SG.hu

Leállítja az Nvidia MI-chipek kínai exportját az amerikai kormány

A Biden-kormányzat közölte, hogy le kívánja állítani az Nvidia és mások által tervezett fejlett mesterséges intelligencia chipek Kínába történő szállítását. Ez része annak az új intézkedéscsomagnak, amelynek célja, hogy Peking ne jusson hozzá azon csúcstechnológiát képviselő amerikai technológiákhoz, amelyekkel hadseregét erősítheti. A szabályok a fejlett chipek és chipgyártó eszközök szélesebb körét korlátozzák, és több országra, köztük Iránra és Oroszországra kiterjednek, valamint feketelistára tesznek két kínai chiptervező vállalkozást, a Moore Threads és a Biren cégeket.

Az új intézkedések célja, hogy a tavaly októberben kiadott rendeletek kiskapuit bezárva akadályozzák Kína katonai fejlesztéseit, és valószínűleg "legalább évente" frissíteni fogják őket - jelentette be Gina Raimondo kereskedelmi minisztériumi titkár. A cél az, hogy korlátozzák Kína hozzáférését "azokhoz a fejlett félvezetőkhöz, amelyek a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek terén elért áttörésekhez vezethetnek, amelyek kritikusak a kínai katonai alkalmazások számára" - mondta, hangsúlyozva, hogy a kormányzat nem akarja gazdaságilag bántani Pekinget. Az Egyesült Államok és Kína évek óta technológiai háborúban áll egymással, de a tavaly bevezetett átfogó korlátozások tovább fokozták a feszültséget a szuperhatalmak között.

A szabályok közzétételét követő nyilatkozatában az Nvidia bejelentette, hogy a pénzügyi eredményeit illetően nem számít "rövid távú jelentős hatásra". A vállalat nagy üzletet csinált a korábbi szabályoknak éppen megfelelő A800 és H800 chipek kifejlesztésével, hogy fenntarthassák a kínai exportot, és az AMD őket követve korábban szintén közölte, hogy hasonló stratégiát tervez. Az új szabályozás azonban már ellehetetleníti ezt az ügyeskedést. A kormány bejelentése után az Nvidia részvényei 6%-ot, míg az AMD és az Intel részvényei 3,4%-ot, illetve 3,8%-ot estek. Az Nvidia bevételei a tavalyi szabályok bevezetése ellenére szárnyaltak, mivel a Kína számára készített lebutított chipjei még mindig jobbak voltak, mint az alternatívák. A Szilícium-völgyi cég jelenleg szinte minden legyártott chipet elad, mert a világpiaci kereslet erősen meghaladja a kínálatot, de hosszú távon kárt fog szenvedni, mivel a kínai chipgyártó cégek igyekeznek betölteni az amerikai vállalatok által hagyott űrt.

A szabályok nem vonatkoznak a laptopokban, okostelefonokban és játékkonzolokban használt chipek többségére, bár egyes chipek esetében az amerikai hatóságok engedélyezési és bejelentési kötelezettséget írnak elő. "Tény, hogy Kína még a szabály aktualizálása után is több százmilliárd dollár értékben fog félvezetőket importálni az Egyesült Államokból" - mondta Raimondo, hangsúlyozva, hogy az intézkedések célja nem az amerikai cégek megregulázása. A korábbi szabályok egyrészt a chipek számítási teljesítményét, másrészt a más chipekkel való kommunikációs képességet vették figyelembe. Utóbbi fontos mérőszám a mesterséges intelligencia szuperszámítógépeknél, ahol több ezer chipet fűznek egymáshoz, hogy hatalmas adatmennyiséget dolgozzanak fel.


Eddig dollármilliárdok áramlottak az Nvidiához a kínai tech cégektől

Az Nvidia és az Intel a kínai piacra olyan speciális chipeket készített, amelyek megtartották a nagy számítási képességeket, de korlátozták a kommunikációs sebességet, hogy a korábbi szabályokon belül maradjanak. Az új szabályok korlátozzák, hogy egy adott méretű chip mekkora számítási teljesítményre lehet képes. Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a szabályok "chiplet" technológiával történő megkerülését.

