SG.hu

Ezért léphet fel az EU a magyarországi akkugyárak ellen

Az Európai Unió 2030-ra ugyanúgy függővé válhat Kínától a lítium-ion akkumulátorok és üzemanyagcellák tekintetében, mint amilyen mértékben az ukrajnai háború előtt Oroszországtól függött energia tekintetében, hacsak nem hoz határozott intézkedéseket - áll egy uniós vezetők számára készített dokumentumban.

Az uniós vezetők október 5-én, a spanyolországi Granadában tartanak az európai gazdasági biztonságról szóló megbeszélést, melynek alapja egy az EU spanyol elnöksége által készített dokumentum lesz. A vezetők Kína növekvő globális magabiztossága és gazdasági súlya miatt aggódnak, és megvitatják majd az Európai Bizottság javaslatait annak kockázatának csökkentésére, hogy Európa túlságosan függjön Kínától, valamint hogyan lehetne diverzifikálni Afrika és Latin-Amerika irányába. Az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap- vagy a szélenergia időszakos jellege miatt Európának módot kell találnia az energiatárolásra, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó célját. "Ez a lítium-ion akkumulátorok, üzemanyagcellák és az elektrolízis folyamatának alkatrészei iránti keresletet az egekbe repíti, amely az elkövetkező években várhatóan 10-30-szorosára nő" - áll a dokumentumban.

Míg az EU erős pozícióval rendelkezik az elektrolitképző eszközök gyártásának közbenső és összeszerelési fázisában több mint 50%-os világpiaci részesedéssel, az elektromos járművekhez elengedhetetlenül fontos üzemanyagcellák és lítiumion-akkumulátorok tekintetében nagymértékben támaszkodik Kínára. "Határozott intézkedések végrehajtása nélkül az európai energetikai ökoszisztéma 2030-ra más jellegű, de hasonló súlyosságú függőségbe kerülhet Kínától, mint amilyenben az ukrajnai invázió előtt Oroszországtól volt." - véli a spanyol elnökség. Az Európai Bizottság szerint 2021-ben, az ukrajnai orosz inváziót megelőző évben az EU a teljes gázfogyasztásának több mint 40%-át, az olajimport 27%-át és a szénimport 46%-át Oroszországból vette. Az Oroszországtól történő energiavásárlások nagy részének megszüntetése energiaár-sokkot és az infláció megugrását okozta az EU-ban, ami arra kényszerítette az Európai Központi Bankot, hogy erőteljesen megemelje a kamatlábakat, ami visszafogta a gazdasági növekedést.

Az európai törvényhozókat aggasztja Kína dominanciája a kritikus nyersanyagok terén is, amelyek kulcsfontosságúak az akkumulátorok és a számítógépes chipekhez szükséges félvezetők gyártásához. "Valódi szűk keresztmetszeteket tapasztaltunk a globális ellátási láncok mentén, többek között más országok szándékos politikája miatt" - mondta a héten von der Leyen. Júliusban Kína korlátozta a gallium és a germánium nyersanyagok kivitelét, és közölte, hogy exportellenőrzést vezet be. Az EU egészében véve nagymértékben függ Kínától a kritikus nyersanyagok tekintetében, jelenleg a magnézium 93%-át és a ritkaföldfémek 86%-át importálja az országból. "Ez mutatja, miért olyan fontos, hogy Európa fokozza a gazdasági biztonságot" - tette hozzá von der Leyen. Ebben az értelemben Európa egyensúlyozásra kényszerül: növelni akarja a kritikus nyersanyagok hazai feldolgozását, de az európai tartalékok elégtelensége miatt továbbra is a partnerországoktól függ. Ezek az országok azonban egyre inkább saját országaikban akarják tartani a kritikus nyersanyagok feldolgozását, mivel ez jövedelmezőbb, mint a puszta kitermelés - ismerte el von der Leyen.

A spanyol elnökségi dokumentum szerint a lítium-ionos akkumulátorok és az üzemanyagcellák nem az egyetlen olyan terület, ahol az EU sebezhető. "Hasonló forgatókönyv bontakozhat ki a digitális technológia területén is" - áll a dokumentumban. "Az előrejelzések szerint a digitális eszközök, például érzékelők, drónok, adatkiszolgálók, adattároló berendezések és adatátviteli hálózatok iránti kereslet ebben az évtizedben meredeken emelkedni fog. Az EU ez utóbbiak terén viszonylag erős pozícióval rendelkezik, a többi területen azonban jelentős gyengeségeket mutat." A jelentés szerint 2030-ra ez a külföldi függőség komolyan akadályozhatja a termelékenység növekedését, amelyre az európai iparnak és a szolgáltatási ágazatnak sürgősen szüksége van, és akadályozhatja a mezőgazdasági rendszerek korszerűsítését, amely elengedhetetlen az éghajlatváltozás kezeléséhez.

