SG.hu

Fogászati reklámban szerepel Tom Hanks klónja

Tom Hanks a róla készült mesterséges intelligenciát használó fogászati reklámra figyelmeztet. Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a mesterséges intelligencia szabályozatlan használata.

Tom Hanks és Gayle King, a CBS Mornings egyik műsorvezetője külön-külön figyelmeztették követőiket a közösségi médiában, hogy mesterséges intelligenciával készült képmásaik csalárd reklámvideókban szerepelnek. "Az emberek folyamatosan küldik nekem ezt a videót és kérdeznek erről a termékről, és nekem SEMMI közöm sincs ehhez a céghez" - írta King az Instagramon, csatolva egy videót, amelyet szerinte egy legitim, a rádióműsorát népszerűsítő posztból manipuláltak augusztus 31-én. A manipulált felvételen - amelyet "Fake Video" felirattal ellátva osztott meg - az látható, hogy King azt mondja, hogy az üzenetfiókja megtelt, és hogy az emberek "kövessék a linket", hogy többet tudjanak meg a fogyás "titkáról". "Soha nem hallottam erről a termékről, és nem is használtam!" - írta. "Kérem, ne dőljenek be ezeknek az MI-videóknak".

Tom Hanks hasonló figyelmeztetést adott ki, amelyben azt állította, hogy egy fogászati csomag reklámja, amely a hozzájárulása nélkül használta fel a képmását, csalárd, és az ő mesterséges intelligenciával készült klónján alapul. "Vigyázat!!!" - írta az Instagramon a hirdetés képernyőképéhez. "Van egy videó, ami valami fogászati csomagot reklámoz, amiben az én mesterséges intelligenciával készített arcom van. Semmi közöm hozzá". Nem volt világos, hogy melyik cég használta fel Hanks képmását, vagy milyen termékeket reklámozott. Hanks nem jelölte meg a céget, és nem is említette név szerint. A videónak sehol nincs nyoma a közösségi médiában.

Hanks képviselői nem válaszoltak a reklámmal kapcsolatos kérdésekre, többek között arra, hogy tervez-e jogi lépéseket tenni, vagy kérte-e a reklám eltávolítását a közösségi médiából. Az Instagram anyavállalata, a Meta szóvivője e-mailben nem kommentálta a hirdetéseket, de azt mondta, hogy "ellenkezik az irányelveinkkel olyan hirdetések futtatása, amelyek megtévesztő módon közszereplőket használnak fel arra, hogy megpróbáljanak pénzt kicsalni az emberektől". "Jelentős erőforrásokat fordítunk az ilyen típusú hirdetések kezelésére, és jelentősen javítottunk a végrehajtáson, beleértve az irányelveinket sértő fiókok, oldalak és hirdetések felfüggesztését és törlését" - mondta a szóvivő.


Christa Robinson, a CBS News szóvivője közölte, hogy King akkor értesült a képmását tartalmazó videóról, amikor barátai felhívták rá a figyelmét. "A nevében eljáró képviselők többször kérték a hamis videó eltávolítását" - mondta Robinson. A mesterséges intelligencia használata volt az egyik vitás pont a múlt hónap végén véget ért, hónapokig tartó Writers Guild of America sztrájk során. A szórakoztatóipari cégek ügyvédei olyan megfogalmazást találtak ki, amely a szakszervezetnek az MI-vel és a stúdiók tulajdonában lévő régi forgatókönyvekkel kapcsolatos aggályait kezeli. Hasonlóképpen a hollywoodi színészeket képviselő, július 14. óta sztrájkoló SAG-AFTRA is aggódik az MI miatt, hogy a technológiát arra használhatják, hogy a színészek digitális másolatát készítsék el fizetés vagy jóváhagyás nélkül.

Hanks ez év elején, néhány nappal a hollywoodi írósztrájk kezdete előtt hosszasan beszélt az MI használatáról. A "The Adam Buxton Podcast" című műsorban elmondta, hogy először a 2004-ben bemutatott "Polar Expressz" című filmben használt hasonló technológiát. "Láttuk, hogy ez lesz" - mondta. "Láttuk, hogy lesz ez a képesség, hogy egy számítógépben lévő nullákat és egyeseket arcokká és karakterekké alakítsuk. Most ez azóta csak milliárdszorosára nőtt, és mindenhol ezt látjuk." Hanks elmondta, hogy a szakszervezetek, ügynökségek és az ügyvédi irodák mind tárgyalnak arról, hogy milyen jogi következményei lehetnek annak, ha egy színész az arcát és a hangját szellemi tulajdonként követeli. Elgondolkodott azon, hogy 32 éves önmaga szerepelhetne főszereplőként egy filmsorozatban. "Ma már bárki újrateremtheti magát bármilyen életkorban az MI vagy a deep fake technológia segítségével" - mondta. "Holnap elüthet egy busz, és ennyi, de az előadások folytatódhatnak" - mondta. "És azon kívül, hogy érthető, hogy az egészet mesterséges intelligenciával vagy deep fake-kel csinálták, semmi nem fogja elárulni, hogy ez nem én, és csak én vagyok. Ez valamilyen szinten élethű lesz. Ez kétségtelenül művészi kihívás, de egyben jogi kihívás is."

Ahogy az MI különböző formákban kezd gyökeret verni, és ahogy a vállalatok kísérletezni kezdenek vele, aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogyan kezelhetők a bizalmas adatok, ellenőrizhető az MI által generált válaszok pontossága, és hogyan használhatják ki a technológiát a bűnözők. Egyelőre több a kérdés, mint a válasz. A világ az MI szabályozásának megalkotásához vezető hosszú és nehéz út elején jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Errol egy hires idezet jut az eszembe:

    "Ne higgyetek el mindent amit az interneten olvastok!" - Albert Einstein

    :D
  • Cat #2
    Nem véletlenül nem egy ismeretlent kreáltak :D
  • Tetsuo #1
    Ha Tom Hanks és Charles Bronson keverékét rakná össze az AI, nem ugrálhatna senki sem.