SG.hu

Garantáltan jogtiszta képeket generál a Getty Images MI-je

A Getty Images előfizetői, azaz több százezer felhasználó férhet hozzá az új, mesterséges intelligenciával működő képgeneráló eszközükhöz, melynek kimenete garantáltan nem sérti a szerzői jogot. Ez különösen fontos manapság, amikor a gyorsan fejlődő technológia körül globális szellemi tulajdonjogi vita kezd kialakulni.

A Getty Images fotóügynökség a világ egyik legnagyobbja, archívumukban több, mint 135 millió szerzői jogvédelem alatt álló kép található. Most a cég egy olyan mesterséges intelligencia-eszközt tett közzé, amely képes képeket létrehozni a felhasználók utasításai alapján, egyúttal bemutatták fizetési terveiket azok számára, akiknek az alkotásait felhasználták az MI-rendszer betanításához. A Getty emellett ígéretet tett arra, hogy a több, mint 800 000 felhasználót a termékhez kötött, korlátlan mértékű kártérítéssel védi, ami azt jelenti, hogy az ügynökség vállalja a teljes jogi és pénzügyi felelősséget üzleti ügyfelei nevében az esetleges szerzői jogi vitákért. Craig Peters vezérigazgató szerint a Getty "visszatérő alapon" fizetni fog azoknak a művészeknek, akik segítettek az MI-rendszer betanításában. "Alapvetően hiszünk abban, hogy a kreatívok szakértelmét és a tartalomba fektetett befektetést jutalmazni kell" - mondta Peters. Hozzátette, hogy ez kezdetben nem fog sok pénzt jelenteni, de szerinte a generatív MI-termékek piaca növekedni fog, és "ezek jelentős bevételi forrásokká fognak fejlődni".

A Getty termékbemutatója alig pár nappal az OpenAI múlt heti bejelentése után történt, a cég népszerű képgeneráló eszköze, a DALL-E harmadik verzióját készítette el. Az olyan vállalatok, mint az OpenAI, a Midjourney és a Stability AI által kínált mesterséges intelligencia alapú művészeti eszközök a szellemi tulajdonjogokról folyó vita középpontjában állnak. A Getty ennek a vitának egyik főszereplője, mert szerzői jogi keresetet nyújtott be a Stability AI, egy kereskedelmi képgeneráló eszköz gyártója ellen az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságán, azt állítva, hogy az "jogtalanul másolt és dolgozott fel több millió szerzői jogvédelem alatt álló képet".

A szövegből képet készítő mesterséges intelligenciamodelleket az internetről - többek között a közösségi médiából, az e-kereskedelmi oldalakról, a blogokról és a képarchívumokból - származó több milliárd kép felhasználásával képzik ki. A képzési adathalmazok példákon keresztül tanítják meg az algoritmusokat tárgyak, fogalmak és művészeti stílusok, például a szürrealizmus vagy a reneszánsz művészet felismerésére, valamint a szöveges leírások és a képi ábrázolások összekapcsolására. Ezzel szemben a Getty legújabb termékét - amelyet az Nvidia chipgyártó céggel közösen fejlesztettek ki - saját nagyméretű képkönyvtárukon képezték ki. Peters szerint minden, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott tartalom az ügyfélé lesz, és nem kerül be a Getty meglévő tartalomkönyvtáraiba, hogy mások is licencelhessék, mivel a vállalat el akarja kerülni, hogy adatbázisaiban összekeveredjenek az eredeti és a mesterséges intelligencia által generált képek.


A Microsoft is érzi a felelősségét a kérdésben, és ígéretet tettek arra, hogy kártérítési fedezetet nyújtanak a Word, Excel és PowerPoint termékekbe integrált a Copilot szolgáltatások használatából eredő esetleges szerzői jogi igényekre. A Microsoft által támogatott OpenAI azt is közölte, hogy lehetővé teszi a művészek számára, hogy a weboldalán található eltávolítási űrlapon keresztül kivegyék műveiket a szövegből képet készítő mesterséges intelligenciamodellek jövőbeli verzióiból, így próbálva menekülőutat találni a művészek és a kereskedelmi MI-képalkotó cégek között folyó jogi vitában. Májusban a cég vezérigazgatója, Sam Altman azt mondta az amerikai kongresszusnak, hogy "az alkotóknak joguk van ahhoz, hogy kontrollt gyakoroljanak alkotásaik felhasználása felett".

Peters szerint az ipar számára olyan szellemi tulajdonnal védett termékek létrehozása jelentik az előrelépést, amelyek méltányos kártérítést nyújtanak az emberi művészeknek. Az olyan termékek, mint a Getty új eszköze megsemmisítő csapást jelentenek a jogtiszta tréningadatbázisok létrehozását "kivitelezhetetlennek" nevező vállalatok érveire. Peters szerint cégük most bebizonyította, hogy ez az érv nem állja meg a helyét". Hozzátette, hogy sok esetben a jobb minőségű adatokon, például az Adobe vagy a Getty adatkészletein végzett képzés jobb eredményeket hozott, mint az internet válogatás nélküli feltérképezése. "Azok az emberek, akik ezeket az eszközöket használják, legalábbis kereskedelmi értelemben, értékelik a saját kreativitásukat, és ezért értékelik mások kreativitását és munkáját is" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!