Jávor Benedek zöldpárti európai parlamenti képviselő szerint a kínai elektromosautó-gyártók EU-vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit, mert a vizsgálat kiterjed a kínai gyártók beszállítóira. Kifogásolta, hogy Magyarországon úgy telepszenek meg ezek a gyárak, hogy semmiféle feltétel nem adott a működésükhez. Nem biztosítható a magas energiaigényük, elképesztő vízigényüket sem tudják kielégíteni, továbbá elegendő munkaerő sincs a működtetésükhöz - fűzte hozzá. A magyar akkumulátorstratégia lényege az, hogy megpróbálja "lenyeletni" a kínai függést az EU-val, arra hivatkozva, hogy olyan termék előállítására kerül sor, amely kiemelkedően fontos az unió számára - mondta Jávor Benedek, aki szerint azonban a vizsgálat alapvetően keresztbe tehet a kormány elképzeléseinek, hiszen az unió jogszerűtlennek nyilváníthatja az ezeknek a gyáraknak nyújtott kínai állami támogatásokat. A magyar kormánynak még a magyar adófizetők pénzéből nyújtott támogatásokkal is el kell számolnia - jegyezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #17
  Arra céloztam, hogy a Merlin-féléknek (akinek ment a válasz) nincs joga erkölcsi alapon prédikálni.
  A csúnya kínaiak/orszok, bezzeg a Nyugat! felkiáltások hazugok. Nincs olyan ország/állam vagy nemzetközi szervezet amelyik hiteles lenne, amelyik jó irányba haladna.
  Manapság a nagy szónoklatok békéről, agresszorról, társadalomról mind manipulatív hazugságok.
 • end3 #16
  Fellép vagy nem, Kína + Oroszország, - de akár India is, - globális hatalommá válik, ezt nem fogják tudni megakadályozni LMQ..akármi kvótákkal.

  Persze azon a módon talán igen, ahogyan az USA az indiánjaival tette, hogy pl. atommal, járvánnyal, stb., Ázsiában kiírtanak 1 milliárd embert. Kérdés van-e tökük hozzá..,(?) - és közben nem vesztik-e el "sajátjukat" is végérvényesen.

  A "hajó elment"(!), - el kellene kezdeni ismét kooperációkban gondolkodni és nem konfrontációs politikában, mert a globál-maffián kívül ezen a bolygón ez senkinek nem érdeke.
 • M2 #15
  A globalisták is csak addig globalisták, amíg jó pénzeket keresnek rajta. Amint az ellenkezőjén tudnak nagyot szakítani, jönnek a szankciók, elzárások, vámvédelmek követelései.
 • kvp #14
  "Sztem túl kellene lépni és előre menni egységesen, mint emberiség, nem pedig szeparált államok."
  "A migránsok beengedésének rettenetével én is egyetértek: azonnal be kell fejezni, ebben támogatom a fidesz véleményét."

  Vagy az egyik vagy a masik. Vagy vannak kulonallo, szuveren allamok vagy mindenki egy vilagallam allampolgara es akkor az orszagban (a bolygon) belul oda megy ahova akar.

  Jelenleg joreszt azert vannak allamok Europaban, mert az emberek csoportjai eltero kulturajuk miatt a sajat kozossegukben, a sajat torvenyeik szerint szerettek volna elni. Vilagallam eseten egy nep van, egy kultura, egy orszag, egy vezeto. Ilyenkor az egymassal inkompatibilis kulturakbol a legerosebb maradhat csak meg, ami jelenleg az iszlam, ami raadasul egy globalis eszme, tehat szarmazastol fuggetlenul felveheto. Europa teljes iszlamizalasa lehetove tenne a vilag vezetesere jelentkezo csoportoknak, hogy egy kulturalisan egyseges vilagallamot hozzanak letre a bolygo nagyobbik reszen, nemzeti es kulturalis elteresek nelkul.

  Ha nem tamogatja valaki a globalizaciot, a vilagallamot es ezzel az egyseges kultura es vilagvallas kiepiteset, akkor az jelenleg a globalis kulturaban jobboldali nacionalista szelsosegesnek szamit. A nemzetallamok eltorlesenek egyik legelso es legfontosabb lepese az europai lakossagcsere. Tehat vagy nemzeti nacionalizmus vagy a korlatlan bevandorlas tamogatasa, aki nem akarna valasztani az ugyanolyan ellenseg lesz a globalistak szemeben mint a nemzetallamokat valasztok.
 • wraithLord #13
  Valószínűleg az újkori Kínára gondolt.

  A Közel-Kelet is egyszer (Középkor) nagyon fejlett volt kulturálisan és technikailag a középkori Európához képest.

  Eleve onnan jött Európába még az Újkőkorszakban a gyűjtögetés és vadászat mellé a földművelés, állattenyésztés, ami azért elég fontos mérföldkő.
 • AndReWsss #12
  Bűnözőkkel az egyszerű életben sem nagyon akarok üzletelni.
  A migránsok beengedésének rettenetével én is egyetértek: azonnal be kell fejezni, ebben támogatom a fidesz véleményét. Ebben.
 • AndReWsss #11
  Tehát most ez akkor feljogosít bárkit is,h mi történt 1-2 száz, sok száz éve?
  Sztem túl kellene lépni és együtt, mint emberiség haladni és nem egymást cseszegetni (megtámadni)
 • AndReWsss #10
  Tehát arról beszélünk érvként, ami 1-2 ezer éve volt, mindezt a XXI. században?
  Sztem túl kellene lépni és előre menni egységesen, mint emberiség, nem pedig szeparált államok.
 • Tetsuo #9
  Mintha Nyugat nem szipolyozta volna az egész világot évszázadokig. :-/
 • M2 #8
  Szerintem mi meg ragaszkodjunk hozzá, hogy a franciák engedjék el végre az afrikai gyarmataikat. A belgák ne vegyenek véres gyémántot. A németek kártalanítsák végre a lengyeleket, mert az valahogy elmaradt...
  Ha már mindenki belepofázhat mindenki dolgába itt ebben a gyönyörű közösségben!