24
  • t_robert
    Hát nálam a TPM 2.0 is ki van kapcsolva a BIOS-ban. Bár tudja a hardver(ZEN 3 AMD CPU stb.), de anélkül nem áll neki. AM4 kompatibilis alaplap miatt nem upgradeltem feljebb a hardver dolgokat. Ráér a dolog még 2-3 évet. Pedig 2019 októbere óta, mikor építettem magamnak a gépet egy csomó minden át lett cserélve már a gépben. Dupla memóra, több ssd meghajtó, gaming monitor, gtx videókártya helyett RTX 3000-es. ZEN 2 cpu->ZEN 3 CPU stb. De mára elfogytak a fejlesztési lehetőségek. Már csak alapos költséggel és átépítéssel lehetne fejleszteni tovább. AM 5 foglaltú alaplap, DDR 5 RAM, AM 5 CPU, RTX 4000-es grafika, 4K grafika, monitor.... de ez meglehetősen nagy költséggel járna, amire most nem igen van szükség. ki fog ez a gép még simán szolgálni a következő 2-3 évben. Akkor jöhet a teljesen új gép majd valami felső kategória alja vagy közép kategória felső fele hardver, ami megfizethető. és arra már egy win 11(vagy win 12, ki tudja mi lesz) :)
  • t_robert
    áhh közben rájöttem a Millenium edition volt a win 98 XP előtti alibi kiadása... :)
  • t_robert
    Hát soha nem jó ötlet elsők közt frissíteni egy operációs rendszert. Optimálisabb megvárni, amíg mások millió frissítenek és náluk majd kiderül, me siklott félre. Aztán megvárni, hogy javítják az alapvető elbasszásokat és után frissít már az ember. Ne én legyek már az állatorvosi ló, akin kiderül mi van elcseszve. :) Arra ott vannak mások. Ráérek mögöttük kocogni a frissítéssel. :) Némileg olyan ez, mint a támadás a harcmezőn. Fel, előre támadás!!!!!!. ok menjetek előre én majd mögöttetek kocogok. Ne én találjam már meg az ellenséges géppuska fészket. :) A hősök korán halnak... nem csak a harcmezőn, de a rendszer frissítéskor is. :)
  • t_robert
    A Vista sok tekintetben egy csomó mindent hordozott már a jővendő win 7-ből. A Vista egy fajta gyors tűzoltás változat volt. Vélhetően nem akartak még 2 évet várni a win 7 megjelenésére és valamit ki kellett adni fejlesztésként. Na ez lett a Vista. Korábban is jártak el így még a win 98 esetében. a win 98 és az XP közt adtak ki egy a játékokra optimalizált változatot tűzoltás szerűen. Amúgy a sikeres windows változatok azért mindig is hordoztak egy komolyabb előrelépést az elődhöz képest. Ilyen volt a 3.11 a megerősített hálózati támogatással. ilyen lett a win 98(a win 95 is egyfajta átmenet volt) de ilyen lett a win 7 az XP-hez képest és maga az XP is elég meghatározó verzió lett. A win 10 is egy komoly lőrelépés volt. a win 11 esetében azért ezt nem érezzük igazán. Az ezeken kívüli közbenső változatok inkább azért készültek, hogy ne teljen el túl sok idő két meghatározóbb változat kiadás közben és valamit felmutassanak. de ezek nem is lettek olyan sikeresek. A win 11 esetében meg pár év múlva megmondjuk, hogy az is egy komoly átmenet lett vagy csak egy epizód a windowsok történetében és mondjuk majd egy win 12 lesz igazán átütő változat.
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2023.10.16. 14:02:19
  • wraithLord
    Azt nem tudom, meddig működik, viszont a WIndows Update kilövése az eddigi Windowsoknál mind jó megoldás volt, maximum egy bizonyos főverzió vagy update hiánya ellehetetlenítette valaminek a használatát, de ez nem egy hónap alatt következett be. Én a Win11-es gépemen még nem próbáltam kikapcsolni, mert annyira nem érdekel, úgyse használom túl sokat.

