SG.hu

Tetszik vagy sem, az MI programkódokat fog írni

A GitLab szerint a mesterséges intelligencia kódolásban való részvétele "elkerülhetetlen", a cégek több, mint kétharmada tervezi ilyen rendszerek alkalmazását.

A GitLab szoftverfejlesztési platform felmérést végzett az MI használatáról, mely szerint a válaszoló szervezetek csaknem negyede már használ mesterséges intelligenciát az emberi szoftverfejlesztés kiegészítésére és több mint kétharmaduk tervezi ilyen rendszerek alkalmazását. "A felmérés megkerülhetetlen tanulsága, hogy az MI a szoftverfejlesztésben már velünk fog maradni" - áll a kódtárhelyeket üzemeltető cég 2023 Global DevSecOps jelentésében, ahol a "globális" azt jelenti, hogy az 1001 megkérdezett 38 százaléka az Egyesült Államokból, 37 százaléka pedig Indiából származik, és 63 százalékuk férfiként azonosította magát. "A válaszadók túlnyomó többsége (83 százalék) egyetértett azzal, hogy a lemaradás elkerülése érdekében elengedhetetlen a mesterséges intelligencia bevezetése a szoftverfejlesztési folyamatokba, és ez a vélemény a válaszadók ágazati területétől (fejlesztés, üzemeltetés vagy biztonság), pozíciójától vagy a tapasztaltságától függetlenül következetes volt".


A GitLab jelentése szerint az MI bevezetése eddig jól sikerült: a gépi tanulási eszközöket használók 90 százaléka azt állította, hogy magabiztosan használja azokat a mindennapi munkájában. Mások "nagyon" vagy "rendkívül" sikeresnek jellemezték az MI-t szervezetük szoftverfejlesztési életciklusába integráló erőfeszítéseit. A mesterséges intelligencia használata a válaszadók körében azonban nem csak robotok által generált kódolás. A legnépszerűbb felhasználási esetek a következők voltak: chatbot használata a dokumentáció elkészítésére (41 százalék), automatikus tesztgenerálás (41 százalék), kódváltozások összefoglalói (39 százalék), gépi tanulási modellkísérletek nyomon követése (38 százalék), javaslatok arra vonatkozóan, hogy ki vizsgálhatja felül a kódváltozásokat (37 százalék), valamint a problémákkal kapcsolatos megjegyzések összefoglalói (37 százalék).

Csak ezután következett a kódgenerálás és a kódjavaslatok (36 százalék). A kódgenerálás tehát nem a technológia elsődleges felhasználási területe, ami talán nem meglepő, hiszen a jelentés szerint a fejlesztők idejüknek csak 25 százalékát töltik kódírással. A fennmaradó idejüket a meglévő kód javítására (17 százalék), megbeszélésekre és adminisztratív feladatokra (17 százalék), a kód működésének megértésére (14 százalék), tesztelésre (11 százalék), karbantartásra (9 százalék), valamint a biztonsági hibák azonosítására és enyhítésére (7 százalék) fordítják.


A felmérésben részt vevők körülbelül egyharmada "nagyon" vagy "rendkívül" aggódik a mesterséges intelligencia miatt a szoftverfejlesztés életciklusában, és körülbelül a válaszadók fele (48 százalék) aggódik amiatt, hogy a mesterséges intelligencia által generált kód nem esik szerzői jogi védelem alá, 39 százalékuk pedig amiatt, hogy a generált kód biztonsági réseket okozhat. Ezek a DevSecOps-gyakorlók azon is elgondolkodtak, hogy vajon az MI elveszi-e a munkájukat. "A válaszadók több mint fele (57 százalék) azt mondta, hogy úgy gondolja, hogy az MI a következő öt éven belül felváltja a szerepüket" - áll a jelentésben. Aztán voltak olyanok is, akik arra számítanak, hogy az MI munkát fog generálni számukra: "A biztonsági szakemberek 40 százaléka mondta azt, hogy aggódik amiatt, hogy az MI által generált kódgenerálás még több feladatot fog róni rájuk, míg a válaszadóknál csak 29 százalék volt ez az arány összességében."

Az egyik terület, ahol a legtöbben egyetérteni látszottak, az oktatás: a válaszadók 81 százaléka szerint több képzésre van szükség az MI munkahelyi használatához, és 87 százalékuk szerint a szervezeteknek ki kell majd képezniük az alkalmazottakat, hogy alkalmazkodjanak az új rendszerhez. A jelentés azzal zárul, hogy a több MI-tapasztalattal rendelkező válaszadók kisebb valószínűséggel társították az MI-t a termelékenység növekedésével és a gyorsabb végrehajtással. "Az MI képes lehet gyorsabban kódot generálni, mint egy emberi fejlesztő, de egy emberi csapattagnak ellenőriznie kell, hogy az MI által generált kód mentes-e a hibáktól, biztonsági sebezhetőségektől vagy szerzői jogi problémáktól, mielőtt a gyártásba kerül" - zárul a jelentés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!