A Biren és a Moore Threads amerikai beszállítóinak mostantól szigorú engedélyezési kötelezettséggel kell szembenézniük. Mindkét kínai startupot az Nvidia korábbi alkalmazottai alapították, és az amerikai mesterséges intelligencia chipóriással kívánnak versenyezni. A Biren határozottan ellenzi a feketelistára való felvételét, és az amerikai kormányhoz fordul, hogy vizsgálja felül a döntést. A Moore Threads szintén nem ért egyet a kereskedelmi feketelistára való felvételével.

Az új intézkedések a fejlett chipek exportjára vonatkozó engedélyezési követelményeket több mint 40 további olyan országra is kiterjesztik, amelyek esetében fennáll a Kínába történő átirányítás kockázata, és amelyekre az USA fegyverembargója vonatkozik. A chipek nem küldhetők a világ bármely részén található olyan cégek leányvállalatainak, amelyek anyavállalatának székhelye Kínában, Makaóban és más, fegyverembargóval sújtott országokban van. A lépés része annak a törekvésnek, hogy megakadályozzák, hogy a chipeket illegálisan Kínába csempésszék, vagy hogy kínai anyavállalatok távolról hozzájuk férjenek.


Az Nvidia nem játszott tisztán, pontosan tudták, hogy csak idő kérdése a kiskapu bezárása

A Biden-kormányzat 21 Kínán kívüli országba vezetett be engedélyezési kötelezettséget chipgyártó eszközök szállítására. Ezen berendezések listájára néhány mély ultraibolya (DUV) litográfiai rendszer is felkerült, és a közelmúltbeli holland szabályozáson túlmenően a holland ASML-t is megakadályozzák abban, hogy régebbi DUV-modelleket és pótalkatrészeket küldjön a kínai chipgyárakba. A DUV kevésbé modern chipgyártó berendezés, mint a már letiltott legmodernebb extrém ultraibolya berendezés (EUV), de nagyobb költséggel közel ugyanolyan fejlett chipek előállítására képes.

Az ASML közleményében azt írta, hogy az új intézkedések közép- és hosszú távon valószínűleg hatással lesznek "a rendszereladásaink regionális megoszlására", de a vállalat nem számít arra, hogy "lényeges hatást" gyakorolnak majd a 2023-as vagy hosszabb távú pénzügyi kilátásokra. A rivális amerikai berendezésgyártók, a Lam Research, az Applied Materials és a KLA részvényei 3%-kal, 2%-kal, illetve 3%-kal estek. A Félvezetőipari Szövetség közleményben közölte, hogy "értékeli az új szabályok hatását", és sürgette az amerikai kormányt, hogy működjön együtt a szövetségesekkel. "A túlságosan széleskörű, egyoldalú ellenőrzések azzal a kockázattal járnak, hogy kárt okoznak az amerikai félvezető-ökoszisztémának anélkül, hogy a nemzetbiztonságot előmozdítanák" - mondta a csoport.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #5
    Ha nem kapnak,majd csinálnak maguknak! Ez ám a szankció!
  • Ellaberin #3
    Az öntökönlövés füstje már felszállt....Lehet, hogy csak biden lőtte meg magát, de az is lehet, hogy az USA.
  • gosub #3
    Csak eléri az USA, hogy Kínának megérje kifejleszteni a saját EUV technológiáját.
  • NEXUS6 #2
    Gratulálok a hihetetlen okos döntésnek. Ma jelenleg az Nvidia/AMD/Intel megoldásai egyfajta piacvezető, a kínai piacot is letaroló, a helyi konkurrenciát is megfojtó piaci szereplők voltak Eddig. Hihetetlen szívességet tesznek a kínai elvtársaknak, mert anélkül, hogy rosszfiúnak kéne lenniük létrehoznak nekik egy zárt piacot, ahol a saját termékeiket komoly versenytárs nélkül kitenyészthetik, aztán majd amikor versenyképessé válik nekiengedhetik az Nvidiának/AMDnek/Intelnek a nemzetközi piacon is (lásd még mobil piac).

    Jelzem emlékeim szerint a Huawei kiszorítása a nyugati piacokról nemzetbiztonsági okokra hivatkozva sem jött be.
  • noland #1
    de miért fotózzák egy ping-pong ütővel?