Berta Sándor

Mesterséges intelligencia válaszokat integrál a Neeva kereső

A felhasználók teljesebb válaszokat kaphatnak a kérdéseikre.

A Neeva nevű céget Sridhar Ramaswamy, a Google reklámokért és a kereskedelemért felelős egykori alelnöke és Vivek Raghunathan, a YouTube korábbi alelnöke alapították 2019-ben, majd a Neeva egy azonos nevű reklámmentes keresőt fejlesztett ki. A cég most bejelentette, hogy a keresőjét egy új funkcióval, a NeevaAI modullal látta el, amelynek köszönhetően számos keresési lekérdezés esetén a találati lista tetején egy mesterséges intelligencia által dinamikusan megírt választ jelenik meg. A fejlesztés az olyan nyelvi modellekkel ellentétben, mint a ChatGPT, megmutatja, hogy milyen forrásokat használt a válaszhoz. A felhasználók ezért meglátogathatják a forrásokat, hogy ellenőrizzék az információk hitelességét.

A NeevaAI az aktuális eseményekkel kapcsolatos kérdésekre is tud válaszolni. Amennyiben például valaki rákeres a "Twitter Files" kifejezésre, akkor a következő választ kapja: "A Twitter Files a Twitter tulajdonosa, Elon Musk által kiadott dokumentumsorozat, amely betekintést nyújt a vállalat tartalommoderációs döntéseibe. A dokumentumokból kiderült, hogy a CIA évek óta beavatkozik a Twitter belső tartalommoderálásába. Azt is kimutatták, hogy az amerikai hadseregnek közvetlenül segített a Twitter." A NeevaAI ezenkívül összekapcsolja a CBS News, a Fox News, az MSN.com és New York Post forrásait.

A NeevaAI jelenleg csak amerikai fiókkal rendelkező felhasználók számára érhető el, de ez könnyen átállítható a beállításokban, ha valaki ki szeretné próbálni. A hivatalos blog felhívta a figyelmet arra, hogy az új funkció még messze nem tökéletes és visszajelzési lehetőséget kínál arra az esetre, ha valaki hibákat találna a működésében. Bár a NeevaAI jelenleg még tesztüzemmódban fut, újabb bizonyíték arra, hogy a nyelvi modellek tartósan megváltoztatják a keresőmotorokat. Nagy ugrást jelent, hogy egy internetező teljesen megfogalmazott választ kap ahelyett, hogy egy linkekből álló listát látna olyan oldalakkal, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak a keresési kifejezésekkel.

A tudáspanelek, a kiemelt találatok vagy az infoboxok, amelyekkel a Bing, a Google és más keresők már most is felsorolják az egyes honlapok tartalmát a keresési találati oldalak elején bizonyos lekérdezésekre, nem fognak változni, de a kapott, több forrásból származó információk új minőséget jelentenek majd a válaszok tekintetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #3
  Most látszik igazán, hogy a gugli mennyire tökön lőtte magát a kereső optimalizálással vagy annak hiányával. Úgy hallottam hogy kirúgták az embereket akik előtte kézzel állítgattak az algoritmuson. Most már AI adja a találatokat, amik kurva gyengék, nekem legalábbis folyton orosz és ázsiai oldalak jönnek be az első oldalon google translate fordítással. Gyászos a google teljesítménye az utóbbi időszakban.
 • Cat #2
  Ha csak a keresett szót adja ki valóban nem. De ha egy teljes mondatban feltett nem triviális kérdésre (azaz nem arra, hogy mennyi az eiffel torony magassága) komplex választ ad, az már nem a mai keresők szintje.
 • repvez #1
  ha az excelben vagy wordben vagy bárhol használom a kereső funkciot és kiadja a keresett szót akkor már mesterséges intelligenciát használ?
  Ez kb ugyan azt csinálja csak több változót használ hozzá. nagyobb adatbázisbol szedi össze a találatokat egy váaszba.de ez még nem MI