SG.hu

Az MI megértésével próbálkoznak az amerikai politikusok

Hatalmas show van Washingtonban, a Szilícium-völgy minden vezetője megjelent. Elon Musk, Sam Altman, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai és mások a törvényhozókkal tárgyalnak a mesterséges intelligenciáról. A politikusok annak módját keresik, hogyan lehetne enyhíteni a feltörekvő technológia veszélyein. A résztvevők arról beszéltek "miért kell a kongresszusnak cselekednie, milyen kérdéseket kell feltenni, és hogyan lehet konszenzust teremteni a biztonságos innováció érdekében".

A technológiai iparág egyik legjelentősebb erődemonstrációja zajlik jelenleg, mert a washingtoni törvényhozók nehezen tartanak lépést a technológiával. A helyzet megoldására egy fórumot szervezett Chuck Schumer New York-i demokrata szenátor, valamint szakszervezeti vezetők és civil társadalmi csoportok. Az eseményen megjelent Elon Musk, a Tesla, az X és a SpaceX vezetője, Mark Zuckerberg, a Meta, Sam Altman, az OpenAI, Eric Schmidt és Sundar Pichai a Google-től, Bill Gates és Satya Nadella a Microsofttól, Alex Karp, a Palantir, Arvind Krishna, az IBM, és Jensen Huang, az Nvidia vezetője is. A zártkörű találkozó az első a törvényhozók számára szervezett, az MI-ről szóló gyorstalpaló találkozók sorában, de néhány technológiai vezető a rendezvényen kívül készített elő megjegyzéseket, illetve beszélt újságíróknak. Ez egyben lehetőség is volt számukra, akik együttesen több mint 6,5 trillió dollár értékű vállalatokat képviselnek, hogy befolyásolják a szabályozás irányát, miközben annak kockázatos hatásaival kapcsolatban számos kérdés megválaszolatlan.


Az egész esemény mögött Chuck Schumer demokrata szenátor áll

Az MI-fórumot a szenátus irodaházának Kennedy Caucus termében tartották, ahol a Titanic elsüllyesztéséről, Pearl Harbor bombázásáról és a Watergate-botrányról szóló meghallgatások is zajlottak. A magas rangú vendégek nem sokkal délelőtt 10 óra előtt érkeztek. A technológiai vezetők több tucat televíziós kamera és kérdéseket kiabáló riporterek mellett vonultak be az épületbe. Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója Jensen Huanggal, az Nvidia vezérigazgatójával beszélgetett, míg Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója Chris Coons delaware-i demokrata szenátorral társalgott. Elon Musk, az X tulajdonosa felgyorsított a kamerák tömege előtt, és odabent Zuckerberggel szemben, a terem másik felén ült le. Valószínűleg ez volt az első alkalom, hogy egy szobában ültek azóta, hogy hónapokkal ezelőtt ketrecharcra hívták ki egymást.

"Ma egy hatalmas, összetett és létfontosságú vállalkozásba kezdünk: megalapozzuk a kongresszus által elfogadható kétpárti mesterséges intelligencia-politikát" - mondta Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője. "A kongresszusnak szerepet kell vállalnia, mert a kongresszus nélkül nem fogjuk sem az MI előnyeit maximalizálni, sem a kockázatait minimalizálni. A mesterséges intelligencia semmihez sem hasonlítható, amivel a kongresszus korábban foglalkozott" - mondta. "Nem olyan, mint a munkaügy, az egészségügy vagy a védelmi politika, ahol a kongresszusnak hosszú története van, amelyből kiindulva dolgozhatunk. A szakértők még abban sem biztosak, hogy a döntéshozóknak milyen kérdéseket kellene feltenniük."


Jensen Huang, Sundar Pichai és Mark Zuckerberg

A technológiai vezetők egymással versenyeztek a műsoridőért. Schumer szenátor 22 vendéget hívott meg, akik mintegy 60 törvényhozó előtt jelentek meg. Két hatórás ülést tartanak, a legtöbb technológiai vezető a délelőtti ülésen volt jelen. Mindenki tartott egy beszédet és csatlakozott a Schumer által vezetett vitához. A szenátor elismerte, hogy a kongresszus tagjainak hiányosak a technológiai ismeretei, és azt mondta, hogy a Szilícium-völgy vezetőire, akadémikusokra és közérdekű csoportokra támaszkodik majd, hogy megtanítsák a képviselőket a technológiára. "Úgy gondolom, hogy ez a fórum betekintést nyújtanak abba, hogy a kongresszus tagjai között milyen a véleménykülönbség" - mondta Christopher Padilla, az IBM globális kormányzati ügyekkel foglalkozó csoportjának alelnöke. "Van-e konszenzus néhány alapvető dologban, mint például az átláthatóság, a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályok tiszteletben tartása vagy az algoritmusok megmagyarázhatósága? Van-e közös nevező valahol, ahol elég képviselő tudna egyetérteni? Azt hiszem, ezt a folyamat során fogjuk megtudni."

