Berta Sándor

EU - jönnek a felhasználók által cserélhető akkumulátorok

Új európai uniós szabályok fognak vonatkozni az okostelefonokban és a laptopokban alkalmazott energiatárolókra.

Az Európai Parlament azért akar változtatni a jelenlegi gyakorlaton, mert a készülékek akkumulátorainak cseréjéhez általában szaküzletbe kell menni. Azonban még időbe telik, amíg az új rendelet hatályba lép.

Az új előírások lehetővé teszik majd, hogy a jövőben az Európai Unióban a különböző eszközökben az energiatárolókat a magánszemélyek maguk is kicserélhessék. Erről állapodtak meg az Európai Parlament és az európai uniós tagállamok tárgyalói. Az Európai Parlament közölte, hogy az új szabályok három és fél esztendőn belül lépnek hatályba.

Malte Gallée európai parlamenti képviselő kijelentette, hogy az előírások alól kizárólag a főként nedves környezetben használt készülékek mentesülnek, továbbá azok, amelyek biztonsági problémákat okozhatnak, például professzionális orvosi berendezések cseréje esetén.

A mostani megállapodás az Európai Bizottság azon javaslatára vezethető vissza, amelyet a testület 2020 decemberében terjesztett elő. Az Európai Unióban a nyersanyag-kitermeléstől az újrahasznosításig az energiatárolók környezetbarátabbá válnak. A cél a hosszabb élettartam, valamint a szociális és az ökológiai normák betartása az olyan fontos nyersanyagok kitermelése során, mint a lítium vagy a kobalt.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy az akkumulátorok központi jelentőséggel bírnak az elektromobilitás szempontjából. Az azok iránti kereslet 2030-ra több mint tízszeresére fog nőni.

Az új célkitűzések a különböző típusú elemekre vonatkozó minimális begyűjtési célértékeket is tartalmazzák. A jövőben a gyártási és fogyasztói hulladékból visszanyert kobalt, ólom, lítium és nikkel minimális mennyiségét újra fel kell használni az új energiatárolókban. Az Európai Bizottság 2030 végéig azt is megvizsgálja, hogy a nem újratölthető akkumulátorokat szabad-e még használni.

Az új megállapodás valamennyi energiatárolóra vonatkozik majd, beleértve a hordozható akkumulátorokat, az elektromos járművek akkumulátorait, az ipari akkumulátorokat, az indító-, villám- és gyújtóakkumulátorokat (SLI) (amelyeket főként járműveknél és gépeknél használnak) és a könnyű közlekedési eszközök (például elektromos kerékpárok, elektromos mopedek és robogók) akkumulátorait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #6
    Felesleges. Majd abból is lesz 25x-ös áron 400 év alatt lebomló változat, igaz 4x rosszabb minőségben, de akkor majd ezen nem kell aggódni a nylon zacskókhoz hasonlóan.

    És mielőtt bárki azzal jönne, hogy inkább miért nem üldözik hatékonyan és megfelelően elrettentő erővel az illegális szemetelést / hulladéklerakást és akkor maradhatnának a jó minőségű, rendkívül minimális környezeti terheléssel járó gyártási folyamatok által és minimális költségekből előállítható több évtizedes kiforrott technológiák, akkor erre az a válasz, hogy nem lehet szimplán büntetőjogilag a szemetelést kezelni, mert az a magatartás és figyelemzavaros emberek diszkriminalizációja lenne, ami modern és demokratikus társadalomban nem elfoghadható ár a többségi jogkövető és rendszerető társadalom érdekeinek elfogult védelmében.

    Európa már eljutott erre a haladó társadalomfejlettségi szintre és ha visszafordulunk, akkor azzal szélsőséges és diktatórikus eszmék terjedését robbantjuk be, egyes társadalomkutatók megkérdőjelezhetetlen véleménye szerint mindössze néhány hónap leforgása alatt akár már olyan kockázatok is realitássá válhatnak, mint pl. szén-dioxidot kilégző Hitler és Sztálinembriók mesterséges tenyésztése, sőt egyes vélekedések szerint revízionista alvósejtek már kifejleszhettek egy Mao Ce-tung viselkedés és hajmintájával felruházott rouge AI-t is, hogy ha egy pillanatra is lankadna a kiállásunk a klíma és ülésfűtés-semleges politika mellett, akkor afrikai hadurak segítségével az Antarktisz jegére szabadítsák azt.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.12.15. 13:43:55
  • M2 #5
    Csak majd szedjék is össze a kommunális hulladékból meg az erdőszélről az eldobált aksikat.
  • wraithLord #4
    Elvileg degradálódik, idővel kiégnek a képpontok. Pont emiatt fordulhat elő az OLED kijelzőknél olyan beégés, mint a CRT-knél, csak a CRT tényleg beég, az OLED meg kiég, egyre kisebb intenzitással világítanak a képpontok. És ha ez nem egyenletes amiatt, hogy a kijelző valamely része többet világít pl. egy logó miatt, mint a többi, akkor az a rész halványabb lesz, és a CRT beégéshez hasonló kiégést lehet látni rajta.
    Ezért van mindig máshol az "always on" kijelző tartalma is. Olyan elv van mögötte, mint a CRT-knél a képernyőkímélő esetén.

    De az bíztató, ha 10 év után is tökéletesen használható, mert akkor a degradáció nem különösebben feltűnő ennyi idő után.
  • Dodo55 #3
    Amoled kijelző nem degradálódik, tavaly fogtam a kezemben egy rongyosra használt Samsung Galaxy S4 Mini-t és tökéletes volt a képe majd 10 év után is (láttam új korában is, nem volt különbség). Tehát 10 éve meg van oldva, hogy ne történjen ilyen, innentől ha mégis történik azért valakinek felelnie kell majd.

    Egyébként ha jól rémlik asszem a franciáknál van olyan törvény, hogy bűncselekmény a tervezett elavulás, plusz a magyar BTK-ban is van pl. olyan, hogy "rossz minőségű termék forgalomba hozatala".

    Lehet kellene 1-2 elsöprő erejű precedens ezekkel a meglévő jogszabályokkal és egész véletlenül utána lehet, hogy a termékek minősége újra megközelítené a 2000-es években még egészségesen működő európai versenypiacon tapasztalt szintet. Bár lehet önmagában már az is elég lenne, ha az EU inkább a verseny fokozását célzó intézkedéseket hozna a kamukörnyezetvédő és kamufogyasztóvédő árdrágító merényletei helyett, mert ez a mostani intézkedés is amennyire kedvesnek tűnik, a háttérben nem lepődnék meg, ha szokás szerint valami mocskos lobbiérdekkel összecsengő dolog húzódna meg, ahogy az általában ki szokott mindig bukni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    The agreement provides that portable batteries incorporated into appliances should be removable and replaceable by the end-user, leaving sufficient time for operators to adapt the design of their products to this requirement (42 months after entry into force of the regulation). This is an important provision for consumers. Light means of transport batteries will be replaceable by an independent professional.

    42 hónap ez egy örökkévalóságnak tűnik a számomra. 24 is sok(k) lett volna.

    >hogy ezentúl ne csak az akku legyen a kiöregedő alkatrész.

    Szoftveres támogatás, Amoled kijelző degradációja.. Ennyi nekem elég is.


    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.12.14. 17:10:58
  • Caro #1
    Egyrészt: VÉGRE!
    Másrészt: attól félek, hogy a gyártók meg fogják találni a módját, hogy ezentúl ne csak az akku legyen a kiöregedő alkatrész.