SG.hu

A Windows 11 népszerűt­lensége kirívóbb, mint valaha

Hiába jár le két év múlva a Windows 10 támogatása, a 11-hez szükséges új hardver vásárlása rengeteg embert visszatart.

Egyre közelebb a Windows 10 támogatásának vége: 2025. október 14-én véget ér az operációs rendszer Home és Pro kiadásainak élettartama, a felhasználók azonban úgy tűnik, nem szívesen váltanak át a Windows 11-re. Ez a váltási hezitálás sokszor előfordult a Microsoft életében, például annak idején a felhasználók kifejezetten vonakodtak a Windows 7-ről való átállástól, de a tétovázás oka ezúttal más. A Windows 10-re való áttérés általában új hardver vásárlását igényelte, ez általában elkerülhetetlen volt, mert a 7-es verzió sokkal alacsonyabb rendszerkövetelményeket támasztott, mint a későbbi verziók. A Windows 10-ről a Windows 11-re való átállás szintén új hardvert igényel, de más okokból.

A Microsoft biztonsági okokra hivatkozva számos hardver, köztük egyes Intel processzorok támogatását is megszüntette a Windows 11-gyel. Az eredmény az lett, hogy a Windows 10-et tökéletesen futtató hardverek nem fogadják el az új operációs rendszert. És ez nem a teljesítményproblémák miatt van, hiszen például még a Vista is képes volt az XP-hez vásárolt hardveren futni. A Microsoft korlátozásról szóló döntését úgy tűnik, a PC-felhasználók kollektív vállrándítása kiséri. A Windows 10 teszi a dolgát, akkor minek frissíteni - mondják.

A számok önmagukért beszélnek, a Windows 10 uralja az asztali gépeket. A Statcounter adatai szerint a Windows 10 világszintű asztali Windows piaci részesedése 71,64 százalékos, a Windows 11 pedig 23,61 százalékkal marad le mögötte. Egy másik, a Lansweeper által végzett több mint 14 millió eszközön végzett mérés szerint a Windows 10 az eszközök 80,56 százalékán, a Windows 11 pedig mindössze 8,35 százalékán van telepítve. Hogy ezt kontextusba helyezzük, a Windows 11-et pont két évvel ezelőtt mutatták be. A Windows 10 2015-ben jelent meg, és két év kellett ahhoz, hogy elérje ugyanazt a piaci részesedést, mint az akkori meghatározó szereplő, a Windows 7. A Windows 11-nél már teljesen más a helyzet.


Persze a gazdasági helyzet miatt az eszközök élettartama meghosszabbodhatott. Egy tisztességes CPU és egy SSD több mint elég a legtöbb fontos alkalmazás futtatásához, de a frissítések megszűnése - legyen az bármilyen mesterséges - azt jelenti, hogy a hardvervásárlás valószínűleg elkerülhetetlen. Így a hardvergyártók nem meglepő módon eléggé örülnek a Windows 10 közelgő halálának. A 2023-as Canalys Channel Forumon Luca Rossi, a Lenovo vezető alelnöke és az Intelligent Devices Group főnöke azt mondta: "2024/2025-ben vége a Windows 10-nek. Ez jellemzően nagy keresletet generál a piacokon. A vállalatoknál elindul a Windows 11 bevezetése, egy hagyományosan hároméves csereciklus, amely most egy sokkal nagyobb telepítési bázisról indul, mint ami a COVID során történt."

