Berta Sándor

A szerencse­játékokra hasonlítanak a kriptovaluták

A World Wide Web atyja élesen bírálta a virtuális fizetőeszközöket, az elismert szakember szerint az adatszuverenitásnak kellene előtérbe kerülnie.

A CNBC Beyond The Valley című podcastjának új epizódjában, amely az internet jövőjével foglalkozott, Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web feltalálója a digitális pénzeket puszta spekulációnak nevezte és párhuzamot vont a 2000-ben kipukkadt dotkom-lufival, amely a kisbefektetők jelentős vagyonvesztéséhez vezetett. "Nem szeretném az időmet olyan dolgokba fektetni, amelyek tisztán spekulatívak és veszélyesek. Tény, hogy a kriptovaluták hasznosak lehetnek a pénzátutalásoknál, ha a kézhezvételkor azonnal visszaváltják őket hagyományos fizetőeszközökre" - fejtette ki a szakember.

Sir Tim Berners-Lee szerint az internet jövője szempontjából a blokklánc technológia nem fog jelentős szerepet játszani, mert nem elég gyors és nem elég biztonságos. STavaly év végén már kritikusan nyilatkozott az "Ethereum embereiről", akik a "Web3" kifejezést vették fel arra, amit "a blokklánccal csinálnak". Fontosnak tartotta a pontos megkülönböztetést az általa értett "Web 3.0" és a "Web3" között, mert a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. "Fontos, hogy egyértelművé tegyük az új technológiák következményeinek megvitatását. Meg kell érteni, hogy mit is jelentenek valójában azok a kifejezések, amelyekről beszélünk, a divatos szavakon túl" - hangsúlyozta a szakember. A Web3 egy blokklánc technológiát használó elosztott főkönyvi megoldás. Azonban a web továbbfejlesztésének a blokklánc technológia alkalmazásával ellentétben a szemantika és a saját adatok feletti szuverenitás irányába kellene történnie.


Mindez azért is érdekes, mert az alapgondolat a "Web 3.0" mögött hasonló volt: a decentralizált internetnek fel kell oldania néhány vállalat koncentrált piaci hatalmát és vissza kell adnia a felhasználóknak az adataik feletti teljes ellenőrzést. Saját projektet hozott létre a Massachusetts Institute for Technology bevonásával a felhasználók adatszuverenitásának biztosítása érdekében, ez a program a Solid. Ez nem ad helyet a "Web 3" elosztott főkönyvi technológiájának, mely szerinte egyszerűen nem alkalmas arra, hogy megfeleljen a személyes adatok tárolásával szemben támasztott követelményeknek. A szakember ötlete szerint a felhasználói adatokat olyan silókban kell tárolni, amelyek felett az internetezők maguk rendelkeznek és amelyeket ők maguk is migrálhatnak. "Ne törődjünk a Web3-as dolgokkal, a blokkláncokra épülő, összedobott Web3-al. Ezt nem használjuk a Solidra" - tette hozzá.

A Web3 decentralizált hálózatként való elképzelése egyébként egyre nagyobb teret nyer. A tervek alapján a Web3-at maguk a felhasználók szervezik meg, ellentétben a platformok internetével, ahol néhány óriásvállalat birtokolja és kezeli az összes adatot. A blokkláncot úgy kell használni, hogy senki ne rendelkezzen egyedül az adatokkal és a tranzakciók biztonságban legyenek. Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és korábbi vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a Web3 nem elég decentralizált. Molly White amerikai szoftverfejlesztő pedig szeptemberben kijelentette: "Tavaly sokan kezdték el használni a Web3 kifejezést, hogy leírják, szerintük mi lehet az internet és a társadalom jövője - s mindez a blokklánc technológián és a kriptovalutákon alapulva valósulhat meg. ... A célom az, hogy példákon keresztül bemutassam, hogy a Web3 és a kriptovaluták általánosságban nem olyan varázslatosak, mint ahogyan azt a támogatóik elhitetik."

Sir Tim Berners-Lee a munkáját következetesen a köz szolgálatába állítja. Ahelyett, hogy a nyereséges szabadalmakon "pihent volna", az általa alapított World Wide Web Consortiumban (W3C) a web folyamatos fejlesztésének szentelte magát. Küzd a hálózatsemlegességért, valamint a kormányzati átláthatóságért. "A web fejlesztése az emberiség felhatalmazása érdekében" - ez a hitvallása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!