Berta Sándor

Befektetési menedék lehet a bitcoin

Miközben a válság a részvények és kötvények hagyományos világát sújtja, meglepő módon a népszerű kriptovaluta biztonságos menedéknek tűnik.

A virtuális fizetőeszköz árfolyama ebben a hónapban 21 százalékot emelkedett, miközben az S&P 500 tőzsdeindex 1,4 százalékot veszített, az arany pedig 8 százalékot erősödött. "Amennyiben egy olyan környezetet akarnánk leírni, ahol egymást követik a bankrohamok, mert a központi bankok gyors kamatemelésekkel próbálnak harcolni az infláció ellen, akkor ez elég közel áll a bitcoin birtoklására vonatkozó legpontosabb tézishez, amit valaha hallottunk" - nyilatkozta Stéphane Ouellette, az FRNT Financial digitális eszközbefektetési platform vezérigazgatója.

A kriptovaluta egyelőre nem kötődik a részvényekhez és a kötvényekhez és az arany árfolyam-emelkedéséhez csatlakozott, beteljesítve ezzel a létrehozó Satoshi Nakamoto álmának legalább egy részét: azt, hogy menedékként szolgálhat a szenvedő befektetők számára. Az elmúlt időszakban a bankokból kiáramló tőke több százmilliárd dollár piaci értéket semmisített meg és az amerikai szabályozókat sürgősségi intézkedések bevezetésére kényszerítette. Az elmúlt hetekben a Silicon Valley Bank és a Silvergate kriptohitelező is csődbe ment, míg a Credit Suisse a szakadék szélén tántorgott. Eközben az amerikai jegybanknak - más központi pénzintézetekhez hasonlóan - finoman kell eljárnia, miközben az infláció és a banki feszültségek ellen küzd.

A CoinMarketCap adatai alapján a bitcoin most a teljes kriptopiac közel 43 százalékát uralja, amely a legmagasabb részesedése tavaly június óta, míg a teljes kriptopénzpiac kapitalizációja március 10. óta 23 százalékkal, 1,1 milliárd dollárra ugrott. "Visszatérést látunk a bitcoin alapvető ethoszához, vagyis a központi pénzügyi rendszer átláthatatlanságától és beavatkozásától független pénzügyi eszközhöz" - taglalta Henry Elder, a Wave Digital Assets digitális eszközbefektetési cég decentralizált pénzügyekért felelős vezetője.

A bankválság érdeklődést gerjesztett a decentralizált pénzügyek iránt: a DappRadar szerint az ilyen platformokhoz kapcsolódó érmék összértéke az elmúlt héten 43 milliárd dollárról 49 milliárd dollárra emelkedett. A digitális világnak azonban nem minden területe volt mentes a banki válságtól. A második számú stablecoin, a Circle USD elvesztette a dollárhoz való 1:1 arányú kötését, miután nyilvánosságra hozták, hogy a tartalékai a bezárt Silicon Valley Bankban parkoltak. Ahogy nőttek az aggodalmak, hogy az USDC képes-e fenntartani az arányt, a piaci kapitalizációja múlt pénteken 36,8 milliárd dollárra csökkent az egy héttel korábbi 43,8 milliárd dollárról, még akkor is, amikor a vezető stablecoin, a Tether körülbelül 4 milliárd dollárt nyert. Piaci szereplők úgy vélik, hogy a USDC kivonások egy részét valószínűleg visszaforgatták bitcoinba.

