SG.hu

A Windows támogatni fogja a rar, gz, 7z és más tömörítéseket

A Windows még 2000-ben vette fel a .zip fájlok beépített támogatását, most "kis késéssel" ezek is bekerülnek az operációs rendszerbe.

A Microsoft tegnapi mesterséges intelligencia bejelentései mellett az is kiderült, hogy a Windows-felhasználók egy kisebb, de régóta fennálló fejfájását is megoldják: az operációs rendszer végre túllép a .zip fájlok támogatásán, és hamarosan képes lesz a RAR, 7-zip, .tar és sok más tömörített formátum kezelésére is. Ezeknek a beépített támogatása különösen fontos a fejlesztők és a Windows Subsystem for Linux-ot használók számára. A funkciót "még ezen a héten" hozzáadják egy "folyamatban lévő" buildhez.

A Microsoft még 2000-ben adta hozzá a Windows Me-hez a .zip fájlok - akkor és most is a legelterjedtebb tömörítési módszer - natív támogatását, bár a legtöbben a 2001-es Windows XP-ben találkoztak vele. Más típusú fájlokhoz azonban továbbra is egy különálló alkalmazás, például a 7-Zip vagy a WinRAR és annak végtelen "40 napos" próbaverziójának letöltésére és telepítésére volt szükség.

A Microsoft tömörített fájlok támogatását a nyílt forráskódú libarchive projekt fogja kezelni, és a tömöríthető és kicsomagolható fájltípusok listája feltehetően megegyezik majd a libarchive GitHub oldalán található listával. A vállalat a további fájlformátumok támogatása mellett "az archiválási funkciók teljesítményének javítását ígérte tömörítés közben". A nagy zip-archívumok kicsomagolása a Windows natív eszközeivel mindig is kicsit lassabb volt, mint néhány harmadik féltől származó alkalmazással.

A Windows világában továbbra is lesz hely az olyan alkalmazásoknak, mint a 7-Zip, amely továbbra is rengeteg fájlformátumot támogat, és többek között rugalmasabb és testreszabhatóbb menüparancsokkal rendelkezik. Végül is a WinZip is létezik még mindig, még két évtizeddel azután is, hogy a Microsoft natív .zip-támogatást adott a Windowshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mortep #4
  És nem is akárhogy... ha netán windows szerver is kell, befigyel a CAL - client access license... mindenért is fizetsz
 • kvp #3
  "A végén még fájlkezelőt is képesek lesznek ehhez a Windowshoz - vagy mihez - csinányi!"

  Csak akkor ha valaki ir egy ingyeneset, amit ingyen felhasznalhat a microsoft es azt penzert adhatja. Tehat a copyleft-es kodok johetnek szoba, mint pl. a bsd ip stack-je, amit kb. 30 eve ugyanigy masolt le a microsoft (a bugokkal egyutt es azota is penzt ker erte).
 • Ellaberin #2
  Azta! Hihetetlen micsoda szédületes tempó, az ember csak kapkodja a fejit! A végén még fájlkezelőt is képesek lesznek ehhez a Windowshoz - vagy mihez - csinányi!
 • BeNO52 #1
  épp ideje