Macem még sosem volt, csak a főnököm Macbookjaival szoktam szarakodni, tényleg kicsit fura az OSX még úgy is, hogy Linuxokat is használok a Windowsok mellett, és az OSX Linux rokon. De amikor kigúglizom, hogy valamit hogy lehet megoldani benne, akkor végülis nem kapok agybajt tőle, csak nem egészen értem, hogy miért úgy van, pedig elvileg az Apple cuccok a legfelhasználóbarátabb dolgok - hát akkor biztos az Apple usereknek ez a magától értetődő, nekem mindegy. :D

Nem tudom, miért van ez, biztos elirigyelték a Google és társai gyakorlatait, és még arcbamászóbbak lettek. Ha azért nem szól senki, akkor ezért se fog. :D
  • Bruce_Willis
    De ez mind trükközés, ami ráadásul csak ideig-óráig működik.
    A widgetekkel már eljátszottam ugyanezt.
    Én arról beszélek pont hogy egyik rendszerben sem tapasztaltam még hasonlót. Mindegyik rendszerben választhattam a letöltést és/vagy telepítést, vagy egyiket sem.
    Nagyon rossz irány melyet a Microsoft választott.
    Sajnos a nem kívánatos IT óriások közzé fogom sorolni, és szabotálni fogom idővel, mint a google termékeket.

A mac gépemet még nem adtam el, de így lehet hogy nem is fogom.
    Sajnos OSX-en minden nyakatekert, nem olyan patent mint az ios vagy a win.
    Egy nyomorult fullscreenhez 3 gombot kell megnyomni, és mire kiderítettem minden ilyen szarságot, amely azt hittem alapvető, megőszültem.
    A képek zoomolása olyan bonyolult, hogy azt hittem kibaszom az ablakon a gépet.
    Windowson szinte minden programban sima ctrl+wheel, ami a világon a legkényelmesebb dolga. És arra a pontra zoomolok, amelyikre akarok.
    Kurvára meglepődtem hogy ezt az OSX nem tudja.
    500e ki az ablakon, mert ezt nem tudtam már tolerálni.
    Aztán +500e egy új win11 gép...
    1milla van most ebben a két gépben, és most a win11 agresszivitása basz fel néha.

A faszért kell nekik a világ összes pénze? Miért nem lehet a dolgok egyszerűsítésére koncentrálni?
    Adni jobb mint kapni. De úgy látszik ezeknek jobb ha stresszben vannak a felhasználók.

• wraithLord
    Az igaz, hogy ha letöltötte a frissítést, akkor addig cseszeget, hogy indítsd újra, hogy települhessen a frissítés, amíg újra nem indítod (vagy ha beállítod, mikor telepítse a frissítéseket, akkor akkor telepíti).
    Ki lehet egyébként kapcsolni Windows 11-ben is, csak ahhoz az update szolgáltatást le kell állítani, plusz a group policy editorban meg registry editorban kell állítgatni dolgokat. Viszont egy paranccsal vissza lehet kapcsolni. A köztes opció hiányzik, hogy lásd az elérhető frissítéseket, de ne kelljen letölteni. Úgy rémlik, hogy már 7-ben sem volt olyan "intuitív" a Windows Update lelövése, mint az XP-ben, szóval ezt így szép lassan sikálták el.

A tört verziónál én sem tudom, hogy van, utoljára Win10-ből telepítettem tört verziót egy kollégámnak, de az se igazán tört volt, hanem egy legális AIO telepítő, ami attól lett illegális, hogy kulcs helyett autoKMS-sel vagy hasonlóval lett "aktiválva".
  • Bruce_Willis
    Félreérted.
    A win11-ben nincs nincs lehetőséged a frissítés elkerülésére!
    Mindenképpen frissül! Akaratom ellenére.
    Csak elnapolhatod a frissítést.
    (megjegyzem: legális, megvásárolt win11-ről beszélek)
  • Kissssss0 #16
    nem hogy itt lesz a 11 de már a 12-t is fejlesztik állítólag, de hogy mit és minek?
  • wraithLord
    "Közel 10 éve használok apple termékeket, windowst pedig 25 éve, de még sohasem tapasztaltam olyat hogy akaratom ellenére frissített volna egy rendszer."

Pedig emlékeim szerint már az XP is alapbeállításon kereste és letöltötte a frissítéseket. Azt külön be kellett állítani, hogy csak keresse, de ne töltse le, vagy ne is keresse. A régebbiek azért nem csinálták, mert azok nem állandó online jelenlétre voltak kitalálva :D (kivéve talán a Win18SE, ME, de nem emlékszem annyira. 2000-et nem használtam, NT meg sose volt netre kötve.)

"Feltűnően ráment az adatgyűjtésre a microsoft."

