SG.hu

A brit kormány az MI kocká­za­taira figyelmeztet

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia alkalmazásnak terjedése - áll a brit kormány által ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését a technológia felett.

A 45 oldalas tanulmányt a tudományos, innovációs és technológiaügyi minisztérium megbízásából állította össze egy szakértői testület, ez a brit kormány által november elejére összehívott nemzetközi MI-biztonsági csúcs vitairata. Az Egyesült Királyság a jövő héten kétnapos mesterséges intelligencia biztonsági csúcstalálkozót rendez a Buckinghamshire-i Bletchley Parkban, amelyre várhatóan Kína is eljön. A csúcstalálkozón a világ vezetői, technológiai cégek, tudósok és akadémikusok találkoznak, hogy megvitassák a fejlődő technológiát. A dolgozat szerzői által említett fő kockázatok között szerepel, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása megkönnyítheti a biológiai, a vegyi és a sugárszennyezést okozó fegyverek előállítását, illetve a kibertámadások végrehajtását. A különböző MI-modellek ugyanis "személyre szabott" tudományos ismeretekkel láthatják el az egyes felhasználókat, útmutatást nyújthatnak az adott cél eléréséhez szükséges laboratóriumi munkához, és információval szolgálhatnak a biológiai és vegyi alapanyagok beszerzésének lehetséges módozatairól is.

Az MI-rendszerek használatával az ártani akaró felhasználók mindemellett időt is megtakaríthatnak. A mesterséges intelligencia például máris elősegítette olyan számítógépes vírusok előállítását, amelyek az észlelés megnehezítése végett időről időre módosulnak. Az ilyen vírusok előállítása korábban meglehetősen hosszú időbe telt, ám egyes hackercsoportok fórumainak használói máris arról számolnak be, hogy a ChatGPT és más hasonló eszközök használatával lehetővé vált számukra a kártékony szoftverek (malware) gyors előállítása számos különböző programnyelven. tanulmány szerzői szerint az emberi tényezőket kihasználó, pszichológiai manipulációt alkalmazó, úgynevezett social engineering a mesterséges intelligenciával megerősítve már most szerepel a kiberbűnözők rendszeresen használt eszköztárában. Ez a kombinált eszköz képes például olyan emberek hangjának tökéletes utánzására, akikben a kiszemelt célszemély megbízik.


Rishi Sunak brit miniszterelnök a brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society rendezvényén felszólalva kijelentette: a brit hírszerzés helyzetértékelését is felhasználó kormányjelentést erőteljes figyelmeztetésnek kell tekinteni, ugyanis a terrorszervezetek a mesterséges intelligencia használatával az eddigieknél is súlyosabb pusztítást tudnak okozni. A brit kormányfő idézte azt a közös nyilatkozatot is, amelyet nemrégiben több száz vezető MI-szakértő tett közzé. A felhívás aláírói szerint globális szinten kell elsődleges fontosságú feladattá tenni annak megakadályozását, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség pusztulását okozza. Ezt a kockázatot a kutatók szerint ugyanúgy kell kezelni, mint a világjárványok vagy a nukleáris háború veszélyét.

A miniszterelnök beszédében, amelynek célja az volt, hogy az Egyesült Királyságot a mesterséges intelligencia terén világelsőnek mutassa be, azt mondta, hogy a technológia már most is munkahelyeket teremt. Hozzátette, hogy a technológia fejlesztése katalizálni fogja a gazdasági növekedést és a termelékenységet, bár elismerte, hogy hatással lesz a munkaerőpiacra. Sunak megemlítette, hogy a mesterséges intelligencia-eszközök hatékonyan végzik az olyan adminisztrációs feladatokat, mint a szerződések előkészítése és a döntéshozatal segítése - ezeket a feladatokat hagyományosan emberek látják el. Elmondta, hogy szerinte az oktatás a megoldás az emberek felkészítésére a változó piacra, és hozzátette, hogy a technológia mindig is változásokat hozott a pénzkeresés módjában. Az automatizálás már megváltoztatta például a gyári és raktári munka jellegét, de nem szüntette meg teljesen az emberi munkát. A miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy túl egyszerű lenne azt állítani, hogy a mesterséges intelligencia "elveszi az emberek munkáját", ehelyett arra buzdította a közvéleményt, hogy a technológiára úgy tekintsenek, mint egy "másodpilótára" a mindennapi munkahelyi tevékenységekben.

A brit miniszterelnök kijelentette: a legvalószínűtlenebb, szélsőséges forgatókönyvek megvalósulása esetén az a kockázat is felmerülhet, hogy az emberiség teljesen elveszíti az ellenőrzést a mesterséges intelligencia felett. Rishi Sunak szerint a brit kormány mindezekre tekintettel hívta össze a jövő hétre a világ első globális MI-biztonsági csúcstalálkozóját, amelyre Kínát is megívta. "Tudom, hogy többek szerint Kínát ki kellett volna zárni, de nem létezhet komoly MI-stratégia anélkül, hogy legalább megpróbálnánk bevonni a világ összes vezető MI-hatalmát" - fogalmazott beszédében a brit kormányfő. Liz Truss volt miniszterelnök levélben kérte Sunakot, hogy vonja vissza Kína meghívását. Úgy véli, hogy "szövetségeseinkkel kellene együttműködnünk, nem pedig a szabadság és a demokrácia felforgatására törekednünk", és aggodalmakra hivatkozik Pekingnek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos nyugati hozzáállásával kapcsolatban.

Sunak beszédében azt mondta, hogy az Egyesült Királyság nem fogja "elsietni" a mesterséges intelligencia szabályozását, mert "nehéz olyasmit szabályozni, amit nem értünk teljesen". Azt mondta, hogy az Egyesült Királyság megközelítésének arányosnak kell lennie, ugyanakkor ösztönöznie kell az innovációt. A britek a technológia biztonsága terén globális vezető szerepet kívánnak betölteni, ami olyan színtér középpontjába helyezné, amelyen egyébként nem igazán tud versenyezni az olyan hatalmas szereplőkkel, mint az Egyesült Államok és Kína az erőforrások vagy a hazai technológiai óriások tekintetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!