SG.hu

Bajban van a világ legnagyobb kriptotőzsdéje

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) beperelte a Binance-t és annak vezérigazgatóját, Changpeng Zhaót. A per illegális tőzsde működtetésével vádolja a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét, Zhao hétfő reggel azt tweetelte, hogy a cég még nem látta a panaszt.

A per a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjét az amerikai értékpapír-szabályok megsértésével és illegális tőzsdei működéssel vádolja. A SEC állítása szerint a Binance az ügyfelek pénzét egy Sigma Chain nevű kereskedőcéghez irányította át, amely Zhao irányítása alatt állt. A szabályozó szerint a Sigma Chain csalárd kereskedéseket folytatott, hogy mesterségesen felduzzassza a Binance forgalmát. A beadványt Columbia körzet szövetségi bíróságán nyújtották be.

A Binance blogbejegyzésben reagált a hírre, mely szerint csalódottak a kereset miatt, hozzátéve, hogy a közelmúltban "jóhiszemű tárgyalásokat" folytattak egy olyan megegyezésről, amely megválaszolta volna a SEC kifogásait. "Bár komolyan vesszük a SEC állításait, az eljárást feleslegesnek tartjuk, nemhogy sürgősségi alapon" - írta a Binance. "Szándékunkban áll erőteljesen megvédeni a platformunkat. Sajnos a SEC elutasítóan áll hozzá a helyzet konstruktív megoldásához, és ez csak egy újabb példája annak, hogy a szervezet tudatosan elutasítja a digitális piacok számára nagyon szükséges iránymutatást." A vállalat tagadta azokat az állításokat is, amelyek szerint a náluk kezelt felhasználói eszközök veszélyben lennének, és azt mondta, hogy a Binance-en és a kapcsolt vállalatoknál - beleértve a Binance.US-t is - lévő minden ügyfélbefektetés biztonságos és védett.

A Wall Street Journal februárban számolt be először arról hogy a SEC vizsgálja a Binance amerikai ága és két, Zhao-hoz kötődő kereskedőcég közötti kapcsolatot. A Sigma Chain és a Merit Peak olyan árjegyzőként működött, melyek kriptovalutákkal kereskedtek a Binance.US tőzsdén. A vizsgálat egyik területe az volt, hogy a Binance.US hogyan tájékoztatta az ügyfeleket a kereskedőcégekkel való kapcsolatairól - áll a jelentésben. Az ügynökség információkat kért a Sigma Chainről és a Merit Peakről a Binance.US-től.

A SEC per csak a hab a tortán a Binance számára: márciusban az amerikai derivatív piacokat felügyelő Commodities Futures and Trading Commission (CFTC) beperelte a céget pénzmosás vádjával, azt állítva, hogy a cég aktívan segédkezett palesztin fegyveresek és orosz bűnözők tranzakcióiban. A Binance tagadta a CFTC állításait. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium is vizsgálódik a Binance ügyében: a Washington Post januári jelentése szerint szövetségi ügyészek az amerikai fedezeti alapok kriptopénz-tőzsdén végrehajtott ügyleteit vizsgálták. Több amerikai befektetési cég kapott idézést, amelyben arra utasították őket, hogy küldjék el a Binance-szel folytatott kommunikációról készült feljegyzéseket a Seattle-i ügyészségre. Decemberben a Reuters arról számolt be, hogy a Binance ellen az igazságügyi minisztérium vizsgálatot folytat az engedély nélküli pénzátutalás és a büntetőjogi szankciók megsértésének lehetősége miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uwu2020 #3
  Gary Gensler nyilatkozata szerint "nincs szükség több kriptovalutára". Ezzel mondjuk nehéz vitatkozni, szerintem csak egy súlytalan és értelmetlen kijelentés, amúgy meg szerintem Gary Gensler csúnya, 1:1. Olyat is mondott, hogy a kriptós platformok „számos olyan funkciót vegyítenek, amelyeket a hagyományos pénzügyekben nem látunk”, de ez szerinte nem gond és lehet őket közösen szabályozni, nem baj hogy nincs jogi háttere, nekik mindenről van véleményük és tudnak cselekedni. Azt is mondta, hogy a kripto platformokon ”mosott kereskedelem" zajlik. De ha így van, akkor talán kéne lépni valamit és javaslatot tenni, hogy a MICA-hoz hasonló jogi környezet létrejöhessen, ahol pont ennek kezelése volt az egyik fő szempont. Most 62-re nőtt a SEC által értékpapírnak ítélt kriptók száma, ami borzasztó kevésnek tűnik, de ezek elég nagyok, a teljes piac 10%-át teszik ki, de attól meg nagyon messze van, hogy remény legyen rá, hogy a SEC majd jól megszabályoz mindent, ezért most inkább nekimentek a váltóknak.

  Összefoglalva véleményem szerint ennek a kakaskodásnak semmi értelme. Pereskedés vagdalkozás ész nélkül. Ha ennyire nem kell nekik, akkor tiltsák be és kész, kell rá törvény és akkor rend lesz. Ha meg csak fel akarják számolni a vadnyugati körülményeket, szabályozzák törvényekkel, enélkül soha nem lesz vége, csak az ügyvédek járnak jól a sok per miatt. Szerintem az EU-ban a MICA példa értékű, az USA-ban is inkáb dolgozni kellene nem verekedni.

  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.06.07. 07:38:10
 • uwu2020 #2
  Ez most háború, abban meg mindent lehet. Valószínűleg ebben a történetben nincsenek jófiúk.
 • Kotomicuki #1
  Huh, ez nagyon pikáns, amikor az egyik hamiskártyás csalással vádolja a másikat, miközben mindegyik folyamatosan hazudik!