SG.hu

Önbizalom­fröccsöt adott a kriptóhívőknek a múlt havi bankválság

De egyáltalán nem biztos, hogy a bankcsődök miatt nőtt a kereslet a bitcoin iránt.

A bitcoin a 2008-as pénzügyi válság után jött létre, amely széles körben bizalmatlanságot keltett a bankrendszerrel szemben. A korai támogatói az új technológiát a bankok és a hagyományos valuták biztonságosabb hosszú távú alternatívájaként hirdették. Ez az elképzelés sosem vált valóra. Az elmúlt 15 évben a kereskedők a bitcoint nagyrészt spekulatív befektetésként kezelték - és egyes esetekben pénzmosás és más bűncselekmények eszközeként. A Silicon Valley Bank összeomlása - és az általa kirobbantott szélesebb körű válság, melyben három amerikai bank bedőlt, a svájci Credit Suisse befektetői frankmilliárdokat veszítettek és a német Deutsche Bank is célkeresztbe került - azonban úgy tűnt, hogy hitelt ad az eredeti bitcoin-tézisnek. "A bitcoin az amerikai bankválság egyértelmű nyertese" - jelentette ki a CoinDesk.

Röviddel azután, hogy a Silicon Valley Bank a múlt hónapban csődbe ment, a bitcoin árfolyama 25 000 dollár fölé szökött, elérve a digitális valuta tavaly júniusi szintjét. Ezen a héten pedig már közel 30 000 dollárt ért el, ami 70 százalékos emelkedést jelent idén. Ez azonban még mindig messze van a bitcoin 2021 novemberi, közel 70 000 dolláros csúcsárától. A bitcoin-pártiak érvelése szerint a bankválság arra készteti a befektetőket, hogy a hagyományos valutákat digitális érmékre váltsák. Egy kriptovezető úgy üdvözölte a bankcsődöket, mint "az amerikai dollár korszakának végét és a hiperbitcoinizáció hajnalát". Egy cég, amely bitcoinkereskedelemben érdekelt, elkezdett utalásokat tenni a bankrohamra a promóciós anyagaiban. De a fanfárok ellenére kevés bizonyíték van arra, hogy a közelmúltbeli banki összeomlás széles körű támogatást generált volna a bitcoin, mint pénzügyi alternatíva számára.


Néhány hét alatt 26 százalékkal nőtt a bitcoin árfolyama

Elemzők szerint a bitcoin árfolyamának megugrását számos olyan pénzügyi trend hajtotta, amelyeknek kevés köze van a technológia filozófiai alapjaihoz. Az emelkedés okai közé tartozik a növekvő optimizmus, hogy az amerikai jegybankszerepét betöltő FED szüneteltetheti a kamatemeléseket, valamint az úgynevezett stabilcoinok - az 1 dolláros árfolyam fenntartására szánt kriptopénzek egy típusa - biztonságával kapcsolatos növekvő aggodalmak. Az elmúlt évben a jegybanki kamatemelések megbénították a kriptopiacot azzal, hogy drágábbá tették a spekulatív eszközökbe való pénzbefektetést. A piaci turbulenciák közepette a bitcoin ára gyorsabban emelkedik, mint a sokkal kisebb és gyakran változékonyabb altcoinoké. A bitcoin dominanciájának mérőszáma - amely a bitcoin piaci kapitalizációját vizsgálja a kriptopénzpiac többi részéhez képest - kilenc hónapos csúcsot ért el 45,5%-kal.

A Kaiko kriptokutató cég elemzése szerint a bitcoin közelmúltbeli emelkedése az alacsony likviditásnak is köszönhető, azaz kis értékű tranzakciók is nagyon meg tudják mozgatni az árfolyamot. Amióta a kriptopiac tavaly összeomlott, kevesebb nagy pénzügyi cég vásárol és ad el bitcoint, így a valutával nehezebb kereskedni, a likviditás 10 hónapos mélypontot ért el. A bitcoin árfolyama mindig is ingadozó volt, de a jelenlegi piacon már néhány alacsony értékű kötés után jelentősen emelkedhet vagy csökkenhet. A hullámzást részben a kriptoipar más szegleteiben jelentkező problémák is táplálták. A bankválság rövid időre veszélybe sodorta az egyik legnagyobb stabilcoin-kibocsátó, a Circle által tartott dollármilliárdokat, ami pánikot okozott a befektetőknél. Egyes kriptokereskedők, akik digitális megtakarításaikat stabilcoinban tartották, most más lehetőségek után néznek.

Egy múlt héten széles körben megosztott blogbejegyzésében Molly White, a decentralizált blokklánc- és kriptovaluta-ipar nagy kritikusa megjegyezte, hogy a bitcoin árfolyama körülbelül akkor kezdett emelkedni, amikor az amerikai kormány bejelentette, hogy támogatni fogja a Szilícium-völgyi Bankot, mely beavatkozást egyes elemzők úgy értelmeztek, hogy a Fed további lépéseket tehet a helyzet megnyugtatására. "Ha a kiugrás félelemvezérelt lett volna, akkor azt vártam volna, hogy az SVB bankrohama alatt kezdődik" - írta.

