SG.hu

Musk az X platform EU-ból való kivonásával fenyegetőzik

Elon Musk állítólag azzal a gondolattal játszik, hogy inkább visszavonja az X-hez való hozzáférést az Európai Unióban, mintsem hogy vállalja a szövetség digitális szolgáltatási törvényének való megfelelés fáradalmait.

A milliárdos pár napja nyilvános szóváltásba keveredett Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal, aki emlékeztette a közösségi médiaplatformokat a törvény szerinti tartalommoderálási kötelezettségeikre. Miután a Hamász ártatlan izraeliek százait gyilkolta le és hurcolta el elképesztő mennyiségben megnőtt az online szférában a hazugságok és hamisítások mennyisége. Az X, a Meta, a TikTok és a YouTube is levelet kapott. A magát "szólásszabadság abszolutistának" nevező Musk gyerekes riposztja után Linda Yaccarino vezérigazgató hivatalos választ is küldött.

Addigra azonban az EU már jelezte, hogy az X ellen vizsgálat indult, mivel a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) értelmében nagyon nagy online platformnak minősül, ami azt jelenti, hogy sok más mellett az illegális tartalmak kezelésére vonatkozó szabályokat is be kell tartania. A honlap október 18-ig (azaz tegnapig) kapott határidőt, hogy tájékoztatást adjon "az X válságkezelési protokolljának aktiválásáról és működéséről", október 31-ig pedig további részletekkel kell szolgálnia. Mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy Musk számára a törvények betartása opcionális, nagyon nem lenne jellemző az X tulajdonosára, hogy ténylegesen bármit is tegyen, és a cégből kiszivárgó pletykák ezt látszanak alátámasztani.

Egy eléggé megbízhatatlan forrás, "egy az ügyet ismerő személy" azt mondta az Insidernek, hogy Musk "arról tárgyalt, hogy egyszerűen megszünteti az alkalmazás elérhetőségét a régióban, vagy megakadályozza, hogy az Európai Unió felhasználói hozzáférjenek", hasonlóan ahhoz, ahogyan a Meta Threads sem indult el az EU-ban, mert Zuckerberg vagy nem volt hajlandó és/vagy nem tudott megfelelni az unió adatvédelmi követelményeinek. Az X számára biztosan könnyebb lehúzni a rolót, mint meghajolni az európai bürokrácia előtt, mert Musk egyik első lépése volt az átvétel után a több ezer moderátor kirúgása. A platform Bizalmi és Biztonsági Tanácsát - egy Twitter önkéntesekből álló csoportot, amely egykor az online ártalmakkal kapcsolatos kérdésekben döntött - teljesen felszámolták.


Becslések szerint 6000 embert bocsátottak el a 44 milliárdos felvásárlás után, ami a korábbi munkaerő 80 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a platformnak egyszerűen nincs elég embere ahhoz, hogy végrehajtsa, amit a kormányok megkövetelnek. Ennek eredményeképpen a Twitter, amely egykor intenzíven moderált volt, az erőszak, a félretájékoztatás, a dezinformáció, a rasszizmus és a hardcore pornográfia vadnyugati terepévé vált. A weboldal szabályait, amelyek meghatározzák, hogy a felhasználók mit posztolhatnak és mit nem, lehúzták a WC-n.

Musk a lap szerint "azonnal" az Egyesült Államokra akarta korlátozni a Twitter működését, és ez többé-kevésbé be is igazolódott, köszönhetően annak, hogy a vállalat egyszerűen nem fizette ki az irodabérleteket. "Részben ez az oka annak, hogy az első adandó alkalommal kibelezte a nemzetközi csapatokat." Az Insider forrásai szerint a Twitter londoni és dublini irodái továbbra is működnek, de a párizsi, madridi és berlini irodákat bezárták, és "lényegében egyetlen alkalmazott sem maradt Európában". Az Európából való kivonulás tovább ronthatja az amúgy is pénzszűkében lévő vállalat bevételi helyzetét, mert a fent felsorolt okok miatt a hirdetők sem akarták cégeik logóját vitatott tartalmak mellett látni.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében nagyon nagynak számít az az online platform, amely az EU lakosságának 10 százalékát el tudja érni. Európa az X globális havi aktív felhasználói bázisának körülbelül 9 százalékát teszi ki. Mégis, ha a pénz nem számít - Musk nettó vagyona 255,9 milliárd dollár -, ez talán nem is fontos. A világ leggazdagabb embere többször is találkozott Bretonnal, hogy megbeszéljék, mit kell tennie az X-nek, de "elvesztette a türelmét a helyzettel kapcsolatban". "Nagyon gyorsan lecsap a kalapácsa mindenkire, aki nem tetszik neki vagy aki olyasmit mond, ami szerinte kihívást jelent számára". Ez megtörtént már párszor, például amikor megtudta, hogy Bill Gates shortolja a Tesla részvényeit.

Alapvetően senki sem tudja megmondani, hogy Musk mire készül, bár az X európai deaktiválása nem biztos hogy olyan nagy baj. A britek azonban - akik a Brexit után már nem kötelesek az uniós jognak megfelelni - valószínűleg nem lesznek ennyire szerencsések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!