SG.hu

A Microsoft teljesen a felhőbe akarja költöztetni a Windows-t

A Microsoft a cégek számára készült Windows 365-tel már létrehozta a felhőalapú PC-ket, és a szoftveróriás ezt mindenki számára be kívánja vezetni.

Mint arról beszámoltunk, folyamatban van egy per az Egyesült Államokban, amelynek célja azt kideríteni, hogy a Microsoft felvásárolhatja-e az Activision Blizzard játékkiadót. A bírósági meghallgatás részeként nyilvánosságra került egy prezentáció, mely tartalmazza a Microsoft általános játékstratégiáját, és azt, hogy ez hogyan kapcsolódik a vállalat más üzletágaihoz. A 2022 júniusában készült belső "az üzlet helyzete" című bemutató tárgyalja a "Windows 365-re való építkezést, hogy lehetővé tegye a felhőből bármilyen eszközre streamelt teljes Windows operációs rendszer használatát".

A Windows 365 egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi az üzleti szféra számára, hogy adott havi előfizetési díjért cserébe olyan teljes verziójú Windowsos PC-ket használjanak. Erre bárhonnan bejelentkezhetnek, a megszokott háttérkép és Asztal várja őket, és minden általuk telepített szoftver használható ezen a virtuális PC-n. Ezt a szolgáltatást a cég mélyen integrálta a Windows 11-be is. Egy jövőbeli frissítés tartalmazza majd a Windows 365 Bootot, amely lehetővé teszi, hogy a Windows 11-es eszközök a Windows helyi verziója helyett közvetlenül egy felhőalapú PC-példányba jelentkezzenek be indításkor. A prezentációban a Windows 11 a felhőbe költöztetése a Microsoft "Modern Life" fogyasztói területének hosszú távú lehetőségeként van megjelölve, beleértve a "felhő és az ügyfél erejének felhasználását a jobb MI-alapú szolgáltatások és az emberek digitális élményének teljes körű hordozhatóságának lehetővé tételére".


Az anyagban kitárgyalják a felhőbe való áthelyezés kérdését, amellett, hogy a megvalósuláshoz a Microsoftnak még létre kell hoznia partnerségeket a PC-gyártókkal. A Microsoft az ARM-alapú Surface Pro X készülékek esetében már megtette ezt, és a Microsoft saját ARM-alapú processzorok tervezését is vizsgálja. A prezentáció egy másik diáján a Microsoft megemlíti, hogy a 2022-es pénzügyi évben a "Modern munka" prioritásaihoz "meg kell erősíteni a Windows kereskedelmi értékét és válaszolni kell a Chromebook fenyegetésére". A kereskedelmi oldalon a hosszú távú lehetőségek között szerepel a Windows 365-tel a felhőalapú PC-k használatának növelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #11
    Nem szól másról, mint a világ és benne az emberiség globális kontrolljáról. És még egy dologról, a technológiák tengerentúlon, azaz világszintű monopolhelyzetben tartásáról.

    És ezért még fizettetnének is velünk érte...! - A nyugat elérte vagy rövidesen eléri az "emberi" gondolkodás "tetőpontját".
  • duke #10
    Nehez lesz resetelni, ha lefagy. Lehet utazni amerikaba, minden kekhalal utan.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2023.06.30. 18:22:31
  • Dodo55 #9
    Kicsit talán túlzó a cikk címe, mert természetesen csak addig mehetnek el, olyan felhasználási jellegek, illetve felhasználók esetén, pl. céges munkakörnyezet, ahol ez ésszerű. És akkor ott nyilván érvényesülhetnek ennek a használatbeli előnyei is, amiket pl. a cikk sorol (pl. bárhonnan jelentkezel be, ott lesznek a dolgaid egy karnyújtásnyira).

    Viszont gaming, szoftverfejlesztés, tesztelés, célrendszertelepítés, rendszerfelügyelet/karbantartás, content creation, stb. egyéb power user felhasználási célokra természetesen maradni fog a lehető leghosszabb távon a saját tulajdonú erős hardware és rajta a lokálisan teljes jogosultságot biztosítva futó os-ek felállása kliensoldalon is, hiszen ezekre a célokra az esetek 80%-ában ez a felállás a kedvezőbb, ahogyan az már az évtizedek során ki is alakult.