Általános egyetértés volt abban, hogy szükség van a mesterséges intelligencia kormányzati szabályozására, de nem volt világos, hogy ennek kidolgozása mennyi ideig tarthat és hogyan nézne ki. Mike Rounds republikánus szenátor szerint időbe telik, amíg a Kongresszus cselekszik. "Készen állunk arra, hogy elinduljunk és törvényt írjunk? Egyáltalán nem" - mondta Rounds. "Még nem tartunk ott." Cory Booker, New Jersey szenátora szerint minden résztvevő egyetértett abban, hogy "a kormánynak szabályozó szerepe van", de a jogszabályalkotás kihívást jelent. A törvényhozók biztosítékokat akarnak a potenciálisan veszélyes deep fake anyagokkal, például hamis videókkal, a választási beavatkozással és a kritikus infrastruktúrát ért támadásokkal szemben. A szabályozó hatóságok világszerte azon fáradoznak, hogy szabályokat dolgozzanak ki a generatív mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan, amely képes olyan szöveget és képeket létrehozni, amelyek mesterséges eredete gyakorlatilag észrevehetetlen.


Elon Musk és Alex Karp, a Palantir vezetője

Az összejövetel az MI gyors fejlődésének évét jelzi, amelynek során a törvényhozók és a szabályozó hatóságok azzal foglalkoztak, hogy a technológia hogyan változtathatja meg a munkahelyeket, hogyan terjeszthet dezinformációt, és hogyan fejlesztheti ki saját intelligenciáját. Míg Európában már javában folyik az MI szabályozásáról szóló törvények kidolgozása, addig az Egyesült Államok lemaradt. A technológia körüli felhajtás azonban arra késztette a Fehér Házat, a Kongresszust és a szabályozó ügynökségeket, hogy biztosítékokkal és más intézkedésekkel reagáljanak. A Fehér Ház várhatóan még idén kiad egy végrehajtási rendeletet az MI-ről, és az elmúlt hónapokban többször is találkoztak technológiai vezetőkkel.

Ezen a héten összesen 15 vállalat állapodott meg önkéntes biztonsági és védelmi előírásokról mesterséges intelligencia eszközeikre vonatkozóan, beleértve a harmadik fél által végzett biztonsági tesztelést is. Kedden a szenátus igazságügyi albizottsága meghallgatást tartott a Microsoft elnökének és az Nvidia vezető tudósának részvételével a mesterséges intelligenciával kapcsolatos jogszabályokról. A múlt héten pedig Richard Blumenthal connecticuti demokrata szenátor és Josh Hawley missouri republikánus szenátor bejelentette az MI-re vonatkozó jogszabályi keretet, amely egy független hivatal létrehozását írja elő az MI felügyeletére, valamint meghatározza majd a technológia engedélyezési követelményeit és biztonsági szabványait.

Nem csak a politika megosztott, a technológiai vezetők között sincs kiérlelt álláspont. Az MI-szabályozás kitalálására jöttek most össze, de nem értenek egyet abban, hogy a szabályoknak hogyan kellene kinézniük. Sam Altman, a ChatGPT chatbotot fejlesztő OpenAI vezérigazgatója az elmúlt évben több mint 100 törvényhozóval találkozott, szerinte a döntéshozók "helyesen akarnak cselekedni", és lenyűgözte, hogy a kormány milyen gyorsan akar szabályokat alkotni a technológia körül. Májusban egy szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy támogatja egy MI szabályozó ügynökség létrehozását, Musk viszont pár hónapja moratóriumot kért egyes mesterséges intelligenciával működő rendszerek fejlesztésére. Szerinte szükség van egy szabályozó hatóságra, amely biztosítja a mesterséges intelligencia biztonságos használatát. "Fontos, hogy legyen egy bíró" - mondta Musk, a sporthoz hasonlítva a dolgot. Az X közösségi médiaplatform tulajdonosa szerint egy szabályozó hatóság "biztosítaná, hogy a vállalatok olyan intézkedéseket tegyenek, amelyek biztonságosak és a köz érdekében állnak". Musk szerint a találkozó "az emberiség szolgálata", és úgy fogalmazott, hogy "a civilizáció jövője szempontjából nagyon fontos eseményként vonulhat be a történelembe". Musk megerősítette, hogy a fórumon "kétélű kardnak" nevezte az MI-t.