Az még feltűnőbb, hogy annak ellenére csinálják, hogy pénzt kérnek érte. Ezek után mondják, hogy vagy fizetsz, vagy te vagy az áru. Akkor is te vagy az áru, ha fizetsz, csak még pénzzel is lehúznak. (Persze megjegyzem, hogy magától értetődő, hogy így működik a dolog... :D)
    Mondjuk én nem nagyon használom a Windowsnak semmilyen funkcióját, ha használom, akkor csak a céges M365 miatt vagy a windowsos játékkliensek miatt.
  • Akva
    Mocskos szemetek a felhasználók örökös kényszerítésével! Az XP a felhasználók több mint 90 %-nak megfelelt, minden további újítással csak velünk szemétkednek. Az XP felhasználóbarátabb volt, mint bármelyik utána, és a Word 6 sorozat is jobb volt, mint bármelyik utána. Azért már nem is használok Microsoft Officot, inkább nyílt forráskódú alternatívákat. Az újabb Microsoft Officoknak pocsék a menürendszere.
  • Bruce_Willis
    Én win7-ről váltottam 11-re. Közben pedig 1 év alatt próbáltam az OSX-et.
    A véleményem hogy a 11 kezelhetőségre, tudásra nagyon patent, más szemszögből nézve egy híg fos.
    Brutálisan agresszív minden eleme.
    Nagyot esett a szememben a Microsoft.
    Közel 10 éve használok apple termékeket, windowst pedig 25 éve, de még sohasem tapasztaltam olyat hogy akaratom ellenére frissített volna egy rendszer.
    Ha a gépen akarok valamit megkeresni, ez a fostalicska felvisz az internetre, csak hogy használjam a binget.
    A háttérben mindig fut valami Xbox szarság, melyet az alkalmazások közül nem lehet eltávolítani. A widgetet még trükközve is csak látszólag lehet eltávolítani. Pedig akár még hasznos is lehetne, ha nem nyomnák tele hulladék tartalommal.
    Jól fizet a ner, tolják az indexes hazugságcunamit, és a sok trágya hírt.
    A Phone Link egy hulladék. Nem szinkronizál mindent, de legalább gyűjti az adatot rólad.
    Feltűnően ráment az adatgyűjtésre a microsoft.
    A legutóbbi helyeket hiányolom a fájlkezelőből. Nem különíti el, csak párat felsorol a kedvencek után.
    Sok dolgot kellett letiltani használat előtt, de az csak a látszat hogy letiltasz például egy email hozzáférést. Elhiteti a többséggel hogy letiltotta, pedig csak nem látható..

Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2023.10.12. 10:18:54
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Nevetséges gépigénytől eltekintve, még mindig probléma, hogy a W11 egy fos. Miért is váltana rá bárki a határidő lejárta előtt? 95%-ban ugyanaz, mint a sajnos egyre rosszabb W10 és a maradék 5% pedig cancer. Szerencsére sikerült zökkenőmentesen Linuxra váltani, amire még mindig Windows-t kell használnom egy nagyon régi felfrissítetlen -internetre nem csatlakozó- 7 is jó lesz.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.10.12. 07:05:28
  • wraithLord
    De pont a céges rendszereket szokták legtovább támogatni... mondjuk nem tudom, hogy ez most hogy van, nem néztem utána.
    Ráadásul most nem csak rendszert kéne cserélni a gépeken, ami már eleve elég macerás (azonkívül, hogy full felesleges), de még gépet is, ami megint csak full felesleges, ha irodai felhasználásról van szó, mert még a kb. 2. generációs i5 szint is teljesen jól használható). Plusz ott vannak a már említett, rendszerfüggő belső fejlesztések. De a mi példánkból kiindulva ez nem probléma, mert ezek online (és/vagy intranetes) szolgáltatások. Persze van, hogy muszáj a pénzt valamire elkölteni, és akkor a régi géppark kuka...

Szóval elvileg magángépeken szerintem inkább nagyobbnak kéne lennie a Win11 arányának.
    Megnéznék egy Steam statisztikát, hogy a gémerek között hogy áll a 11. (Szerk.: az állás 58-37% a Win10 javára a szeptemberi statisztika szerint.)

