SG.hu

Rengeteg MI által generált zeneszámot törölt le a Spotify

A Boomy nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó startup alkalmazásával eddig 14 millió dalt hoztak létre a felhasználók.

Bár a zeneiparban egyre nagyobb a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalom, különösen a szerzői jogokkal kapcsolatos aggályok miatt, ezek a eltávolítások nem közvetlenül a dalok létrehozására használt módszerekhez kapcsolódtak, hanem inkább ahhoz, hogy illegálisan megnövelték a streaming-letöltéseket. A streaming-óriás azután távolította el a dalokat, hogy a Universal Music gyanús tevékenység miatt megjelölte őket. A dalokat azért vonták ki a platformról, mert a gyanú szerint botokat használtak a hallgatottság pörgetésére.

A Boomy két évvel ezelőtt indult, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy MI által generált zenéket állítsanak elő stílusok és leírások alapján, mint például "meditáció" vagy "lofibeats". Ezután a felhasználók feltölthetik a Boomy által létrehozott zeneszámokat bármely streaming platformra, és jogdíjat kereshetnek rajtuk. A Boomy honlapja szerint alkalmazásukkal már több mint 14,5 millió dalt készítettek, ami a világ rögzített zenéjének közel 14%-át teszi ki. A Spotify állítólag a Boomy zeneszámainak 7%-át vette le. "A mesterséges streaming egy régóta fennálló, az egész iparágra kiterjedő probléma. A Spotify azon dolgozik, azt teljes egészében felszámolja" - nyilatkozta a cég.

A Spotify áprilisi negyedéves pénzügyi jelentésében Daniel Elk vezérigazgató az MI-generált zenét "menőnek és ijesztőnek" nevezte, és megjegyezte, hogy ez "potenciálisan hatalmas lökést jelenthet a kreativitás számára". Elk azonban azt is megjegyezte, hogy a zeneiparnak "jogos aggályai" vannak az MI-generált zene terjedésével kapcsolatban, és azt mondta: "Partnereinkkel együtt azon dolgozunk, hogy megpróbáljunk olyan álláspontot kialakítani, amely lehetővé teszi az innovációt, ugyanakkor megvédi a platformunkon lévő összes alkotót".

A tömeges törlés egy hónappal azután történt, hogy az Universal felszólította a streaming-szolgáltatásokat, hogy a szerzői jogi aggályok miatt szorítsák vissza az MI által generált zenéket. Nem sokkal ezután a zenei vezetők rémálmai valóra váltak, mert egy MI által generált Drake és The Weeknd kollab, a "Heart On My Sleeve" vírusként terjedt a TikTok-on, a Twitteren és a YouTube-on. Bár a zeneszámot a szerzői jogok megsértése miatt eltávolították a streaming platformokról, az a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmak újabb hullámát váltotta ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #5
    Ugye tisztában vannak az emberek azzal hogy MI-ket is emberek használják? Már megint csak az MI fikázása megy, miközben nem az tehet róla, hogy az ember mire használja.
  • kvp #4
    "Elemezzük végig az összes dalszöveget és jelentsük fel az összes, mai elóadót minden egyes lopott sorért. Aztán jöhet a dallamok elemzése és az ezek miatti tömeges feljelentések. Aztán jöhet a helyzet elemzés, gitár+ének, ilyen volt már, loptad, feljelentés."

    Jelenleg is ez tortenek minden emberi eloadonal. Rengeteg mai modern sztar fizetett es fog fizetni olyan dallam darabokert, amiket meg a 40-es, 50-es evekben vagy meg korabban jegyeztek le es meg vedelem alatt allnak. Ez sok esetben nem szandekos lopas, hanem a szerzo hallotta korabban es elfelejtette hol. Altalaban csak akkor perelnek a jogtulajdonosok, ha az adott eloado eleg nepszeruseggel es igy bevetellel rendelkezik a perkoltsegeken tuli karterites kifizetesere, tehat gazdasagilag megeri. A torlesi keresek viszont ingyen vannak, igy ha van ra modjuk akkor minden ingyenes megoszto feluletrol irtjak a feldolgozasokat es remixeket. Az MI meg ma gyakorlatilag meg szinte csak feldolgozast es remixet tud kesziteni...

    Komolyan azt hiszik az emberek, hogy az emberi szerzoket nem vizsgaljak a jogtulajdonosok letilthato/perelheto mintak utan kutatva? Az MI eseten csak annyi a kulonbseg, hogy sokkal konnyebb a bizonyitas es altalaban a perig sem kell elmenni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    "vagy , hogy erősen hasonlító számok születnek százezerszám?"

    Ezt emberi zenészek is így csinálják. Tegnap meghallgattam pár Ai által generált kreálmányt. Elég szürreális élmény volt, de arra jutottam, hogy szerzői jogsértésről általában nincs szó, mert eléggé -hát hogy is mondjam- szokatlan dallamokat produkál. (Nyilván minimalista drum & bass-nél nem igazán tud újat alkotni)
  • AcsMarci #2
    Szerzői jogsértés? Akkor menjünk ebbe bele!
    Elemezzük végig az összes dalszöveget és jelentsük fel az összes, mai elóadót minden egyes lopott sorért.
    Aztán jöhet a dallamok elemzése és az ezek miatti tömeges feljelentések.
    Aztán jöhet a helyzet elemzés, gitár+ének, ilyen volt már, loptad, feljelentés.
    Lehet ezt játszani, de nagyon szar világ jön akkor az előadókra.
  • Ellaberin #1
    Na akkor most a csaló letöltés számok a baj vagy , hogy erősen hasonlító számok születnek százezerszám?

    Az első opciót elvileg lehetne szűrni, de gyakorlatban mégsem.
    A második meg erősen véleményes, amikor se vége - se hossza az egymásra hajazó ember alkotta számoknak is, nem hogy alap ritmusokból, alap samplerekből, groovikból, miegymásokból valamilyen szoftver összedobáljon bármit - ami kb. kismillió másikra fog hasonlítani.

    Kb. ennyi lehet a megoldás, hogy a nagy stúdiók loholva a technika és a technológia után kapkodva az utolsó centekért is tiltogatnak meg töröltetnek.
    Ez kb a szalagos magnó elterjedése óta dassza a csőrüket, de a világháló kiterjedése óta szélmalomharc.