Musk bal, míg Zuckerberg jobb oldalt ült le

Zuckerberg szerint a kongresszusnak "foglalkoznia kell a mesterséges intelligenciával, hogy támogassa az innovációt és a biztosítékokat. Elmondta, hogy a mesterséges intelligenciának két meghatározó kérdése van: a biztonság és a hozzáférés. Ez egy feltörekvő technológia, itt fontos egyensúlyt kell teremteni, és ezért végső soron a kormányzat a felelős". Hozzátette, "jobb, ha a mércét amerikai vállalatok határozzák meg, amelyek együtt tudnak működni a kormányunkkal, hogy fontos kérdésekben alakítsák ki ezeket a modelleket". A Meta biztosítékokat épít be a generatív MI-modellekbe, és megfontoltan tervezi az arra épülő termékek bevezetését. A vállalat ugyanakkor úgy véli, hogy a nagy teljesítményű MI-modellek "a jövőben a lehetőségek egyre fontosabb mozgatórugói lesznek".

Josh Hawley republikánus szenátor korábban aggódott amiatt, hogy a technológiai vállalatok túl nagy befolyással bírnak a szabályozási vitákra, és bírálta Schumer döntését, hogy az MI-találkozót zárt ajtók mögött tartják. "Ez a monopolisták legnagyobb összejövetele az aranykor óta, és csalódott vagyok, hogy ez nem nyilvánosan és nem egy valódi meghallgatás keretében történik" - mondta. "Nem tudom, miért hívjuk meg a világ legnagyobb monopóliumait, hogy jöjjenek el, és adjanak tippeket a kongresszusnak hogyan segíthetnénk őket abban, hogy több pénzt keressenek" - mondta Hawley. Elizabeth Warren demokrata szenátor szintén bírálta a fórumot, mondván, hogy a technológiai óriások így befolyásolhatják a politikát. "Ezek ugyanazok az emberek, akik tönkretették a közösségi médiát." - mondta.

A szakszervezeti vezetők és a civil társadalmi csoportok a sietségre panaszkodtak, arra, hogy a technológiai ipar olyan új termékeket vezet be, amelyek veszélyeztethetik a munkahelyeket, és amelyek felforgatták az oktatást. A rosszul képzett algoritmusok hátrányos megkülönböztetést alkalmazhatnak a kisebbségekkel szemben, és kártérítés vagy engedély nélkül bekebelezhetik az írók és művészek szerzői jogvédelem alatt álló műveit. Egyes szerzők beperelték az OpenAI-t ezen állítások miatt, míg mások nyílt levélben kérték, hogy az MI-vállalatok fizessenek nekik. Számtalan média akadályozta meg, hogy a ChatGPT felhasználja a tartalmaikat. "A dolgozók belefáradtak abba, hogy kísérleti nyulak legyenek egy élő MI kísérletben" - mondta Liz Shuler, az AFL-CIO szakszervezet elnöke, aki részt vett a találkozón. "A munkásmozgalom tudja, hogy az MI megerősítheti a munkavállalókat és növelheti a jólétet, de csak akkor, ha a munkavállalók állnak a középpontban a létrehozásában és az azt szabályozó szabályokban."

"Keményen nyomást fogunk gyakorolni annak érdekében, hogy ez egy valóban demokratikus folyamat legyen, teljes átláthatósággal, elszámoltathatósággal és kiegyensúlyozottsággal" - mondta Maya Wiley, a Leadership Conference on Civil and Human Rights elnök-vezérigazgatója - "és hogy olyasmit érjünk el, ami valóban támogatja a demokráciát, támogatja a gazdasági mobilitást, támogatja az oktatást és a legjobb módokon innovál. Biztosítja, hogy már az elején védelmet kapnak a fogyasztók és az emberek, és nem csak azután próbáljuk meg helyrehozni a károkat, miután azok már bekövetkeztek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Amennyire en latom a nagytokesek akik MI fejlesztessel akarnak penzt keresni szeretnek biztositani azt, hogy a poltika nem all az utjukba es nekik kedvezo torvenyeket hoz vagy modosit.

    A fentiek fenyeben inkabb tunik az egesz egy legalis kenopenz csere konferencianak (amit kint valamiert lobbizasnak hivnak), mint barmi masnak. Persze ahol legalis lefizetni a kepviseloket, ott a mar nem hagyomanyos demokraciarol beszelunk, hanem a toke alapu demokracia (1 dollar = 1 szavazat) egy formajarol. Nem veletlen, hogy az EU parlamentje is az erre (stakeholder democracy-ra) torteno hivatalos atallast szorgalmazza, de ne felejtsuk el. Onnantol viszont az elnokot inkabb lehet CEO-nak hivni (mint a Wall-e-ban), mint demokratikusan megvalasztott elnoknek. Persze a reszvenytarsasagok is igy mukodnek, mindenki demokratikus modon, tokearanyosan sulyozva szavazhat. Ez is egy legalis allamforma, reszvenytarsasagnak hivjak es az USA lassan mar hivatalosan is azza valik.