SG.hu

A Windows 11 szoftverei tudni fogják mikor vagyunk a számítógép közelében

Az adatvédelmi funkció figyeli, hogy valaki használja-e a számítógépet, és automatikusan lezárja a készüléket, amikor a felhasználó távol van.

A Windows 11 egy új adatvédelmi funkciót kap, a "jelenlétérzékelést". Ha az eszközünk figyel minket (például a tableten lévő kamerával), akkor javíthatjuk az adatvédelmet azzal, hogy engedélyezzük vagy letiltjuk bizonyos alkalmazások hozzáférését ezekhez a a jelenléti adatokhoz. A Presence Sensing jelenleg a Windows 11 Insider Preview 22624.1610-es buildjében érhető el. Ha ez a funkció engedélyezve van, az érzékelők információkat olvashatnak ki arról, hogy a felhasználó jelen van-e, nincs-e jelen, vagy egyszerűen csak nem használja a készüléket. Ezek az információk felhasználhatók a Windows 11 felhasználók adatvédelmének és teljesítményének a javítására. Egy másik előny az eszköz automatikus zárolása, ha felügyelet nélkül hagyják, ami segíthet megvédeni az érzékeny fájlokat és egyéb információkat. Ez a funkció az akkumulátor élettartamának javulását is eredményezheti, mivel a képernyő kikapcsol, vagy a számítógép gyorsabban megy át alvó üzemmódba, ha a felhasználó nem használja aktívan a Windowst.

Az új adatvédelmi eszköz a támogatott eszközökön a Beállítások > Adatvédelem és biztonság > Jelenlétérzékelés menüpontban lesz kikapcsolható. Az új API lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztők számára, hogy a Presence Sensing képességeket integrálják alkalmazásaikba, és technikai információkat nyújt a funkció használatáról. Az is látható lesz, hogy mely alkalmazások kérdezték le a funkciót. A Microsoft hangsúlyozza, hogy nem gyűjt képeket vagy metaadatokat a felhasználókról, és minden feldolgozás a helyi eszköz hardverén történik az adatvédelem biztosítása érdekében.


A másik jelentős fejlesztés, hogy a Microsoft megkönnyíti a fényképek megtekintését a File Explorerben. A Gallery nevű új funkció a Fotók alkalmazás könyvtárelrendezését használja majd a fájlok és mappák böngészése közben. A Galéria kiválasztása után a fő fájlböngésző ablakban a Fotók alkalmazás Összes fénykép nézetéből származó képek miniatűrjei jelennek meg. Alapértelmezetten a legfrissebb fényképek jelennek majd meg legfelül. A Galéria opcióként jelenik meg a fájlválasztó párbeszédpanelben, és a cél, hogy egyszerűbben lehessen képeket csatolni e-mailekhez, PowerPoint prezentációkhoz vagy közösségi posztokhoz. A Microsoft a funkciót fokozatosan vezeti be, figyelemmel kísérik a visszajelzéseket mielőtt mindenki számára elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    "Azokban a gepekben ahol nincs kamera, ott altalaban aksi sincs, tehat eleg a sima inaktivitasi idotullepes a leallasra."
    és ezt notival is meg tudom tenni. De az inaktivitás nem azonos a jelenléttel. Ami meg a Win11-ben van, amiről a cikk is szól az nem aktivitás figyelő, hanem jelenlét figyelő.

    "Ha felallnak, elfordulnak a monitortol vagy barmilyen mas modon nem arccal a monitort nezik, akkor a gep inaktivitast jelez"
    a rendszer nem így működik. A HP bizonyos szériájának kamera sem kell, hogy tudja ott vagy előtte. A jelenlét figyelő meg az aktivitás figyelő nem azonos. Azért amiért ott vagyok még lehetek inaktív. Erre vannak az aktivitás figyelő alkalmazások.
    Ez csak egy hülyeség amit beleraktak a Win11-be, hogy a notisok ha felállnak a gép elől akkor a gép zárja magát. Mert a win+L gomb lenyomása olyan bonyolult egyeseknek, hogy egyszerűen megléphetetlen a számukra. Ennyi az egész.
  • kvp #4
    "de a mikrofonnal nem nagyon lehet mit csinálni. Max. ha beragasztod, akkor nem hallja a szoftver, hogy az illető szuszog a gép előtt, de az erősebb hangokat még úgy is."

    Sok gepen be lehet dugni a fullhalgato/mikrofon csatlakozoba egy mikrofon szimulator dugot. (egy csatlakzo, amiben benne van az osszes segedaramkor amitol mikrofonnak latszik, csak mikrofon nincs benne) Ha megis kellene egy mikrofon, akkor kihuzzuk es a hardver visszaall a belsore.

    "Továbbá a dekstop gépek nem rendelkeznek sem saját kamerával sem pedig mikrofonnal. Ott, hogyan működik a dolog?"

    Azokban a gepekben ahol nincs kamera, ott altalaban aksi sincs, tehat eleg a sima inaktivitasi idotullepes a leallasra.

    A funkcio egyebkent foleg akkor lehet hasznos, ha egy ceg vagy iskola ellenorizni akarja, hogy a dolgozo/diak tenyleg a gep elott ul-e. Ha felallnak, elfordulnak a monitortol vagy barmilyen mas modon nem arccal a monitort nezik, akkor a gep inaktivitast jelez. Ez hasznalhato arra, hogy suspend-be keruljon a gep, de arra is, hogy ertesitsek az ez irant erdeklodo alkalmazasokat, hogy nem figyel a user. Az aksi sporoloas csak egy nem tul hasznos urugy. Arra jobb az inaktivitasi idotullepes alapu suspend, mert mukodes kozben sem igenyel nagy eroforrasokat.
  • Macropus Rufus #3
    "Ez a funkció az akkumulátor élettartamának javulását is eredményezheti, mivel a képernyő kikapcsol, vagy a számítógép gyorsabban megy át alvó üzemmódba, ha a felhasználó nem használja aktívan a Windowst."
    viszont amíg használom a gépet a kamera folyamatosan megy + még pár másik dolog, amik elemzik, hogy ott vagyok-e. Nem hinném, hogy jelentősen növelné az aksi időt. Továbbá a dekstop gépek nem rendelkeznek sem saját kamerával sem pedig mikrofonnal. Ott, hogyan működik a dolog? Ahogy olvasgatom a cikkeket: sehogy. A desktop gépek nem rendelkeznek olyan kiegészítőkkel amik kellene a jelenlét érzékeléshez.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2023.04.18. 17:32:51
  • wraithLord #2
    A kamerát még csak le lehet takarni, vagy pl. a Lenovo gépeken fedelet ráhúzni vagy fizikailag lecsatlakoztatni egy kapcsolóval, de a mikrofonnal nem nagyon lehet mit csinálni. Max. ha beragasztod, akkor nem hallja a szoftver, hogy az illető szuszog a gép előtt, de az erősebb hangokat még úgy is.
  • kvp #1
    A presence sensing ezek szerint folyamatosan bekapcsol kamerat es arcfelismerest is jelent. Ami termeszetesen felmegy a felhobe is, amennyiben van netkapcsolat. Azt josolom, hogy olyan nepszeru lesz mint a faceid. Az emberek valamiert szeretik ha egy online kamera figyeli oket, foleg ha az erintett gep a gyerek haloszobajaban van.