SG.hu

Most már egyenleteket is meg tud oldani a Google mesterséges intelligenciája

A Google Keresés és Lencse új funkciói könnyebbé teszik a felhasználók számára a tudományos fogalmak vizualizálását és az összetett egyenletek megoldását. A Search mostantól képes kezelni a szabad szavas fizikai feladatokat, a Lens pedig képes értelmezni a geometriai vizuális problémákat, és lépésről lépésre útmutatást nyújt a megoldásukhoz.

Mind a diákok, mind a szakemberek gyakran támaszkodnak a keresőmotorokra, ha bonyolult kérdésekre keresnek megoldást. A Google annak érdekében, hogy megőrizze előnyét a világ vezető keresőmotorjaként, jobban ki akarja szolgálni a tudományos területeken dolgozókat. Akár egy bonyolult fizikai fogalmat, akár egy zavarba ejtő geometriai problémát próbál megfejteni, ezen eszközök célja, hogy a folyamatot intuitívabbá tegyék. Például mostantól egy számtani feladat egyszerűen beírható a keresősávba, vagy a Lens egy fénykép alapján lépésről - lépésre magyarázatot és megoldást ad. Ez a funkció nem csak az egyenletekre korlátozódik: kiterjed a szöveges feladatokra is, különösen a középiskolai fizika témaköreire.

A Lens integrációja különösen hasznos geometriai kihívásoknál, ahol a vizuális problémák szavakkal történő leírása nehézkes lehet. Ez az előrelépés nem csak a problémamegoldásról szól. A Google új interaktív 3D modelleket is bevezetett a keresőben, amelyek segítségével a felhasználók közel 1000 témát fedezhetnek fel vizuálisan a biológia, a kémia, a fizika és a csillagászat területéről - a vállalat példaként a "mitokondriumok" kifejezésre való keresést hozta fel.


Az e funkciókat működtető alaptechnológia a Google mesterséges intelligencia képességeinek fejlesztésére irányuló erőfeszítéseire vezethető vissza. Ezen a téren említésre méltó a PaLM integrálása a Bardba. Kezdetben a Bard, amely a Google Language Model for Dialogue Application (LaMDA) nevű nyelvi modelljén alapult, inkább a beszélgetések lebonyolításában volt jártas, mint a logikai következtetésekben. A PaLM kódbázisba való beolvasztásával azonban a Bard képességei kibővültek, többek között aritmetikával, kódkiegészítéssel, szemantikus elemzésekkel, logikai következtetésekkel. A gépi tanulás hasonló megvalósítását láthatjuk itt a Search és a Lens új eszközeivel.

Bár az olyan mesterséges intelligencia-eszközök, mint amilyeneket a Google ma a Search és a Lens segítségével bemutatott, a jövőben egyre kifinomultabbá válnak, fontos, hogy a diákok kiegészítő erőforrásként közelítsenek hozzájuk, a hagyományos tanulási és problémamegoldó módszerek használata mellett. A technológia folyamatos fejlődésével az emberi és a gépi képességek közötti határvonal elmosódhat, de a tanulás és a megértés lényege mindig is eredendően emberi marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #1
    Ügyesek. A GPT4 már fél éve tudja ezt.