SG.hu

Elege van az EU-nak az X-en terjedő hazugságokból

A Hamász terrorszervezet Izrael elleni meglepetésszerű támadása óta megugrott a platformon a hamis információk mennyisége. Az Európai Bizottság a digitális szolgáltatásokról szóló törvény alapján büntetéssel fenyegette meg Muskot, ha a platform nem tesz intézkedéseket ennek megszüntetésére.

Thierry Breton uniós biztos felszólította Elon Muskot, az X közösségi médiaplatform tulajdonosát, hogy "24 órán belül" lépjen fel az ott közzétett dezinformációkkal szemben. Breton nyílt levélben közölte, hogy vannak arra utaló jelek, hogy az X-et "illegális tartalmak és dezinformáció terjesztésére használják az EU-ban. Arra kérem Önt, hogy a következő 24 órában biztosítsa a kérésemre adott gyors, pontos és teljes körű választ" - írta levelében a belső piacért felelős biztos. Leírta, hogy az Európai Bizottságnak jelzései vannak arra vonatkozóan, hogy az X-en hamis és manipulált képeket, fotókat és videókat osztottak meg korábbi konfliktusokból, sőt, videojátékokból származó felvételeket is, amelyekről azt állították, hogy azok a jelenlegi konfliktusban készültek.

Breton külön kiemelte az X-nek az illegális online tartalmak moderálásáról szóló uniós rendelet, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) szerinti kötelezettségeit. Ezek közé tartozik a platformnak jelzett dezinformációs tartalmakra adott időben történő válaszadás és hatékony enyhítő intézkedések. A Hamász-izraeli konfliktussal kapcsolatos ügy sürgősségét tekintve Breton azt írta, arra számít, hogy Musk "kapcsolatba lép az illetékes bűnüldöző hatóságokkal és az Europollal". Musk válaszolt Bretonnak, arra kérve őt, hogy "sorolja fel az X-en az Ön által említett jogsértéseket, hogy a nyilvánosság láthassa azokat", mire Breton lényegében azt mondta Musknak, hogy hagyja abba a játszadozást. Azt válaszolta, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, hogy Musk "jól ismeri a felhasználók - és a hatóságok - jelentéseit a hamis tartalmakról és a hamis tartalmak dicsőítéséről".

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény augusztus 25-i hivatalos hatályba lépése óta ez az első alkalom, hogy Breton biztos ilyen közvetlen és kemény levelet tett közzé egy konkrét platformnak címezve. Breton levele csak egy újabb jele annak, hogy az EU-ban egyre nagyobb az elkeseredettség az X-szel szemben. Az Európai Bizottság áprilisban 17 nagyon nagy online platformot (VLOP) azonosított, köztük a Twitter/X-et. A VLOP-ok a DSA meghatározása szerint olyan online platformok, amelyek képesek elérni az EU lakosságának 10 százalékát, és a törvény megköveteli tőlük, hogy megfeleljenek a tartalommoderációs kötelezettségeknek.


A Hamász Izrael elleni támadása és az azt követő erőszak fellángolása óta az X-et több megfigyelőszervezet és magánszemély ismét azzal vádolta, hogy lehetővé teszi a dezinformáció terjedését. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény és az európai médiaszabadságról szóló törvény korábbi véleményelőadója, Didier Geoffroy kereszténydemokrata törvényhozó szerint "a Twitter - most már az X - viselkedése számomra elfogadhatatlan". Emellett Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szeptember 26-án a dezinformációról szóló féléves jelentés bemutatásakor azt mondta, hogy az EU-ban meglévő nagy online platformok közül "az X-en a legmagasabb a félrevezető/deinformációs posztok aránya".

Október 4-én Jourová és uniós politikusok nyilvánosan összecsaptak az X-en Muskkal. Jourová közzétett egy videót, amelyben a sajtószabadságról szóló első uniós rendeletről beszélt, és ismertette "a médiaszabadság védelmére irányuló javaslatát az Európai Unióban". Orbán Viktor magyar miniszterelnök - aki régóta ellenzi a médiaszabadságról szóló uniós rendeletet - "szabadságellenesnek" nevezte Jourová állásfoglalását, és a náci és szovjet propagandához hasonlította, amire Musk azt válaszolta, hogy teljesen egyetért Orbánnal. Ez kiváltotta Kim van Sparrentak zöldpárti EP-képviselő haragját, aki azzal vádolta Muskot, hogy "erősíti a szélsőjobboldalt az EU-ban", és felszólította, hogy "gyorsítsa fel az X megfelelését" a digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek.

