17
 • Tetsuo
  #17
  Arra céloztam, hogy a Merlin-féléknek (akinek ment a válasz) nincs joga erkölcsi alapon prédikálni.
  A csúnya kínaiak/orszok, bezzeg a Nyugat! felkiáltások hazugok. Nincs olyan ország/állam vagy nemzetközi szervezet amelyik hiteles lenne, amelyik jó irányba haladna.
  Manapság a nagy szónoklatok békéről, agresszorról, társadalomról mind manipulatív hazugságok.
 • end3
  #16
  Fellép vagy nem, Kína + Oroszország, - de akár India is, - globális hatalommá válik, ezt nem fogják tudni megakadályozni LMQ..akármi kvótákkal.

  Persze azon a módon talán igen, ahogyan az USA az indiánjaival tette, hogy pl. atommal, járvánnyal, stb., Ázsiában kiírtanak 1 milliárd embert. Kérdés van-e tökük hozzá..,(?) - és közben nem vesztik-e el "sajátjukat" is végérvényesen.

  A "hajó elment"(!), - el kellene kezdeni ismét kooperációkban gondolkodni és nem konfrontációs politikában, mert a globál-maffián kívül ezen a bolygón ez senkinek nem érdeke.
 • M2 #15
  A globalisták is csak addig globalisták, amíg jó pénzeket keresnek rajta. Amint az ellenkezőjén tudnak nagyot szakítani, jönnek a szankciók, elzárások, vámvédelmek követelései.
 • kvp
  #14
  "Sztem túl kellene lépni és előre menni egységesen, mint emberiség, nem pedig szeparált államok."
  "A migránsok beengedésének rettenetével én is egyetértek: azonnal be kell fejezni, ebben támogatom a fidesz véleményét."

  Vagy az egyik vagy a masik. Vagy vannak kulonallo, szuveren allamok vagy mindenki egy vilagallam allampolgara es akkor az orszagban (a bolygon) belul oda megy ahova akar.

  Jelenleg joreszt azert vannak allamok Europaban, mert az emberek csoportjai eltero kulturajuk miatt a sajat kozossegukben, a sajat torvenyeik szerint szerettek volna elni. Vilagallam eseten egy nep van, egy kultura, egy orszag, egy vezeto. Ilyenkor az egymassal inkompatibilis kulturakbol a legerosebb maradhat csak meg, ami jelenleg az iszlam, ami raadasul egy globalis eszme, tehat szarmazastol fuggetlenul felveheto. Europa teljes iszlamizalasa lehetove tenne a vilag vezetesere jelentkezo csoportoknak, hogy egy kulturalisan egyseges vilagallamot hozzanak letre a bolygo nagyobbik reszen, nemzeti es kulturalis elteresek nelkul.

  Ha nem tamogatja valaki a globalizaciot, a vilagallamot es ezzel az egyseges kultura es vilagvallas kiepiteset, akkor az jelenleg a globalis kulturaban jobboldali nacionalista szelsosegesnek szamit. A nemzetallamok eltorlesenek egyik legelso es legfontosabb lepese az europai lakossagcsere. Tehat vagy nemzeti nacionalizmus vagy a korlatlan bevandorlas tamogatasa, aki nem akarna valasztani az ugyanolyan ellenseg lesz a globalistak szemeben mint a nemzetallamokat valasztok.
 • wraithLord
  #13
  Valószínűleg az újkori Kínára gondolt.

  A Közel-Kelet is egyszer (Középkor) nagyon fejlett volt kulturálisan és technikailag a középkori Európához képest.

  Eleve onnan jött Európába még az Újkőkorszakban a gyűjtögetés és vadászat mellé a földművelés, állattenyésztés, ami azért elég fontos mérföldkő.
 • AndReWsss
  #12
  Bűnözőkkel az egyszerű életben sem nagyon akarok üzletelni.
  A migránsok beengedésének rettenetével én is egyetértek: azonnal be kell fejezni, ebben támogatom a fidesz véleményét. Ebben.
 • AndReWsss
  #11
  Tehát most ez akkor feljogosít bárkit is,h mi történt 1-2 száz, sok száz éve?
  Sztem túl kellene lépni és együtt, mint emberiség haladni és nem egymást cseszegetni (megtámadni)
 • AndReWsss
  #10
  Tehát arról beszélünk érvként, ami 1-2 ezer éve volt, mindezt a XXI. században?
  Sztem túl kellene lépni és előre menni egységesen, mint emberiség, nem pedig szeparált államok.
 • Tetsuo
  #9
  Mintha Nyugat nem szipolyozta volna az egész világot évszázadokig. :-/
 • M2 #8
  Szerintem mi meg ragaszkodjunk hozzá, hogy a franciák engedjék el végre az afrikai gyarmataikat. A belgák ne vegyenek véres gyémántot. A németek kártalanítsák végre a lengyeleket, mert az valahogy elmaradt...
  Ha már mindenki belepofázhat mindenki dolgába itt ebben a gyönyörű közösségben!
 • barret
  #7
  Helyedben azért utána néznék a Kínai találmányoknak! Jelentéktelenek,mint pl a puskapor!
 • Anonymusxx
  #6
  Ennyi, elég fura lenne valakivel csak azért nem kapcsolatokat építeni, mert kommunista.