Közel sem mindegy, hogy a bankrendszer instabilitásától való félelem hajtja a kriptopénzeket, vagy pedig ugyanaz, mint eddig, azaz az emelkedésből való kimaradás félelme. Ugyanúgy, ahogy az inflációnál, ahol az emberek várakozásai hatással vannak az árak emelkedésére, a bitcoinnál ugyanez a helyzet. Ennek ellenére a bitcoin-pártiak megérezték a lehetőséget, hogy új híveket toborozzanak. A Swan Bitcoin - egy pénzügyi szolgáltató cég, amely segít az embereknek bitcoinba fektetni - új ügyfelek hullámát tapasztalta, akik a digitális érmét a bankban való pénztartás alternatívájaként szeretnék megvásárolni. "Hisznek abban, hogy ez lesz a globális tartalékvaluta" - mondta Cory Klippsten, a cég vezérigazgatója. "Ez a legjobb pillanat a bitcoin marketing és a bitcoin számára."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #21
    maradok az aranynál. Az értékállóbb. Az évezredek alatt bizonyított. Kinek a pap, kinek a papné ;)
  • uwu2020 #20
    Csak az gondol ilyet aki nem ért hozzá, nyilván bután beesni a világ legkockázatosabb piacára az bukó. Vannak stratégiák a volatilitás kezelésére, tanuld meg, és aztán kezdjél neki, de ez még nagyon kevés. Nagyon nagy tévedés, hogy a kriptóhoz nem kell érteni, hisz az árfolyamot túlnyomó részt nem a technikai mutatók mozgatják, a kriptókat érintő hírek hatása jóval nagyobb, és ha nem látsz tisztán mi folyik a kriptók világában, nem fogod tudni értelmezni, mit jelent, mennyire veszélyes lehet egy-egy nyilatkozat a SEC, FED, vagy épp legutóbb az IMF felől. Ha csak a volatilitással van bajod, és nem is látod az igazi kockázatot, és nem tudod mi a változás oka (mert úgy tűnik eddig sikerült eljutni), szerintem hagy az egészet. Ráadásul ez mind csak elmélet, a tudás sem elég, a legnehezebb a pszichológiája, kurvanehéz meglépni amiről tudod, hogy meg kell, innen tudom, hogy a kriptósok nem csak kurva okosak, hanem kurva kemények is. Én két éve kriptózok, és őszintén leszarom merre megy az árfolyam, hosszútávon tudok belőle profitálni. A 2021 jó év volt a 2022, meg rossz, az idei meg eddig kiváló. Kell profitot kivenni mikor lehet és kész. Mikor itt gúnyolódott mindenki a 16 ezres BTCb-n, hogy "most kell venni barom", én szépen csendbe pont ezt tettem, és most én mosolygok, ha visszaolvasom ezeket.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.04.14. 10:11:47
  • Macropus Rufus #19
    "Hát ne a csúcson vegyed:D"
    jogos. De ugye amikor fent volt akkor senki nem gondolta, hogy hamarosan felét sem fogja érni. Szóval igen sok ember bukott 30.000dodót/BTC. Amúgy nem kell a kriptóhoz érteni az is csak egy tőzsde. Elég ha ahhoz ért az ember.
    Az a befektetési forma ami képes kevesebb mint egy év alatt 50%-kal csökkenni az nem kimondottan megbízható forma.
    Mint ahogy már írták: valaki el fingja magát és +/- 30-35%-ot ingadozik. Ez nem stabil dolog.
  • uwu2020 #18
    Erről nagyon gyorsan szólni kéne mindenkinek, szerintem sokan nem tudják.
  • kvp #17
    "A tulipánnak nem volt véges a mennyisége, és nem volt mögötte decentralizált hálózat sem, ami biztosítootta volna, hogy előtte nem létezö biztonsági szinten rendelkezz vele."

    Pont a vegessege, azaz a termeszet altal limitalt szaporithatosaga adta az erteket. Tovabba a tulipanhagyma teljes mertekben decentralizalt, semmilyen kozponti fokonyv nem erinti. A biztonsagi szint meg a novenyt orzo orokon mulik csak, raadasul az ember kepes vele a teljes mertekben offline tranzakciokra, amire meg a bitcoin sem. (offline gyakorlatilag csak teljes wallet-eket lehet atadni, igy nyom nelkuli finom granularitasu offline tranzakcio csak egy rakat elaprozott, kis ertekben feltoltott penztarca atadasaval lehetseges, maceras mint a nokias doboz, plusz fizikai biztositas kell ha nem tul megbizhato a masik fel, ennel meg az arany vagy a fegyver is konyebben konvertalhato fizetoeszkoz)

    "ez nekem elég is ha azt vesszük, hogy viszonylag kevés pénzből indult az egész."

