Berta Sándor

Illegális kripto-automatákra csaptak le a brit hatóságok

A szigetország kemény küzdelmet folytat a berendezések felszámolásáért.

Nagy-Britanniában tavaly márciusban betiltották a kripto-automatákat. A brit pénzügyi felügyelet (FCA) arra hivatkozva rendelte el a szigetországban található digitális pénzautomaták bezárását, hogy az érintett vállalkozásoknak hiányzott az üzemeltetéshez szükséges engedélyük, amely egyébként ugyanaz, mint amivel a bankautomaták működtetőinek is rendelkezniük kell. Az üzemeltetéssel az érintettek megsértették a hatályos brit pénzmosás elleni előírásokat is. A hivatal rámutatott, hogy Nagy-Britanniában illegálisnak minősül az ilyen berendezések működtetése.

Most az FCA és a rendőrség London keleti részén lecsapott a feltételezett illegális kripto-automatákra (kripto-ATM-ek). A lépésre azért került sor, mert a hatóságok fokozzák a fogyasztókra nézve nagy kockázatot jelentő, be nem jegyzett vállalkozások megzavarására tett kísérleteket.

Az FCAa múlt hónapban már hasonló razziát indított Leeds városában. A hatóság közölte, hogy felülvizsgálja a "számos helyszínen" összegyűjtött bizonyítékokat és azok tükrében további intézkedéseket hozhat. Az ellenőrzéseket a pénzmosási szabályok alapján végezték, amelyek lehetővé teszik a tisztviselők számára, hogy végzés nélkül belépjenek a helyiségekbe, megfigyeljék a tevékenységeket, magyarázatot kérjenek a dokumentumokkal vagy információkkal kapcsolatban és másolatokat készítsenek.

A kripto-automaták segítségével az emberek pénzt vásárolhatnak vagy a valutákat kriptoeszközökre válthatják. A probléma azonban az, hogy egyetlen kripto-ATM-üzemeltető cég sincs bejegyezve az FCA-nál, ami azt jelenti, hogy ezek a berendezések megszegik a brit pénzmosás elleni szabályokat. A hivatal már régóta figyelmezteti a fogyasztókat arra, hogy a kriptoeszközök szabályozatlanok és a befektetőknek fel kell készülniük arra, hogy elveszíthetik az összes pénzüket, tavaly felszólította a kripto-ATM-üzemeltetőket, hogy állítsák le a gépeket vagy további vizsgálatokkal kell szembenézniük.

A CoinATMRadar nevű oldal, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy világszerte kripto-automaták után kutassanak, 2020-ra több mint 270-re becsülte az ilyen pénzkiadó készülékek számát Nagy-Britanniában. Ezzel szemben a portál most mindössze 19 helyszínt mutat, közülük tizenkettőt Londonban, hatot Birminghamben és egyet Manchesterben. A Reuters nem tudta megállapítani, hogy ez annak köszönhető-e, hogy az üzemeltetők bezártak vagy annak, hogy már nem hirdetik létezésüket az interneten. "Nagyon is lehetséges, hogy radar alá vonulnak. De határozottan jelen van a félelem és a bizonytalanság eleme is azzal kapcsolatban, hogy az FCA mit fog tenni legközelebb" - jegyezte meg Marcus Sotiriou, a Globalblock kriptobrókerház elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!