A Lansweeper által most közzétett adatok - amelyek a becslések szerint 33 millió Windows-eszközön alapulnak - azt mutatják, hogy a hardverek alig több mint 32 százalékát tartaná a Microsoft alkalmatlannak a frissítésre. Ez javulás az egy évvel ezelőtti 42 százalékhoz képest, de aligha ad okot az ünneplésre. Az eszközök lecsérélésének jelentősen fel kell gyorsulnia ahhoz, hogy a Windows 11 meghatározóvá váljon, mire a Windows 10 támogatása megszűnik. A Windows 10 esetében a Microsoft csendben terjesztette ki a frissítéseket a korábbi verziókat használóknak. A magasabb hardverkövetelményekkel a cég most jelentősen megnehezítette magának a dolgot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #24
    Hát nálam a TPM 2.0 is ki van kapcsolva a BIOS-ban. Bár tudja a hardver(ZEN 3 AMD CPU stb.), de anélkül nem áll neki. AM4 kompatibilis alaplap miatt nem upgradeltem feljebb a hardver dolgokat. Ráér a dolog még 2-3 évet. Pedig 2019 októbere óta, mikor építettem magamnak a gépet egy csomó minden át lett cserélve már a gépben. Dupla memóra, több ssd meghajtó, gaming monitor, gtx videókártya helyett RTX 3000-es. ZEN 2 cpu->ZEN 3 CPU stb. De mára elfogytak a fejlesztési lehetőségek. Már csak alapos költséggel és átépítéssel lehetne fejleszteni tovább. AM 5 foglaltú alaplap, DDR 5 RAM, AM 5 CPU, RTX 4000-es grafika, 4K grafika, monitor.... de ez meglehetősen nagy költséggel járna, amire most nem igen van szükség. ki fog ez a gép még simán szolgálni a következő 2-3 évben. Akkor jöhet a teljesen új gép majd valami felső kategória alja vagy közép kategória felső fele hardver, ami megfizethető. és arra már egy win 11(vagy win 12, ki tudja mi lesz) :)
  • t_robert #23
    áhh közben rájöttem a Millenium edition volt a win 98 XP előtti alibi kiadása... :)
  • t_robert #22
    Hát soha nem jó ötlet elsők közt frissíteni egy operációs rendszert. Optimálisabb megvárni, amíg mások millió frissítenek és náluk majd kiderül, me siklott félre. Aztán megvárni, hogy javítják az alapvető elbasszásokat és után frissít már az ember. Ne én legyek már az állatorvosi ló, akin kiderül mi van elcseszve. :) Arra ott vannak mások. Ráérek mögöttük kocogni a frissítéssel. :) Némileg olyan ez, mint a támadás a harcmezőn. Fel, előre támadás!!!!!!. ok menjetek előre én majd mögöttetek kocogok. Ne én találjam már meg az ellenséges géppuska fészket. :) A hősök korán halnak... nem csak a harcmezőn, de a rendszer frissítéskor is. :)
  • t_robert #21
    A Vista sok tekintetben egy csomó mindent hordozott már a jővendő win 7-ből. A Vista egy fajta gyors tűzoltás változat volt. Vélhetően nem akartak még 2 évet várni a win 7 megjelenésére és valamit ki kellett adni fejlesztésként. Na ez lett a Vista. Korábban is jártak el így még a win 98 esetében. a win 98 és az XP közt adtak ki egy a játékokra optimalizált változatot tűzoltás szerűen. Amúgy a sikeres windows változatok azért mindig is hordoztak egy komolyabb előrelépést az elődhöz képest. Ilyen volt a 3.11 a megerősített hálózati támogatással. ilyen lett a win 98(a win 95 is egyfajta átmenet volt) de ilyen lett a win 7 az XP-hez képest és maga az XP is elég meghatározó verzió lett. A win 10 is egy komoly lőrelépés volt. a win 11 esetében azért ezt nem érezzük igazán. Az ezeken kívüli közbenső változatok inkább azért készültek, hogy ne teljen el túl sok idő két meghatározóbb változat kiadás közben és valamit felmutassanak. de ezek nem is lettek olyan sikeresek. A win 11 esetében meg pár év múlva megmondjuk, hogy az is egy komoly átmenet lett vagy csak egy epizód a windowsok történetében és mondjuk majd egy win 12 lesz igazán átütő változat.
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2023.10.16. 14:02:19
  • wraithLord #20
    Azt nem tudom, meddig működik, viszont a WIndows Update kilövése az eddigi Windowsoknál mind jó megoldás volt, maximum egy bizonyos főverzió vagy update hiánya ellehetetlenítette valaminek a használatát, de ez nem egy hónap alatt következett be. Én a Win11-es gépemen még nem próbáltam kikapcsolni, mert annyira nem érdekel, úgyse használom túl sokat.

    Macem még sosem volt, csak a főnököm Macbookjaival szoktam szarakodni, tényleg kicsit fura az OSX még úgy is, hogy Linuxokat is használok a Windowsok mellett, és az OSX Linux rokon. De amikor kigúglizom, hogy valamit hogy lehet megoldani benne, akkor végülis nem kapok agybajt tőle, csak nem egészen értem, hogy miért úgy van, pedig elvileg az Apple cuccok a legfelhasználóbarátabb dolgok - hát akkor biztos az Apple usereknek ez a magától értetődő, nekem mindegy. :D

    Nem tudom, miért van ez, biztos elirigyelték a Google és társai gyakorlatait, és még arcbamászóbbak lettek. Ha azért nem szól senki, akkor ezért se fog. :D
  • Bruce_Willis #19
    De ez mind trükközés, ami ráadásul csak ideig-óráig működik.
    A widgetekkel már eljátszottam ugyanezt.
    Én arról beszélek pont hogy egyik rendszerben sem tapasztaltam még hasonlót. Mindegyik rendszerben választhattam a letöltést és/vagy telepítést, vagy egyiket sem.
    Nagyon rossz irány melyet a Microsoft választott.
    Sajnos a nem kívánatos IT óriások közzé fogom sorolni, és szabotálni fogom idővel, mint a google termékeket.