"Túl korai lenne azt mondani, hogy a bitcoin bebizonyította azt a teóriát, hogy alternatívát jelent egy bankválságban. A kriptovaluta mostani időszakára úgy fognak visszatekinteni, mint arra a pontra, amikor a fő tulajdonsága, mint decentralizált, nem szuverén eszköz stresszteszten esett át" - figyelmeztetett Ed Hindi, a genfi Tyr Capital befektetési igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uwu2020 #14
  Az USA-ból érkezö hírek nem festenek nagy jövőképet egyik keiptónak sem. A kormányzat kockázatosnak ítéli a beolvadást a pénzrendszerbe, és a korábban várt kriptobarát szabályozás helyett támadás alatt van a szektor. Ha ez így megy tovább, a BTC-nek is annyi, legalábbis szerintem az USA képes rá, hogy földbe állítsa az árfolyamot, jelenleg ez a legnagyobb kockázat, ezért felesleges a fundamentális értékén agyalni. Ha ezt megússza, csak akkor van esély egy bikapiacra, meg egyáltalán a megmaradására.
 • uwu2020 #13
  Az USA-ból érkezö hírek nem festenek nagy jövőképet egyik keiptónak sem. A kormányzat kockázatosnak ítéli a beolvadást a pénzrendszerbe, és a korábban várt kriptobarát szabályozás helyett támadás alatt van a szektor. Ha ez így megy tovább, a BTC-nek is annyi, legalábbis szerintem az USA képes rá, hogy földbe állítsa az árfolyamot, jelenleg ez a legnagyobb kockázat, ezért felesleges a fundamentális értékén agyalni. Ha ezt megússza, csak akkor van esély egy bikapiacra, meg egyáltalán a megmaradására.
 • uwu2020 #12
  Az USA-ból érkezö hírek nem festenek nagy jövőképet egyik keiptónak sem. A kormányzat kockázatosnak ítéli a beolvadást a pénzrendszerbe, és a korábban várt kriptobarát szabályozás helyett támadás alatt van a szektor. Ha ez így megy tovább, a BTC-nek is annyi, legalábbis szerintem az USA képes rá, hogy földbe állítsa az árfolyamot, jelenlef ez a legnagyobb kockázat. Ha ezt megússza, csak akkor van esély egy bikapiacra.
 • uwu2020 #11
  Majdnem mindenki számára világos, hogy nem arra van, hogy kenyeret vegyél rajta, és nem alkalmas a pénz helyettesítésére sem. Te ebből, meg a többi sületlenségből azt szűrted le, hogy nincs is?Szerintem nyilvánvaló, hogy nem érted a működését. Ha igazad lenne, tényleg nem lenne BTC, és a legerősebb érv az értelmetlen okfejtésed ellen, hogy van BTC.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.03.23. 11:52:21
 • FICEK9 #10
  Vegyétek és egyétek. Majd ha tudok kenyeret venni BTC-ért akkor elhiszem hogy "van". Ez egy piramisjáték. Amíg hisznek benne az emberek és tolják bele a pénzt működik. Aztán ha hirtelen elkezdik eladni akkor bezuhan, pont az "előnye" miatt, mert nincs mögötte semmi, csak a villanyszámla, amit nem is tudsz belőle fizetni. A kiváltásra váró pénz nélkül nem működhetne ez sem most, így van függősége. Ugyanaz mint a tőzsde, csak kivették mögüle azt a maradék háttérértéket ami valamennyire kézzelfoghatóvá teszi azt is. Persze ez a sérülékenységét is adja papíroknak, de ugyanúgy a kereslet-kínálat mozgatja mindkettőt. Ugyanúgy lufi, mint a jelenlegi gazdaság is, ami nem jobb nála, mert évtizedek óta olyan "értékek" mozgatják, amit majd x idő múlva termel ki valami. Ha meg mégse, akkor zuhan, ha jobban termel a vártnál akkor nő az értéke, de sose éri utól magát, csak ha becsődöl. A BTC inkább csak egy svájcszerű kis sziget amire át lehet ugrani ha egy részvény-, kötvényhajó elkezd süllyedni és amíg új hajóra nem menekül valaki addig jó parkoló. Az ilyen gazdasági helyzetben nagyon jól megy érthető okokból az ilyen parkolóknak, ha normalizálódik a piac akkor visszaáll a spekulánsok ugródeszkájának üzemmódjára. Arra amúgy tényleg jó, így valamilyen formában biztos velünk marad, de csak addig amíg a világgazdasági lufi ki nem pukkan egy világháború, világjárvány és hasonló miatt. De akkor már mindegy lesz. Bár ha a lenullázódás után ez lenne a gazdaság kiinduló valutája...már látnám benne a globális potenciált mint világvaluta.
 • uwu2020 #9
  "A magas árfolyam" után pár szó kimarad, így lenne értelmes: "A magas árfolyamkockázat miatt a BTC..." Bocs, de már nem lehet javítani.
 • uwu2020 #8
  Nem akarlak elkeseríteni, de a mennyiség plafon nem garancia az infláció ellen, az árat milliónyi tényező befolyásolja. Ez csak +1 ok 8ráadásul alapvető feltétel), hogy ne inflálódjon, önmagában kevés a sikerhez. Hülyeség, hogy 0% esély van az inflációra, maradjunk abba, hogy ettől biztosan kisebb mint 100%. A szabályozások fogják eldönteni a BTC sorsát, ha esetleg divat lesz a tiltás, mindenki menekülni fog, mindenki eladja az összeset, és elveszti az értékét, tehát végtelen százalék lesz az infláció. Megtörténhet, nem nehéz belátni.
 • uwu2020 #7
  A hálózat a pazarló energiafelhasználás ellenére működik. Egyébként nem kell, hogy többet fogyasszon, mint most. A bányászok a széljárásnak megfelelően vándorolnak, találnak maguknak helyet, ezt a történelem már bizonyította. Tehát nem igaz, hogy életképtelen, ebből már pont vizsgázott. Természetesen van benne kockázat, ami a magas energiafelhasználáshoz köthetö, de azokat egyébként az altcoinok jelenhetik. Egyelőre nincs még ilyen, de valószínűleg lesz, mivel a konszenzus mechanizmusok fejlődnek. Elképzelhető, hogy lesz helyette jobb, de még nincs, az altok fejlődésének mások a preferenciái.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.03.23. 09:34:03
 • uwu2020 #6
  Javasolnám az értő olvasást kommentelés előtt. A BTC a cikk szerint, és a valóságban is azért biztonságos, mert megfelelő tárolás mellett garantált, hogy rendelkezel vele. "Csak" ennyit tud.
  Emellett az az árfolyamkockázat nyilvánvaló, a volatilitás a btc egyik alap jellemzője. A magas árfolyam egy jól felosztott portfóliónak is csak egy részét képezheti. Az jelenti a változást a korábbi évekre visszatekintve, hogy nem is olyan régen szó se volt ilyenekről, most meg azon megy a vita, hány százalékot érdemes BTC-ben tartani.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.03.23. 09:22:12
 • Sequoyah #5
  Egy evtized utan eloszor ellentetesen mozog, es maris befektetesi menedekkent hivatkoznak ra? Nem eppen mondanam logikus kovetkeztetesnek.

  Inkabb ugy hangzik mint aki nagyon szeretne hogy befektetesi menedek legyen, de a tenyek folyamatosan ellene szoltak, es most eloszor talalkozik kivetellel.