Berta Sándor

A kriptovaluták szabályo­zásáról tárgyalnak a G20-ak

A szervezethez tartozó országok és az Európai Unió pénzügyi vezetői számos témában egyeztetnek.

A G20-ak pénzügyminiszterei és központi banki elnökei a szervezet február 22. és 25. között a Bengaluru melletti Nandi Hills nyári üdülőhelyen tartandó találkozóján egyeztetnek majd. A résztvevők a fejlődő gazdaságok adósságproblémáiról, a virtuális fizetőeszközökről és azok lehetséges szabályozásáról, valamint a globális inflációs nyomásról fognak tárgyalni. A rendezvény lesz az első jelentős eseménye India G20-elnökségének. A találkozón várhatóan kiemelt szerepet kap majd a nehéz helyzetben lévő gazdaságok adósságátütemezésének feloldása. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter sürgetni fogja Kínát, hogy "gyorsan tegyen lépéseket" az alacsony és közepes jövedelmű országok adósságkönnyítése érdekében.

A Reuters a múlt héten arról számolt be, hogy India javaslatot készít a G20-országok számára, hogy segítsenek az adós államoknak azzal, hogy a hitelezőket - köztük Kínát, a világ legnagyobb szuverén hitelezőjét - arra kérik, hogy jelentős mértékben csökkentsék a hitelek árát. "Miközben az országok adóssággondjain gondolkodunk, fontos azon is elgondolkodni, hogy mit tehetünk, hogy megelőzzük azokat" - mondta Venkatramanan Anantha Nageswaran, India gazdasági főtanácsadója a G20-ak találkozóját megelőző sajtótájékoztatón.

A napirendi pontok között szerepel még a multilaterális fejlesztési bankok reformja, a nemzetközi adózás és az éghajlatváltozás elleni küzdelem megfelelő finanszírozásának biztosítása. Az esemény során a Nemzetközi Valutaalap (IMF) virtuális találkozót tervez a Világbankkal, Indiával, Kínával, Szaúd-Arábiával, az Amerikai Egyesült Államokkal és a G7 csoport más országaival, hogy megpróbáljanak egyetértésre jutni a bajba jutott államok adósságainak átstrukturálására vonatkozó közös normákról, elvekről és meghatározásokról.

India támogatja továbbá az IMF, a Világbank és az Amerikai Egyesült Államok azon törekvését, hogy az úgynevezett közös keretrendszert - a G20-ak 2020-ban indított kezdeményezését, amely a szegény országok adósságtörlesztésének késleltetésére irányul - terjesszék ki a közepes jövedelmű országokra is. Az egyelőre nem derült ki, hogy a digitális pénzek szabályozásával kapcsolatban felmerültek-e egységes javaslatok, de a téma az elmúlt hónapokban számos országban felbukkant, többek között Szingapúrban és az Egyesült Királyságban, illetve a Németország legfőbb pénzügyi szabályozójának számító BaFin vezetője is a kriptovaluta-iparág globális szabályozására szólított fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!