----
    Azon csodálkozom, hogy a Vista 0,00%-on van, pedig azt is sikerült a végére már úgy megcsinálni, hogy olyan legyen, mint a 7. És nekem kinézetre jobban tetszett - ami mondjuk nem egy túlságosan nyomós érv a Vista mellett... :D
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2023.10.11. 16:29:32
  • militavia
    Ráadásul a irodai környezet olyan, ahol egy 8 éves 4-5. gen CPU is overkill.
    De mert csak alapon nem megy rajta a win11. Röhej...
  • Ellaberin
    Pont a nagyvállalati struktúrákban kényes kérdés a váltás. Legtöbbször nem is a hardware az alkalmatlan hanem azok a cégre fejlesztett programok amelyek egyszerűen érzékenyek, hogy milyen operációs rendszer, melyik build-je fut.
    Egy-egy ilyen fejlesztés 10-15+ év kifutással is számol, akár milliárdokba kerül és ha rosszul választják meg vagy át lesznek cseszve a fejlesztő eszközöket/el (gondolok itt támogatási kifutási idő, op. build, stb), akkor bizony nem csak több ezer gép megvétele-, vagy egy újabb image ráengedése több ezer gépre a feladat.
    Persze egyre inkább az látszik hogy felhőbe szeretnék terelni az egész világot mind software mind hardware szinten és hogy nálad legyen egy gyak. vékony kliens, de ez már olyan struktúrákban egyre inkább tiltott ami érzékeny adatokat kezel.
    (Egyértelmű , hogy az USA az MS-en keresztül - is - mindent szeretne látni, de láthatóan a világ többi része erre már egyre inkább kényes és nem annyira vevő.)
    Minden esetre az látszik, hogy a hardware gyártók készülhetnek egy 2025. évi rohamra, mert erősen kivárásra van berendezkedve a világ ezügyben.
  • MerlinW
    Ezek a statisztikák (a fontos, azaz fizető) vállalati szférát tükrözik. Nem tartalmazza az "utca embereit". Ha tartalmazná, valószínüleg még kisebb lenne a 11 aránya.
  • militavia
    Szigorúan nézve, amikor le kellett cserélnem a Win7-et 10-re, akkor is nem látszott semmi, amiért kéne. Az átlaguser parancsikonra kattint és annyi. Win98 kinézettel használtam a Win7-et és a 10-et is, amennyire csak lehetett. Kb. ennyire fontos a "benne levő funckió" egy Win-ben. Az átlagusernak annyi kell, hogy alapdriverek benne legyenek telepítéskor, hogy legyen wifi, amin lehúzható minden frissítés.

11-re is csak akkor fogok váltani, amikor már elkerülhetetlen lesz. Mert nincs reális felhasználói szemmel nézve semmi, amiért kell.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.10.11. 10:03:50
  • monk00
    Én 2 hete raktam össze egy új gépet magamnak, és win11-et használom azóta is. Nálam egyenlőre nincs semmi probléma...
  • Caro
    A win 10 kinyírása eszméletlen mennyiségű elektronikai hulladékot fog termelni, még teljesen használható gépekből.
    Mai napig hajtok (nem elsődleges gépként) Haswell CPU-t. Na az is mehet kb. a kukába, illetve persze Linuxnak jó lesz.
    De az AMD Ryzen első széria is, ami csak 5 éves jelenleg.

Amúgy én nem érzem hogy lenne a win 11-nek hátránya. Persze, bugok vannak benne, de nekem a felület emészthetőbb a 10-esnél. Spyware-el mindkettő tele van, efelől nincs kétségem.
    Egyelőre amíg lehet local user-el belépni, nekem jó a 11 is. Már ha elfut a gépen.
  • dyra
    Mivel az volt ez elsődleges platformja mindenkinek így a fokusz sokkal nagyobb volt azon mit használsz. Manapság az okostelón elintézzel lassan kb mindent is. Ezt látni a statisztikai adatokból. Én amúgy a pöcsöm méretével szoktam felvágni hülyegyerek.
  • Major
    Mert régen azzal menőztél, hogy te már a Milleniummal toltod, amikor a haver még csak 98-nál tartott?
  • dyra
    A webes statisztikákat elnézve az asztali oprendszerek szépen de biztosan szorulnak vissza. Nem érdekli már az embereket, hogy Win10 vagy Win11 van a gépén. Totál letojja az átlag.
  • wraithLord
    Én akkor szoktam operációs rendszert váltani, ha a számomra fontos szoftverfejlesztők már nem támogatják, vagy ha már nem jó arra, amire kell. A frissítések megszűnése még sosem volt indok arra, hogy váltsak. Sőt, akkor szoktam csak frissítéseket felrakni, ha valami nem működik normálisan, csak úgy nem, mert éppen kijött valami vacak, legjobb esetben is szelektálok a frissítések között. (Legalábbis Windowson meg Debianon/Ubuntun, Androidon azért más a helyzet, ott igyekszem olyan telefont venni, amire addig jönnek legalább biztonsági frissítések, amíg előreláthatólag használni fogom a telefont, és fel is rakom őket.)

Mondjuk engem nem érint ez a számítógépvásárlási probléma, mert a legrégebbi rendszeresen használt gépem 2018-as (8. generációs i7), de ha érintene, akkor se zavarna, hogy a MS ennyire tukmálja a 11-et...