SG.hu

A Microsoft kiszedi a Teamset a Windows 11-ből

Az operációs rendszerbe épített csevegési élmény helyett egy önálló, ingyenes Teams alkalmazásra összpontosítanak.

A Microsoft közel két évvel az integráció bejelentése után most inkább eltávolítja a Windows 11-be beépített Microsoft Teams klienst. A Chat funkciót a Microsoft Teams rugalmasabb, ingyenes verziója váltja majd fel, amely alkalmazásként is elérhető a Windows 10-ben. A Microsoft a héten egy új Windows 11 teszt buildben jelentette be a változásokat. "Az új buildtől kezdve a Chat mostantól Microsoft Teams - Free" - írta Brandon LeBlanc, a Microsoft vezető programmenedzsere egy blogbejegyzésben. "A Microsoft Teams - Free alapértelmezés szerint a tálcára van kitűzve, és a tálcán lévő többi alkalmazáshoz hasonlóan leszedhető."

A Windows 11 eredeti, Chat nevű Teams-integrációja mélyen beleszövődött az operációs rendszerbe. Az alapértelmezés szerint bekapcsolt Chat alkalmazás a tálcára volt kitűzve, és az eltávolításához a Beállításokban kellett kutakodni. A Chat lehetőséget kínált arra, hogy a felhasználók a Microsoft Teams segítségével kapcsolatba lépjenek barátaikkal és családtagjaikkal. Azonban ez használhatatlan a Microsoft Teams felhasználók nagy többsége számára, akik az alkalmazás céges verzióját használják.


A Chat ikonja a Windows 11 indítósávjában

A Windows 11 beépített Chat-funkciója a Microsoft Teams 2.0 kliensre épül. A cég a mai napig folyamatosan új funkciókkal bővítette a Windows 11-en belüli Chatet: októberben továbbfejlesztett videohívási funkciókkal, a hónap elején pedig Discord-szerű közösségekkel és egy mesterséges intelligencia-művészeti eszközzel egészítették ki. A Windows 11 beépített Teams-kliensének megszüntetésének döntése alig néhány nappal azután született, hogy a vállalat bejelentette, hogy még az idén megszünteti a Cortana támogatását a Windows 11-ben.

A Microsoft számára ez már majdnem egy új pénzügyi év, és a vállalat egyértelműen a Windows új projektjeire összpontosítja erőfeszítéseit, külön kiemelve közülük az MI-alapú Windows Copilot eszközt. Panos Panay, a Windows részleg vezetője korábban már utalt a mesterséges intelligencia fontosságára, amikor az év elején a CES-en azt mondta, hogy "a mesterséges intelligencia újra fel fogja találni azt, ahogyan használjuk a Windowst". Az MI kétségtelenül nagy szerepet fog játszani a Windows következő nagy verziójában is.

A Teams számára ez viharos időszak, mert a Microsoft nemrég állítólag beleegyezett, hogy a Teams ne legyen része az Office csomagnak. Ez az uniós szabályozók megnyugtatására tett lépés, mert a Microsoft igyekszik elkerülni az Európai Bizottság hivatalos trösztellenes vizsgálatát, miután a rivális Slack 2020-ban panaszt nyújtott be a Teams csomagban árusítása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dyra #7
  Oprendszer a legtöbb embernek arra kell, hogy ráklikkeljen arra az alkalmazásra amit futtatni szeretne. Ezek meg meghalnak a csicsába. Pár éve egy MS marketinges előadásán voltam akkor még a csempéket tolták. Micsoda dumát lenyomott, hogy marketingesek, grafikusok, pszichológusok meg viselkedés analitikusok meg még a franc tudja ki dolgoztak rajta éveket, még kitalálták a csempéket, ami minden szempontból a legjobb lesz az embereknek. Azóta is dolgozhatnak.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2023.06.18. 09:30:48
 • Balu777 #6
  Nem a teams megléte a trösztellenes, hanem az amint az edge böngészővel nyomulnak. Enyhén gusztustalan.
 • Major #5
  Az asszony gépén mit kutakodol?
  Utoljára szerkesztette: Major, 2023.06.16. 15:54:29
 • wraithLord #4
  Hát ja. Én már megszoktam, mert munkahelyen a Windows XP-től a Vistán, 7-en, a MacOS-en, Ubuntun, különböző főverziójú Windows 10-en át a Windows 11-ig minden szar van. :D
 • militavia #3
  A letisztult felületről csak annyit, hogy Win 10-et is a Win 98-hoz legközelebbi kinézettel használom.

  Agyfaszt kapok az asszony laptopján, amin Win 11 van, hogy semmit sem lehet megtalálni a csodás új csempés meg okostelós foshuzatos raklapszar felületen.
 • wraithLord #2
  A 10-zel is ezt csinálták, amíg nem dobták. Ott is soha nem lehetett tudni, hogy éppen mi hol van, vagy egyáltalán mit kell keresni. Fő a felhasználóbarátság. :D Főleg amíg ez a tranzíció ment a Win7 felületekről a "letisztult" Win10 felületekre (pl. vezérlőpult - gépház funkciók). De azóta a régi vezérlőpultot is sikerült párszor össze-vissza keverni. :D
 • Ellaberin #1
  Még az a jó, hogy nem kötelező váltani 11-re - bár próbálkozik befűzni -, mert kifejezetten idegesítene ez a 2-3 havi átalakítás. Az erősen béta teszter érzés annyira nem motivál, hogy inkább távol tart még csak a kipróbálásától is.