8
  • Sequoyah
    #8
    Raadasul egy magasszintu programozot pont az kulonboz meg a betanitott munkas alapszintu kodolotol, hogy a munkakorok minden reszeben reszt vesz. A programozas az pont nem az a mernoki kor ahol az architect megtervezi, programozo lekodolja, tesztelo teszteli bontas mukodne. Egy jo programozo az erti az uzleti igenyt, megirja az automatizalt teszt-eseteket, megtervezi a programot es aztan le is kodolja.
  • Bruce_Willis
    #7
    "A programozók idejük kétharmadát nem kódolással töltik "
    Azt tudjuk, kvp kommenteléssel tölti a fél életét.
  • Kissssss0 #6
    nem meglepő mikor az úgynevezett "programozók" jó része a napi kiosztott munka feladathoz úgy áll hozzá hogy "google: how to program..."
  • kvp
    #5
    A benan leforditott cikk alapvetoen egy reklam egy ujabb hatekonysag novelo szoftver/szolgaltatas szamara.

    Amit a cikkiro sem ert meg, hogy egy szoftver fejlesztese tobb feladatbol all es ennek a kodolas csak egy kis resze. Ezeket a feladatokat ha tenyleg gazdasagosak akarunk lenni szet lehet bontani tobb munkakorre, ahol minden betanitott munkas csak 1-1 feladatkort vegesz es csak a legfelso szakmai szinteken vannak hozzaerto mernokok.

    Feladatok:
    -feladatfelmeres, ugyfellel torteno kommunikacio, tehat az analizis (idealis esetben mernokok, programtervezo matematikusok vegzik)
    -a tenyleges tervezes, ennek van termek es modul szintje is, de ez tovabb bonthato a feladat merteketol fuggoen kisebb reszekre (ez az egyetlen valodi mernoki feladat)
    -a tenyleges kodolas (ez csinaljak a koderek, ami alapvetoen egy technikusi feladat)
    -modul szintu teszteles (unit tesz, tesztelok vegzik, ugyancsak technikusi feladat, konnyen automatizalhato)
    -integracios teszteles (a teljes termek tesztelese, ugyancsak technikusi feladat, emberi felugyelettel automatizalhato)
    -es innen ismetlodik a fejlesztesi ciklus (a megrendeloi feedback-kel inditva a kovetkezo analizist)

    Es ezek mellett van az adminisztracio, ami a ceges termelesi kornyezet kezelese, a gazdasagi vezetessel (project manager-ek) torteno kommunikacio es a dokumentacio, ami minden szoftver termelesi fazisban kotelezo (kellene, hogy legyen). A gond ott van, hogy ha az emberek a tenyeleges munkaidejuk tul nagy reszet kell az elso ket mellek feladatra szanniuk. A harmadik egy kenyszeruseg es altalaban a legtobb ceg ezt hagyja el eloszor hogy a csokkentse a kiadasait rovid tavon es ez az ami hosszu tavon anyagi veszteseget okoz.

    A cikk iroja elfelejti, hogy nagyon nem gazdasagos valodi mernokokkel vegeztetni a technikusok feladatait. Ez kb. olyan mintha egy autogyarban a tervezesi osztaly mernokei felugyelnek a gyartosorokat. A hagyomanyos iparagakban nem veletlen vannak tervezo es uzemmernokok. A tervezo mernokok vegzik a tenyleges tervezest, az uzemmernokok pedig felugyelik a gyartast es szakmai szinten a technikusokat. A project manager-ek es muszakvezetok pedig (idealis esetben) felugyelik az osszes muszaki dolgozot, hogy a ceg anyagi erdekei szerint dolgoznak-e.

    Az, hogy a szoftveriparban osszemostak az egyetemi, a fosikolai, a technikusi es a betanitott munkakoroket eleg szomoru es ez okozza a legtobb kavarodast a cegek vezetesenek fejeben.

    ps: Anno a NASA-nal az Apollo programban az alavetoen ferfi mernokok a kodolasnak a kozelebe se mentek (csak a magaszintu tervezesben vettek reszt). A szoftver elkeszitesere voltak a programtervezo nok, a programozo nok, a program osszeallito nok es tesztelok. A program osszeallitok (assembler-ek) betanitott munkasok voltak, akik a memoria tombok ferrit gyuruit fuztek. Ez utobbi feladatkor a modern compiler-ek megjelenesekor megszunt, de a tobbi meg nagyon is letezik es nagyon nem mernoki munka.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2024.05.30. 12:39:17
  • HubaBuba
    #4
    Én még a főiskolán úgy tanultam, hogy a kódírás a programozás 10%-a.
    Változott a tudomány azóta vagy mi? :)
  • Sequoyah
    #3
    Az orvosok a munkajuk nagy reszet nem mutettel toltik. Az acsok a munkajuk nagy reszet nem kalapalassal toltik. Miert lenne elvaras a programozokkal szemben hogy minden idejuket kodolassal toltsek?
    Ahogy szinte minden mas foglalkozas eseten, ugy a mi esetunkben is igaz, hogy a muna jelentos reszet a tervezes, kutatas, kovetelmenyek megertese es masokkal kommunikalas tolti ki.

    Ez csak azt mutatja, hogy a programozas is csak olyan mint a tobbi szellemi foglalkozas.
  • MarLetezik
    #2
    Hát az AI vagy nem AI általi fordítás után, nem ártott volna egy kicsit magyarítani és átolvasni a szöveget, ritka szar cikk lett így
  • t_robert
    #1
    Tudjuk.... a legtöbb idő a káromkodásra megy el......... régen ismerjük, hogy a programozók leginkább a káromkodás nyelvét ismerik.... :)