SG.hu

Nepál a társadalmi harmónia megzavarása miatt betiltotta a TikTok-ot

A kormánypárt és az ellenzék is egyetértett ebben, az internetszolgáltatók pedig eleget tesznek a felszólításnak.

Nepál úgy döntött, hogy betiltja a TikTokot, mert a népszerű rövid videós alkalmazás felborította a társadalmi struktúrákat a dél-ázsiai országban - közölték kormányzati tisztviselők. A kínai technológiai óriáscég, a Bytedance tulajdonában lévő, több mint egymilliárd havi aktív felhasználóval rendelkező Tiktok használatát korábban már több ország is korlátozta, India pedig teljesen betiltotta. "Tekintettel arra, hogy a TikTok mennyire megzavarja a társadalmi harmóniát, és milyen hatással van a családi és társadalmi struktúráinkra, a kabinet úgy döntött, hogy betiltja a TikTokot" - jelentette be Rekha Sharma, Nepál kommunikációs és informatikai minisztere egy sajtótájékoztatón.

Pushpa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök egy Bhaktapur városában tartott rendezvényen megvédte a döntést. "Hosszasan vitatkoztunk arról, hogyan lehet megfékezni a társadalomban a diszharmónia, a rendetlenség és a káosz terjesztésére irányuló tendenciát. Konszenzus született az összes politikai párt között, beleértve a kormánypártot és az ellenzéket is" - mondta. Purushottam Khanal, a távközlési hatóság elnöke arra kérte az internetszolgáltatókat, hogy szüntessék meg az alkalmazáshoz való hozzáférést - közölte az állami Nepál Televízió. Az ország legnagyobb internetszolgáltatója, a WorldLink Communications már eleget tett a felszólításnak, és várhatóan más szolgáltatók is hamarosan követik - tette hozzá a jelentés.

Az elmúlt négy évben több mint 1600 TikTok-kal kapcsolatos kiberbűncselekményt regisztráltak Nepálban, ami hozzájárult az alkalmazás ellenőrzésére irányuló "növekvő igényhez". A tiltás több mint három évvel azután történt, hogy India blokkolta a Tiktokot és több más ismert kínai alkalmazást, mondván, hogy azok "fenyegetést jelentenek a szuverenitásra és az integritásra". Akkoriban a TikToknak becslések szerint 120 millió felhasználója volt az országban, az alkalmazás egyik legnagyobb piacán.

Az Egyesült Államok és az Öt Szem Szövetség - Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada és Új-Zéland - partnerei szintén korlátozták a TikTok használatát a kormányzati alkalmazottak számára kiadott eszközökön. Februárban a Fehér Ház közölte a szövetségi ügynökségekkel, hogy 30 napjuk van arra, hogy eltávolítsák a TikTokot az összes kormány által kiadott eszközről. Ausztrália áprilisban jelentette be, hogy az alkalmazást el kell távolítani a szövetségi kormányzati eszközökről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!