  Na meg mintha az eu vezetése jobb lenne, akik mintha nem akarnák elárasztani Európát idegenekkel, migránsokkal, vagy nem is tudom minek nevezzem őket..
 • Kissssss0 #5
  "A magyar kormány viszont haverkodik mindenkivel aki rámosolyog, ilyenek voltunk mindig."

  nem, ezt nevezik reálpolitikának, amit az unió kidobott az ablakon az elmúlt 10 évben.
 • Ellaberin
  #4
  Alapvető problémák:
  -Európa világviszonylatban kicsi terület, amit ráadásul sokkal régebb óta élünk fel, mint az összes többi kontinenst (ipari szinten). Nyersanyagok szintjén ki van szipolyozva (vagy nem is volt olyan szinten, vagy egyáltalán nincs is, ami most nagyon kellene).
  -Több száz népcsoport lakja akiknek az egyéni érdekeik mindig fontosabbak lesznek, mint az összeurópai érdek.
  - A profit érdekében a jelentősebb termeléseket kiszervezték, vagy eleve már nem is itt létesítették.

  Ezek fényében szeretnénk megtartani a jelentőségünket olyan területekkel szemben, ahol nagyságrendekkel nagyobb a nyersanyag készlet, az ipar és a népszaporulat. Talán csak a tudásban tarthatjuk a lépést - de ott is nagyarányú az elvándorlás.

  Szóval eléggé kapálózásnak tűnik ez most - és nem keverem bele a politikát, ugyanis teljesen mindegy melyik oldal van hatalmon kb. ugyan ott állnánk - olyan klíma célokkal amit kb. a világ többi része pont lesz.r. Írhatunk mi ezer tanulmányt feltehetően ez egy lehetetlen küldetés, legalább is addig, míg az energiaválságot relevánsan ki nem küszöböljük, ami még láthatáron sincs. Bízhatunk mi a megújulókban sose lesz valós (ezt aláhúznám) alternatíva a jelenlegi struktúrákkal, főleg úgy nem, ha az atomenergiáról is lemondunk.

  Mit ne mondjak elég sötét a jövőkép Európa számára, bár még ezt felismeri se akarja - de valahol már érzi.
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2023.09.18. 14:47:27
 • MerlinW
  #3
  Srácok ez nem a gazdaságról szól. Ez világpolitikai téma. A kelet igyekszik a nyugatot kiszipojozni, függővé tenni, technológiát lopni, stb. Kína olyan, mint észak-Korea. Kb soha sem talált fel semmit, mindenük amijük van azt az oroszoktól és a nyugati államoktól lopta.

  Amit mutatnak magukból az csak kirakat, propaganda. A valóságban mocsok és mélyszegénység uralkodik az országban, az építészetük nulla, sorban dőlnek össze az építményeik, a hadseregük le van maradva 40 évvel, fejlődő országnak titulálva magukat visszaélnek a postai rendszerrel (ezért tudsz ingyen rendelni kínából olcsó szarokat), amit a nyugat - mi is - finanszírozunk nekik, míg minden információt visszatartanak, ők begyűjtenek mindent rólunk és pénzzé teszik, stb.
  Korrupció mindenhol, egyedül azoknak van esélyük akik a pártnak dolgoznak. Pl a mezőgazdasági munkást, bebörtönzik, ha a "saját" földjén nem azt termeszti, amit a hatóság előírt, sittre vágnak, ha rosszat mondasz a pártról, sőt nemrég lett törvény hogy büntetik, ha közterületen szomorúnak tűnsz (...).

  Még sorolhatnám órákig, és én csak 5 hónapot voltam kint, és ezek a sztorik a "jó környékeken zajlanak". Vannak YT csatornák a témában ahol olyanok mesélnek akik 10+ évig éltek kint.

  Lényeg, hogy normál körülmények között, nem akarsz semmilyen kapcsolatban lenni Kínával. Az EU sem akar. A magyar kormány viszont haverkodik mindenkivel aki rámosolyog, ilyenek voltunk mindig.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.09.18. 12:22:48
 • UUUU
  #2
  Aham. A kis lobbysták az EU parlamentben degeszre keresik magukat, közben akik vásárolnak azok 30%-al drágábban kénytelenek megvenni, amit a kínaiak adnának el még úgy is 30%-al olcsóbban, hogy a fél világon keresztül utaztatják a nyersanyagot. Elmehetnek ezek a bús, sunyi pitsába.
 • kvp
  #1
  Tehat az EU atall az elektromos autozasra, de ezt az EU-n belul eloallitott kemiaval szeretne, meg ugy is, hogy nincs hozza az EU-n belul nyersanyagforras. Azaz nem vehet senki olajat az oroszoktol, litiumot a kinaiaktol, csak esetleg amerikai kozvetito cegen keresztul, mert ha a haszon az USA-ban jelenik meg, akkor mar nem gond az orosz es kinai nyersanyag.

  Errol eszembe jut egy regi vicc, a csehszlovak minisztert megkerdezik a helyi felvezetogyartasrol, a valasz: Csehszlovakai nem gyart felvezetot, majd akkor gyart vezetot ha tud egeszet. :D