SG.hu

Musk megszüntette a félretájékoztatás jelentésének lehetőségét

Az Elon Musk-féle X, korábbi nevén Twitter letiltotta azt a funkciót, amely lehetővé tette, hogy a felhasználók félretájékoztatást jelentsenek. Ez finoman szólva sem jó dolog, mert nemsokára választások lesznek az Egyesült Államokban és Ausztráliában is.

A Twitter 2022-ben vezetett be egy olyan funkciót, amellyel a felhasználók jelenthették az általuk félrevezetőnek ítélt, politikával kapcsolatos posztokat, de az X a múlt héten az Európai Unió kivételével minden joghatóságban eltávolította a "politika" kategóriát a jelentéseket tartalmazó legördülő menüből - közölte a Reset.Tech Australia nevű kutatócég. Az uniós felhasználókat a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, a DSA védi, amelynek megsértése súlyos - a globális éves forgalom akár 6%-át kitevő - büntetést von maga után. Azonban azokban az országokban és régiókban, ahol nincsenek az uniós DSA-hoz hasonló jogi követelmények - például az Egyesült Államokban -, talán nem meglepő módon (tekintve, hogy Musk előszeretettel állítja be magát a szólásszabadság bajnokának), már nem biztosítanak közvetlen lehetőséget a politikai félretájékoztatás bejelentésére.

A felhasználók továbbra is jelenthetnek posztokat az X-nek világszerte számos más panasz miatt, például az erőszak vagy a gyűlöletbeszéd népszerűsítése miatt. Az emberek számára a gyanús politikai félretájékoztatás bejelentésének lehetőségének megszüntetése meglehetősen furcsa egy olyan korban, amikor a közösségi médiaplatformok nyomás alatt állnak, hogy visszaszorítsák a választási integritással kapcsolatos, az elmúlt években gyorsan növekvő hamisításokat.

Kevesebb mint három hét múlva Ausztráliában népszavazást tartanak - negyedszázad óta először - egy alkotmánymódosításról, 14 hónap múlva pedig elnökválasztás lesz Amerikában. A Reset.Tech Australia az X ausztráliai ügyvezető igazgatójának, Angus Keene-nek írt nyílt levelében azt írta, hogy a változtatás miatt az X saját, a választási félretájékoztatást tiltó irányelveit sértő tartalmak megfelelő felülvizsgálati eljárás nélkül maradhatnak. "Kérem segítsen megérteni, hogy az X miért lépett vissza a súlyos félretájékoztatás mérséklésére tett vállalásaitól" - írta Alice Dawkins, a Reset.Tech Australia ügyvezető igazgatója. "Rendkívül aggasztó, hogy az ausztrálok hetekkel egy fontos népszavazás előtt elveszítik a félretájékoztatás bejelentésének lehetőségét" - áll az online közzétett levélben.


Miután a milliárdos Musk 2022 végén magánkézbe vette a Twittert, leépítette a legtöbb, moderálással foglalkozó alkalmazottját, és a vádak szerint lehetővé tette az antiszemitizmus, a gyűlöletbeszéd és a félretájékoztatás terjedését. A Reset.Tech Australia megállapította, hogy az X három hét alatt egyetlen, az ausztrál népszavazással kapcsolatos félretájékoztatást tartalmazó bejegyzést sem távolított el vagy jelölt meg. Musk szerint az X "Community Notes" funkciója - amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kommentálják a posztokat, jelezzék a hamis vagy félrevezető tartalmakat - jobb módja a tényellenőrzésnek. Az X honlapja szerint azonban ezek a megjegyzések csak akkor válnak nyilvánossá, ha a különböző nézőpontú hozzászólók hasznosnak ítélik őket.

Az ausztrál internetbiztonsági szabályozó hatóság júniusban levélben kért magyarázatot az X-től a gyűlöletbeszéd robbanásszerű növekedésére, és megjegyezte, hogy a platform mintegy 62 000 kitiltott, náci retorikát hirdető személy fiókját állította vissza. Az Ausztrál Választási Bizottság (AEC) - amely az október 14-i népszavazást felügyeli - szerint a választási félretájékoztatás mostani terjedése a legrosszabb, amit valaha láttak. A bizottság közölte, hogy a politikai félretájékoztatást tartalmazó posztokat a funkció letiltása miatt közvetlenül az X-nek jelentik. Tegnap az Európai Unió azt közölte, hogy kutatásuk szerint az X platformon a legrosszabb a dezinformációs/ félretájékoztató posztok aránya a többi nagy platformhoz képest.

Szintén nagy botrányt kavart Musk azon döntése, hogy eltávolította az állami vagy kormányhoz kapcsolódó médiafiókokat jelölő címkéket, ami az orosz, kínai és iráni propaganda - vagyis az a fajta dezinformáció, amely gyakran a demokratikus választásokat célozza - megugrásához vezetett. Musk a felvásárlás után a COVID-19-el kapcsolatos félrevezető információkra vonatkozó irányelvet is felmondta. A változást magyarázat nélkül, egysoros frissítésben közölte a hivatalos blogon: "2022. november 23-i hatállyal a Twitter többé nem érvényesíti a COVID-19 félrevezető információkra vonatkozó irányelvét".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • subertus #3
    Ja hát a globalistáknak elég nagy érvágás a szabad beszéd az X-en. Ott esélye van megszólalni a másik oldalnak, és nem próbálják manipulálni az embert. Bezzeg Magyarországon a Facebook. Minél többen ismerik az igazságot, annál közelebb a globalistákkal való leszámolás. A szerkesztőnek független hozzáállás kívánok. Én köszönöm Musknak! Hajrá MHM
  • noland #2
    "Kis" késéssel az Instagram, stb. után. Pontosabban a lehetőség megvan, de tojnak rá.
  • jozsi031 #1
    Jól tette hogy kirúgta a sok léhűtő modit!