SG.hu

Az Apple fontolóra vette, hogy a Safari a DuckDuckGo-t használja a Google helyett

Az iOS 17 egyik változtatása, hogy a Safari webböngésző privát böngészési módjánál egyszerűbb másik keresőt választani a Google helyett. Most kiderült, hogy az Apple még ennél is tovább akart menni, megfontolták, hogy a magánélet védelmezőjeként hirdetett DuckDuckGo-t teszik alapértelmezett választássá.

Napról napra számos érdekesség derül ki a jelenleg zajló Google elleni monopoliumperben. Az amerikai kerületi bíró feloldotta a DuckDuckGo vezérigazgatója, Gabriel Weinberg és az Apple gépi tanulásért és MI-stratégiáért felelős vezetője, John Giannandrea tanúvallomásainak átiratát. Giannandrea a Google keresésért felelős vezetőjeként dolgozott, mielőtt elfoglalta jelenlegi Apple-nél betöltött pozícióját. Weinberg a vallomásában azt állította, hogy cége körülbelül húsz megbeszélést folytatott az Apple-lel a kereső leváltásáról, és hogy úgy vélte, a változás meg fog történni, mivel a korábbi DuckDuckGo-integrációk bekerültek a Safariba. Még azt is mondta, hogy ez volt az egyetlen olyan javasolt integráció, amely nem jutott el "a célegyenesig".

Giannandrea azonban másképp vélekedett. Ő is részt vett az Apple kereső jövőjéről szóló megbeszéléseken, és elutasította a DuckDuckGo-ra való átállást, részben azért, mert úgy érezte, hogy a DuckDuckGo "adatvédelmi marketingje némileg nincs összhangban a részletekkel", mivel a DuckDuckGo bizonyos területeken a Bingre támaszkodik. Elmondta, hogy "sokkal alaposabb vizsgálatot szeretett volna végezni a DuckDuckGóval", ha a váltás megtörtént volna. Korábban egy belső vállalati e-mailben a DuckDuckGo-ra való átállás ellen érvelt.

A keresőpiac 90 százalékát a Google uralja, és a cég ezt a helyzetet komoly, dollármilliárdos támogatásokkal tartja fenn. Az Apple híresen jövedelmező megállapodást kötött a Google-lal, hogy annak keresőmotorját használja alapértelmezett opcióként a Safariban, mely az iPadek, Macek és - ami a legfontosabb - az iPhone-ok alapértelmezett webböngészője. Korábbi bírósági tanúvallomásokból kiderült, hogy az Apple és a Microsoft széleskörű partnerséget vagy akár tőkebefektetést fontolgatott, amelynek eredményeként a Microsoft által fejlesztett Bing keresőmotor alapértelmezetté vált volna z Apple készülékein. Az Apple állítólag egy ponton úgy vélte, hogy a Google egyetlen életképes alternatívája az lenne, ha saját keresőmotort fejlesztene - amit nem tett meg, talán azért, mert a Google-üzlet annyira jövedelmező számukra.

A bíró alaposan megvizsgálja a Google és az Apple közötti megállapodást, mivel a perben azt mérlegelik, hogy a keresőóriás erőfölénye versenyellenes-e az Egyesült Államokban. A DuckDuckGo szóvivője vitatta Giannandrea kijelentését, miszerint a DuckDuckGo nem olyan átfogóan privát, mint ahogy azt állítják magukról. Közölte, hogy a keresőmotor intézkedéseket tesz annak biztosításáról, hogy "a tárhely- és tartalomszolgáltatók ne tudjanak előzményeket létrehozni a keresésekről".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Szerintem az lesz a vége, hogy első indításnál kell majd választani, jobb esetben random sorrendben lesznek az opciók. (persze nyilván Google legfelülre rakása a valószínű és ezzel nem fog változni semmi, mert a legtöbb ember mást nem is ismer és akar megismerni)