Ugyan szinte a teljes magyar médiát a Fidesz irányítja közpénzből, Orbán Viktor az EU-t a média ellenőrzésével vádolta, amire Musk nagyon helyeselt

Az ellenségeskedés másik oka az volt, hogy Musk szeptember 29-én megosztott egy videót, amely egyértelműen támogatta a német szélsőjobboldali és migránsellenes AfD párt állításait, miszerint a migránsokat a tengerből mentő humanitárius civil szervezetek felelősek az "európai öngyilkosságért".

A Musk és Breton közötti viták a nyár előtti időkre nyúlnak vissza. Breton már április 26-án felszólította Muskot, hogy tartsa be a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt: "Legyen szó autógyárakról vagy közösségi médiáról, minden Európában működő vállalatnak be kell tartania a szabályainkat". Amikor augusztus 25-én az X számára végrehajthatóvá vált a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, Musk úgy kommentálta Breton kiadványát, hogy cége "keményen dolgozik ezen". Ha az X-ről kiderül, hogy nem felel meg a jogszabályoknak, az EU kemény szankciókat szabhat ki: a vállalat globális éves forgalmának akár 6%-át, és akár kizárhatja az EU egységes piacáról. Hogy Musk beadja-e a derekát, mielőtt az X-et betiltanák Európában, nem világos, de a pénzügyi támogatók és a még meglévő hirdetők valószínűleg nem lesznek boldogok, ha kiszorulnak 448 millió uniós polgár piacáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #15
    Helyes, ticcsuk be az Xwittert! De akkormán tilcsuk be a bulvársajtót is mellesleg, ne eshessen le megint ufó Csongrádban!, És tilcsuk be a brüsszeli konteókat, mosógépből előállított drónok, Puttler félheréje, miközben a dublőre a lépcsőn leesve összexarva magát megint meghalt stb. Sőt a wasingtoni konteókat is, Byden kisfiának szűzies tisztaságú múltját végre senki ne firtathassa orosz, a választók tisztaságát bemocskoló álhírek alapján.

    Szabad országban végre mindenki azt mondhassa amit szabad! Persze csak szigorúan a sárija jelentette polkorrektség nevében!
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.10.17. 21:38:42
  • Tetsuo #14
    És mi a hiteles forrás? Amit a zsidó tömegmédia sugároz Izraelről, az hiteles, amit az elnyomott, esetleg lelőtt arab újságírók, az fake news, ugye?
    Ha a magyar kormánynak nagyobb befolyása lenne, mint a zsidóknak, akkor Mészárost lenne tilos kritizálni minden platformon. Ez ugyanaz lenne, csak pepitában. Ennek örülsz, te nagy "szabadságharcos"?!
    Nem az lenne a jobb, ha mindenki mondhatná a magáét, az emberek meg kiválogatják, kinek akarnak hinni?
  • Tetsuo #13
    De mi nem ilyen EU-t akarunk, hanem olyat, ami meghagyja a szuverén nemzeteket.
  • Dodo55 #12
    A pedofíliát a közerkölcs tiltja (több egyéb embertelen műfaj mellett), a pedofil anyagok ellen így közjóváhagyás alapján bárki felléphet és fel is lép az interneten. A TV-vel pedig amúgy sem jó analógia egy kalap alá venni, mert míg ott közvetítések vannak amiket felelős személyek állítanak össze és általában államhatárokon belül zajlik az információtovábbítás (tehát könnyen igazolható belügyi szabályozások alá vonni), addig az internet az egy nemzetközileg nem felosztható, így állami hatáskörökben nem is jogképes virtuális tér ahol a tartalmakat te csemegézheted ("böngészheted") ki magadnak és azokat bárki közzétehet ott a saját erőforrásain. Jogi felelősség maximum az erőforrások fizikai manifesztációjához (szerverek) kapcsolható, tehát a közzétevői oldalról lehet próbálkozni szabályozással, de a vételi, fogadói oldalon semmiképp, mert akkor a hálózat kizárja a kompromittálódott szakaszokat, újak jönnek létre ahelyett és immunválaszokat (technológiákat) fejleszt a későbbi hasonló próbálkozások ellen. Ez a természetébe van kódolva, mint egy mi általunk alkotott és működtetett, de a szabályrendszerébe való célzott beavatkozás lehetőségét már meghaladó nagyságrendeket öltött világba. Tehát építeni, szépíteni vagy épp megpróbálni lerombolni, lerohasztani tudjuk, viszont célzottan szabályozni semmiképp, mert ahhoz már túl komplex és gigantikus teret alkotó élővilággá nőtte ki magát.