    És nyilván hülye lenne bármelyik cég úgy kikényszeríteni mindenáron változásokat, hogy azzal pont olyan társadalmi csoportok asztaláról rántsa le vele a terítőt, akiknek a manapság leginkább elvághatatlanabb fajta hatalom van a kezükben amiatt, hogy a köreikben koncentrálódik a mai civilizált életformánk mindennapi fenntartásához szükséges tudás elég nagy része. Tudják jól, hogy egy ilyen húzás miatt akár napok leforgása alatt lehetetlenítünk el bármilyen céget a világon szimplán azzal, hogy nem használjuk, mondhatni tiltólistára tesszük azokat az újabb fejlesztéseiket, amelyek nem tetszenek és ezzel a hardware gyártókat is kényszerítjük arra az elsöprő piaci befolyásunk és a termékeik széleskörü üzemeltetésében / üzembeállításában való megkerülhetetlen szerepünk által, hogy a számunkra szükséges vagy általunk másoknak szállított szoftverek futtatására leginkább alkalmas hardvereket (is mindenképp) gyártsanak, tehát ilyen esetben folytassák a legacy sw megoldásokkal kompatibilis termékek gyártását és lépjenek vissza az általunk megtagadott megoldásokra kényszerítő új termékek bevezetésétől.

    Ezért is nem valósul meg végül a legtöbb olyan használatkorlátozó megoldás sem, vagy legalábbis nem kap sosem kizárólagosságot végül, amiknek az elfogadhatatlan visszásságaira például kvp is ha jól rémlik már vagy egy tucat vagy akár több éve fel szokta rendszeresen a figyelmünket hívni itt a fórumon.
  • Cat #8
    Nyilván a költség fog dönteni. A felhő skálázható, a gyors növekedés/csökkenés könnyen kezelhető. Ha egyszer egy részlegen 100 munkavállalód van, utána egy nagy megrendelés/projekt miatt 300, akkor felhőben csak néhány kattintás, míg fizikai formában 200 PC-t kell venni, azokra dolgokat telepíteni, IT-support, anyámkinja. Ha viszont ismét száz lesz valamiért, akkor ott állsz 200 felesleges géppel, ami borzasztó gyorsan elavul, őrizni és karbantartani kell azokat továbbra is. Költség.

    Vagy ha egy telephelyen van sok gép, akkor valószínűleg szintén nem éri meg, de ha sok telephelyen, és ezek a munkavállalók adott esetben mozognak is, más lehet a helyzet. Tehát egy 500 fős ügyfélszolgálatnak nem feltétlen jó, de ügynököket, értékesítőket, szerelőket stb. foglalkoztató cégnél más a matek.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2023.06.29. 16:26:40
  • Macropus Rufus #7
    volt dolgom vékony klienssel az előző munkahelyemen. Nem volt rossz, de amikor pattant a net (mert a mellettünk lévő ipartelepen az okos munkások kiemelték az optikai kábelt), akkor már nem volt olyan jó a dolog. Közel egy napig állt minden. Raktárból se ki se be semmi. Már nem volt olyan jó dolog, de vissza csinálni már sokkal több zsébe lett volna, mind eltűrni azt, hogy néha szopacs van meg köd bér. Viszont a cég nem volt 100%-ban kiszolgáltatva az online felületnek ui. sok adat, lokális szerveren volt. Szóval részben ment a munka, és az ott tárolt adatok szinkronizálódtak mikor a hálózat vissza állt. De a Microsoft elképzelése az, hogy semmi sincs nálad, még a Windows sem. Tehát ha nincs hálózat akkor nincs semmit. Sztem ez sok cégnek nem fog tetszeni.

    "Az otthoni felhasználóknak meg tökmind1. Hülyítenek minket folyamatosan. 10 év múlva elég ha felismered a böngésző ikont a többiről nem kell tudnod. "
    ebben lehet valami. De én azért reménykedem, hogy nem hagyják magukat ennyire beszoptani a felhasználók. Mindenesetre nálam nem lesz nyerő ez a cloud dolog. Igaz nem is vagyok felhasználó. Az ismerőseimet is próbálom majd lebeszélni erről a hülyeségről. De ugye egy veréb nem csinál tavaszt.
  • dyra #6
    Dehogy szopják be.

    Vékony kliens sokkal olcsóbb a cégek örömmel rákattannak. Felhős üzemeltetés megint sokkal olcsóbb. Arra is rákattanak. Nem kellenek lokális szerverek. Sokkal egyeszűbb IT üzemeltetés. Imádni fogják a cégek.

