SG.hu

HiFi audió szolgáltatást indít a Spotify

Több évvel az eredeti bejelentés után a Spotify végre elindítja a veszteségmentes zenei streaminget biztosító HiFi adást. A "Supremium" csomag többe kerülhet, mint a jelenlegi havi 10 dolláros prémium.

A vállalat azért indítja el ezt az új csomagot, hogy növelje bevételeit, és megnyugtassa az áremelést kérő befektetőket. A tervezet a hangoskönyvekhez való hozzáférést is magában foglalja majd, és először az Egyesült Államokon kívüli piacokon indul, majd várhatóan októberben oda is eljut. Ezzel együtt a jelenlegi prémium szint erősödni fog, az előfizetők számára kibővített hozzáférést biztosít majd hangoskönyvekhez, vagy meghatározott havi óraszámig vagy adott mennyiségű könyvig. A veszteségmentes szint a CD-minőséggel kezdődik - 16 bit 44,1 kHz-en, és egészen 24 bit 48 kHz-ig terjed. Az audiofilok választhatják a nagy felbontású veszteségmentes változatot is, amely 24 bites 192 kHz-es frekvenciáig terjed.

A vállalat először még 2021-ben jelentette be a HiFi adást, a bevezetés azonban késett. Tavaly Daniel Ek vezérigazgató utalt arra, hogy a bevezetést licencproblémák miatt tolták el, jóval többet kell ilyen számokért fizetni a jogtulajdonosknak. Nem sokkal a Spotify bejelentése után, 2021 májusában az Apple bevezette a veszteségmentes zenék támogatását az Apple Music teljes, több mint 75 millió dalból álló katalógusában további költségek nélkül. Ezzel egy időben az Amazon is kiterjesztette a Prime Music előfizetést a HiFi zenékre. Tavaly az Apple Music 10 dollárról 11 dollárra emelte a havi előfizetési díjat. Az év elején az Amazon is hasonló változtatást hajtott végre a Music Unlimited csomagon. A Spotify továbbra is havi 10 dollárért kínálja prémium csomagját, de egyes országokban megemelte az alap előfizetés árát.

A Spotify a 2023 első negyedévi eredménybeszámolója során bejelentette, hogy több mint 500 millió havi aktív felhasználója és több mint 210 millió prémium előfizetője van. A drágább csomag célja nem az előfizetői létszám bővítése, hanem az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel növelése, és hozzáadott értéket jelenthet azoknak, akik veszteségmentes zenéhez szeretnének hozzáférni a Spotify-tól. A bevezetés leginkább a Tidal zenei streaming szolgáltatás fenyegetésének ellensúlyozásához szükséges, amely magasabb minőségű streamekkel szolgálja ki az audiofileket. Bár a Tidal az előfizetők számát tekintve nem igazán tud versenyezni az iparág vezető zenei streaming szolgáltatásaival, fennmaradása azt jelzi, hogy van igény a jobb minőségű zenére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ENVE #2
    Oka van annak, hogy vannak dolgok, amik nem elérhetőek itt. Licenszek vannak. Mitől lenne humbuk? Hihetetlen, hogy van aki még azért is képes is sírni, hogy 1 szaros CD áráért hallgathat havonta több ezernél is több albumot legálisan, de neki nem elég, ő mindent is akar, megkerüli még azt a minimális korlátozást is, aminek egyébként is jogi okai vannak.
  • monk00 #1
    Inkább arra lenne meg az eszük, hogy a régiókorlátozást feloldják, mert rengetek dal nem elérhető ez miatt magyarországon. Hiába vagyok előfizető, mégsem azt kapom a pénzemért mint pl amerikában, vagy kanadában... A filmeknél is ugyanez van. Ezért kell nekem drága pénzen plusz vpn-t fizetnem. Express vpn-t használok ami nem olcsó. És még ezzel sem lehet mindent elérni. Szóval egy nagy humbug ez az egész, míg a régiókorlátozás fennáll...