    Így megérkezünk végül oda, hogy a természet törvényeivel és végtelen erejével megy szembe amivel az EU próbálkozik. Tehát ahogy kezdtem, még ha a célok akadhat is ami nagyon helyes, pl. most ennek a barbár terrorszervezet propagandájának megfékezése - amit mondjuk még mindig nem értek mellette, hogy itt európán belül, ahol a zsidó kultúra mondhatni már őshonos és a náci elmebaj kiírtása óta maximális védelmet is élvez, miért is jelenthet valós veszélyt egy teljesen idegen és a mostani tettük által saját magát határozottan elfogadhatatlan állásba helyező kultúra képviselőjeként, de most ezen lépjünk túl - maga a módszer/eszköz rettenetesen rossz, visszás, buta, átgondolatlan, feszültségkeltő és hosszútávon a fenti okokból teljesen hatástalan, ráadásul a ti pénzeiteket és az én pénzemet is fecsérelik ilyenekre ahelyett, hogy pl. a piaci versenyt tennék végre rendbe az elmúlt évek apokaliptikus történései után és hasonlók, ami a dolguk lenne alapvetően.
  • Sequoyah #11
    Eleg egyszeru pedig. Ha tudnak hiteles forrasra hivatkozni, akkor rendben van, ha pedig nem, akkor jo esellyel hazugsag.

    Egy egszeru pelda hogy erzekeltessem a kulonbseget: Ha egy politikus hazudik, es ezt a hazugsagot a media leadja, akkor a media nem hazudik. De ha a media azt allitja hogy a politikus hazudik, mikozben az a politikus soha nem is mondott semmit a temaban.
    A politikus egy hiteles forras, ha igazolhato hogy tenyleg onnan szarmazik. Ha viszont nevtelen senkik terjesztenek dolgokat a mediaban, barmifele forras nelkul, akkor arra semmilyen jogi vedelem nem vonatkozik.
  • Sequoyah #10
    De, igy mukodik. Csak azert mert te pedofil vagy, egyaltalan nem all jogodban gyerekpornot nezegetni... Nem letezo szabadsagjogokkal peldalozol.

    A fogyasztoi vedelem a modern demokracia resze mar nagyon regota, es az EU-nak teljes mertekben jogaban all szabalyozni hogy mit mutogatnak az EU-ban. Ahogy a Magyar kormany is szabalyozza hogy mit mutatnak a Magyar TV-ben.
  • Kissssss0 #9
    nagyon fájhat prüsszelnek hogy nem tudnak kontrollt gyakorolni az Xtwitteren és a saját agi prop szarjukat terjeszteni.
  • harmi2009 #8
    Ezt inkább úgy kell felfogni mint egy országhatárt. Át látsz a másik oldalra éátod mit csinálnak esetleg olyat ami te országod értékeivel nem egyezik meg. De ha onnan jön valaki és nem fogadja el az oszágod szokásait és törvényeit akkor ne csoálkozzon ha szankciók érik.
  • M2 #7
    Ha valakik megírják, hogy Ursula szerint Ukrajna már készen áll az EU-s tagságra, akkor ezzel hazudnak vagy nem? Ki állítja meg az európai vezetők képmutató hazugságait? Ki rántja le a leplet a profitleső populizmusukról? Nekem úgy tűnik, az európai vezetőket leginkább ezek zavarják. Útban vannak a globalizáló terveiknek, ahol minden ember az ő uralmuk alá kerülhetne.
  • Dodo55 #6
    De ez nem így működik. Ami egy USA beli szerveren van, azt ott mutogatják, az ottaniak dolga és kizárólagos joga megválogatni, nekem pedig jelenleg a sérthetetlen szabadságjogaim része azt nézegetni az interneten amit csak jól esik. Az EU-nak itt nem osztottak tehát lapokat. Ha ezzel nem értenek egyet így, akkor fáradjanak be a magyar Alkotmánybíróságra és sok sikert, addig viszont az alapvető jogaim elleni fenyegetésként értékelek minden ilyen törekvést a részükről, még ha ágyúval verébre módon ezzel egy tényleges problémát / veszélyt is akarnak elhárítani.