Berta Sándor

Nvidia: a társadalom számára nincs hasznuk a kripto­valutáknak

Tekintve, hogy mekkora hasznot realizált a cég néhány évvel ezelőtt, és mennyire semmibe vette a játékosok érdekeit, meglepő pálfordulást tett az Nvidia, amelynek szemében most már állítólag szálkát jelentenek a kriptobányászok.

A gyártó most már a kriptovaluták bányászata ellen pozicionálta magát. Micheal Kagan technológiai igazgató a The Guardiannek kijelentette, hogy e virtuális fizetőeszközöknek semmi hasznuk sincs a társadalom számára. Az állásfoglalás azért érdekes, mert a digitális pénzek bányászata jövedelmező üzlet a grafikus kártyákba való chipekből élő cég számára, mely nem teljes mellszélességgel lép fel a bányászat ellen. A grafikus chipek ára és kereslete addig emelkedett, amíg a "kriptokrach" miatt össze nem omlott. A termékeikbe épített szoftveres, kriptobányászat elleni fék nem volt túl sikeres - ez a megoldás biztosította volna, hogy több grafikus kártya legyen elérhető a játékosok számára. Kagan szerint a kriptovaluták bányászata ezzel a számítási teljesítménnyel kevés értéket képvisel.

Kagan szerint a kriptovaluták bányászata értelmetlen. "Az összes kriptodologhoz párhuzamos feldolgozásra van szükség és ebben mi vagyunk a legjobbak. Ezért is használtak az emberek grafikus kártyákat erre a célra. Rengeteget felvásároltak azokból és most összeomlott piac, mert a bányászat semmi hasznosat nem tesz a társadalom számára. A mesterséges intelligencia viszont igen" - emelte ki Kagan. Miután a játéküzletág már nem elég stabil a társaság számára és a piac folyamatosan zsugorodik, ezért a cég egy ideje a mesterséges intelligenciára összpontosít. "A ChatGPT-vel most már mindenki létrehozhatja a saját gépét, a saját programját: csak megmondod neki, hogy mit csináljon és megteszi. Amennyiben pedig nem úgy működik, ahogyan te szeretnéd, akkor azt mondod neki, hogy valami mást akarok" - tette hozzá a menedzser.

Egy MI-rendszer betanítása nagyon számításigényes munka, és erre a játékosoknak szánt nagy teljesítményű chipek történesen nagyon alkalmasak. A ChatGPT első verzióját egy körülbelül 10 000 Nvidia grafikus kártyából álló szuperszámítógépen képezték ki. "Soha nem gondoltam, hogy a kripto olyan dolog, ami bármit is tesz az emberiségért. Az emberek őrült dolgokat csinálnak, de vesznek dolgokat, te pedig eladsz nekik dolgokat. De nem adaptálod a vállalatot, hogy támogasd, amit ezek az emberek csinálnak"- szögezte le az nVidia technológiai igazgatója.

Két héttel ezelőtt a Microsoft közölte, hogy több tízezer darabot vásárolt az Nvidia mesterséges intelligenciára optimalizált processzoraiból, az A100 GPU-ból az OpenAI terhelésének csökkentésére. Az Nvidia 20 000 H100-at, e chip utódját adta el az Amazonnak a felhőalapú AWS szolgáltatásához, további 16 000-et pedig az Oracle-nek. Az Nvidia közvetlenül is nyújt bérelhető hozzáférést a chipekhez: a DGX felhőszolgáltatásuk keretében havi 37 000 dollárért adnak mindössze nyolc H100-ast, amelyek egy "fürtbe" vannak összedrótozva. A vállalat múlt heti éves konferenciáján Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója a vállalatot a "mesterséges intelligencia iPhone-pillanatának" motorjaként jellemezte, és azt mondta, hogy a cég által működtetett "generatív mesterséges intelligencia" "szinte minden iparágat újra fog találni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wkm #2
    Nem kicsit hipokratának érzem. Amíg az ethereumnak PoW elven működő hitelesítése volt és bányászták, addig komoly erőkkel gyúrtak erre. Most hogy a PoW-nak lejárt (legalábbis a GPU-k terén), és a PoS teret nyer, most már értelmetlen és haszontalan...
  • uwu2020 #1
    Azért ez elég nagy hülyeség, de érthető, hogy ezt mondja. Kell a profit, ahhoz meg befektési kedvet kell teremteni. Mivel a befektetők kiábrándultak a széthájpolt kriptoszektorból, a mélyrepülésben célszerű őket ekézni. Más kérdés, hogy régebben a kommunikációjuk szerint a kriptó volt maga a megváltás, de ki emlékszik már arra. Bezzeg az AI, az milyen jó már! És fel is ültünk az aktuális hájp vonatra, és lehet száguldani tovább. Ezt nem rosszból mondom, tényleg ez a sikeres kommunikáció, amit csinálnak, mondhatni ezt kell most mondani a szakmai irányelvek szerint, és amúgy igaz is, hogy az AI sikereihez ők is kellenek. Külön trükkös, hogy nem a már kissé unalmas AI témára fókuszálnak, hanem taktikusan a kriptogyűlölködők sorába állnak, és csak mellékesen említik az AI-t a reklámban.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.03.31. 11:50:12