    Nekem is, de igy egyhamar nem leszek milliardos, plusz a befektetesi celu ingatlanok ideiglenes kiadasa maceras. (marmint ha az ember legalisan akarja csinalni, de a nemfizeto berlok kirakhatosaga miatt ez megeri)
  • Andrevv #14
    "relativ kis profitrataju befektetesnek szamit"
    Az első lakásomnál 5 év alatt 20000 eurót kerestem, a jelenleginél közel 100000 euró az 5 éves profit, ez nekem elég is ha azt vesszük, hogy viszonylag kevés pénzből indult az egész.
  • uwu2020 #15
    Mielőtt mindenki bemondaná, hogy a BTC tulajdonképp micsoda, érdemes szétnézni a nagyvilágban. Pl. a CFTC és a SEC egyetért abban, hogy a BTC termék kategóriába esik, és annak megfelelően kellene szabályozni. A befekteők körében pedig egyre népszerűbb az az álláspint, hogy a BTC-nek lusta portfolokban is van helye. Sok ilyen van még, és célravezetőbb a tények elfogadása, vizsgálata, mint kardoskodni amellett, hogy épp kinek mi van a fejében a legendás BTC-ről.
  • uwu2020 #14
    A tulipánnak nem volt véges a mennyisége, és nem volt mögötte decentralizált hálózat sem, ami biztosítootta volna, hogy előtte nem létezö biztonsági szinten rendelkezz vele.

    Az ingatlan pedig jóval kockázatosabb, mint az állampapír.

    Véleményem szerint minden általad írt pontban van ferdítésnés vagy tévedés, ha úgy érzed, mégis te tudod a tutit, tégy egy szívességet magadnak, és gazdagidjál meg! Ha a tudásod igazi, és nem csak okoskodsz, menni fog.
  • kvp #13
    "Igen, tényleg fantasztikus. Ilyen eszköz a BTC előtt nem volt, akinek van pénze, hülyeségnek tűnhet nem használni."

    Ugyanilyen a hataridos tozsde es anno a hoskorban ugyanilyen volt a hataridos tulipan ertekesites is. Utobbin sokat lehetett keresni, aztan bedolt, vegul betiltottak. A hataridos tozsdei muveleteknel van valamekkora allami vedohalo, tehat ha eleg nagy az aki hibazik, akkor az allam az emberek (az adofizetok) penzebol kartalanitja. A kis halakat viszont nem nagyon engedik be erre a piacra, mert akkor feltunne hogy hol van alapbol beletervezve az allami penzek lenyulasa.

    A bitcoin eseten ket kockazat van. Az egyik, hogy tenylegesen nincs mogotte semmilyen ertek, tehat egyfajta pilotajatek. A masik a betiltas lehetosege es figyelembe veve, hogy a dollar helyett lassan mindenhol a juan lesz a tartalek valuta, egyre inkabb a kinai kommunista munkaspart vezetesenek a dontesen mulik, hogy meddig lehet kriptoval kereskedni. (azaz kereskedni elvileg barmeddig lehet, de konvertibilis valutara visszavaltani, tehat penzt kivenni belole egyre nehezebb)

    "Na és ha a pénzt ingatlanokra költöm?"

    Ez az tokefelhalmozas egyik legregebbi modszere. A kockazatok kozott csak az allamositas, a haboru es a termeszeti katasztrofak vannak. Ebbol az utobbi kezelheto, az elso ketto pedig szinte minden toke formara veszelyt jelent. A kapitalista rendszer folytonossaga eseten biztos, bar relativ kis profitrataju befektetesnek szamit. (kb. mint egy allampapir, az is kb. hasonlo kockazatu)
  • nlght #12
    Senki nem akadályoz meg benne, de annak is vannak hátrányai. Karban kell tartani az ingatlant, figyelni, hogy télen ne fagyjanak szét a csövek ha nem lakik benne senki, a háztető csatornáit levélteleníteni, füvet nyírni, biztonsági rendszert üzemeltetni a cigók ellen, stb.
    Az állam pedig igyekszik mindenféle adót ráterhelni amit csak tud.
    A cryptonál meg van egységes 15% nyereségadó és ennyi. Volatilis a piac, nagyobb a kockázat, de nagyobb a nyereség is vele. Úgy képzeld el, mint egy több millió résztvevős társasjátékot, ahol az nyer, aki eltalálja, hogy a többség által megtett tétek szerint merre fog elmozdulni az árfolyam rövid/közép/hosszútávon. Ha megérted ezt a dinamikát és nagyjából el tudod találni a többség szerinti irányt, akkor sok pénzt kereshetsz vele. Hozzáteszem a többség alatt nem a játékostöbbséget értem, hanem a játékosok által felrakott tétek arányában a többséget. Tehát egy milliárdos bálnának mindig nagyobb súlyú a szava ebben a játékban, ahogy az életben is.