    A mac gépemet még nem adtam el, de így lehet hogy nem is fogom.
    Sajnos OSX-en minden nyakatekert, nem olyan patent mint az ios vagy a win.
    Egy nyomorult fullscreenhez 3 gombot kell megnyomni, és mire kiderítettem minden ilyen szarságot, amely azt hittem alapvető, megőszültem.
    A képek zoomolása olyan bonyolult, hogy azt hittem kibaszom az ablakon a gépet.
    Windowson szinte minden programban sima ctrl+wheel, ami a világon a legkényelmesebb dolga. És arra a pontra zoomolok, amelyikre akarok.
    Kurvára meglepődtem hogy ezt az OSX nem tudja.
    500e ki az ablakon, mert ezt nem tudtam már tolerálni.
    Aztán +500e egy új win11 gép...
    1milla van most ebben a két gépben, és most a win11 agresszivitása basz fel néha.

    A faszért kell nekik a világ összes pénze? Miért nem lehet a dolgok egyszerűsítésére koncentrálni?
    Adni jobb mint kapni. De úgy látszik ezeknek jobb ha stresszben vannak a felhasználók.


  • wraithLord #18
    Az igaz, hogy ha letöltötte a frissítést, akkor addig cseszeget, hogy indítsd újra, hogy települhessen a frissítés, amíg újra nem indítod (vagy ha beállítod, mikor telepítse a frissítéseket, akkor akkor telepíti).
    Ki lehet egyébként kapcsolni Windows 11-ben is, csak ahhoz az update szolgáltatást le kell állítani, plusz a group policy editorban meg registry editorban kell állítgatni dolgokat. Viszont egy paranccsal vissza lehet kapcsolni. A köztes opció hiányzik, hogy lásd az elérhető frissítéseket, de ne kelljen letölteni. Úgy rémlik, hogy már 7-ben sem volt olyan "intuitív" a Windows Update lelövése, mint az XP-ben, szóval ezt így szép lassan sikálták el.

    A tört verziónál én sem tudom, hogy van, utoljára Win10-ből telepítettem tört verziót egy kollégámnak, de az se igazán tört volt, hanem egy legális AIO telepítő, ami attól lett illegális, hogy kulcs helyett autoKMS-sel vagy hasonlóval lett "aktiválva".
  • Bruce_Willis #17
    Félreérted.
    A win11-ben nincs nincs lehetőséged a frissítés elkerülésére!
    Mindenképpen frissül! Akaratom ellenére.
    Csak elnapolhatod a frissítést.
    (megjegyzem: legális, megvásárolt win11-ről beszélek)
  • Kissssss0 #16
    nem hogy itt lesz a 11 de már a 12-t is fejlesztik állítólag, de hogy mit és minek?
  • wraithLord #15
    "Közel 10 éve használok apple termékeket, windowst pedig 25 éve, de még sohasem tapasztaltam olyat hogy akaratom ellenére frissített volna egy rendszer."

    Pedig emlékeim szerint már az XP is alapbeállításon kereste és letöltötte a frissítéseket. Azt külön be kellett állítani, hogy csak keresse, de ne töltse le, vagy ne is keresse. A régebbiek azért nem csinálták, mert azok nem állandó online jelenlétre voltak kitalálva :D (kivéve talán a Win18SE, ME, de nem emlékszem annyira. 2000-et nem használtam, NT meg sose volt netre kötve.)

    "Feltűnően ráment az adatgyűjtésre a microsoft."

    Az még feltűnőbb, hogy annak ellenére csinálják, hogy pénzt kérnek érte. Ezek után mondják, hogy vagy fizetsz, vagy te vagy az áru. Akkor is te vagy az áru, ha fizetsz, csak még pénzzel is lehúznak. (Persze megjegyzem, hogy magától értetődő, hogy így működik a dolog... :D)
    Mondjuk én nem nagyon használom a Windowsnak semmilyen funkcióját, ha használom, akkor csak a céges M365 miatt vagy a windowsos játékkliensek miatt.