    Az otthoni felhasználóknak meg tökmind1. Hülyítenek minket folyamatosan. 10 év múlva elég ha felismered a böngésző ikont a többiről nem kell tudnod.
  • Macropus Rufus #5
    "Ezzel biztosithato, hogy az embereknek legyen valasztasi lehetoseguk az elofizeteses windows es a nem hasznalok PC-t kozott. "
    a cloud windows-nak nincs szüksége pc-re. Kapsz egy könnyű klienst oszt jócakát. Semmi másra nem lesz szükség. A PC gyártók viszont el akarnak adni. A Microsoft hülye döntése nem ránthatja magával a PC piacot. Egy cég nem lehet ennyire fontos. Hoznak egy rossz döntés ezzel a cloud dologgal. Be fogják szopni. Az alternatív rendszerek nagyot fognak menni, ha ezt a cloud dolgot erőltetni kezdik. (megjegyzem: a mobil piac területén is hoztak rossz döntést és már sehol sincs a Windows Phone. ) Jelenleg a világ legelterjedtebb rendszere nem a windows, hanem a linux. A Windows csak a desktop rendszerek terén vezet komolyabban. De ha kivezeti magát innét, akkor az alternatív rendszerek be fognak törni oda. A felhasználók nagy része nem gamer. Netezik, zenét hallgat filmet néz, stb... Erre pl. egy linux 100%-ban megfelelő rendszer. És ugye nem kell sok módosítás egy Android rendszernek ahhoz, hogy desktop rendszerként jól működjön. Már most is van desktop verziója, bár még nem az igazi. Aki ráfekszik a tmára az lehet tarolni fogja a piacot. A Microsoft meg szépen ott fog kullogni a sor végén, és az egykor nagy és erős cégből lesz egy cég ami az irodai programokat és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat adja... de szép is lenne :D


    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2023.06.29. 11:17:06
  • Macropus Rufus #4
    ez milyen baromság már! Ha meg valami miatt az isp-nél szolgáltatás kiesés van akkor az egész cég baszhatja a munkát mi? Meg az adait is... Mondjuk egy olyan embernél aki játszik is a géppel eleve nem opció a cloud Windows. A cégek meg sok esetben szigorúan tiltják azt, hogy a céges adatok egy külső tárhelyen legyenek. Ez igazából a Windows használók egy bizonyos rétegének felel meg, a többieknek nem opció. És ez a bizonyos réteg egyszer megtapasztalja, hogy azért nem fér hozzá semmihez, mert nincs hálózat akkor nekik sem lesz már többé opció. Itt nem az lesz, hogy okés, akkor most nem dolgozok online, de addig is tudok filmet nézi... semmi nincs. op. rendszer sincs.
    Viszont az ilyen és ehhez hasonló idióta ötletek lehet, hogy pont a Linux és társai felé terelik a usereket. A Linux a desktop piac kivételével már így is a legelterjedtebb rendszer a világon. Legfeljebb a Microsoft döntésének köszönhetően a desktop piacon átveszi a vezetést a Windowstól.
  • kvp #3
    "Nade ennek online verzióban mi értelme van a user szempontjából?"

    Ez lehetove teszi a windows berloknek, hogy havonta annyi tarhelyert es cpu idoert fizessenek csak amennyit tenylegesen felhasznalnak. Tehat az ember a windows elofizetese melle kap egy a szerzodesehez passzolo teljesitmenyu PC-t es azt tudja hasznalni. A szerzodes lejartakor pedig (vagy ha tul sokat kesik egy havidij utalasa) az osszes adatat torlik a felhobol. De ugyanigy ha valamilyen illegalis kommenten kapjak a user-t vagy egy illegalis mem volt a lementett kepei kozott akkor viszonylag konnyen eltilthato a pc hasznalattol vagy bunteteskent egy mozdulattal megsemmisithetoek az adatai.

    Tehat a user szamara a havidijas windows ugyanolyan hasznos mint a havidijas cipo, nyomtatopatron vagy mikrosuto elofizetes.

    ps: A fenti cikkben emlitett PC gyarto partnerseg egyik alappilere, hogy az adott PC semmilyen korulmenyek kozott nem boot-olhat regebbi windows-okat vagy alternativ operacios rendszereket (pl. linux). Ezzel biztosithato, hogy az embereknek legyen valasztasi lehetoseguk az elofizeteses windows es a nem hasznalok PC-t kozott.
  • Piel #2
    Ha a felhasználók nem egyszeri díjat fizetnek be, megvásárolva a rendszert, több és tervezhetőbb a bevétel a havi díjas előfizetésekből. Kapitalizmus. A kalózkodást is megnehezítik ezzel, mert csak az lehet a rendszereden amit megvettél. Ráadásul az összes adat ott van a felhőben amihez ki tudja ki férhet hozzá? Az információ manapság hatalmas pénzt ér... Bizonyítsd be, hogy az ötlet amit a világ másik táján levédtek, nem a te felhődből származik...