Berta Sándor

Kriptovaluta-akciótervet dolgozott ki a Nemzetközi Valutaalap

Az anyag kilenc pontot tartalmaz és az egyes kormányok számára ajánlásnak tekinthető.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy cselekvési tervet fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeljék az országok a digitális pénzeket. A kilenc pont közül az első és legfontosabb az, hogy "a monetáris szuverenitást és stabilitást a monetáris politikai keretek megerősítésével biztosítsák és ne adjanak a kriptovalutáknak hivatalos vagy törvényes fizetőeszköz státuszt". A szervezet közölte, hogy a kapcsolódó dokumentum "útmutatást nyújt a tagországai számára a kriptoeszközökre adott megfelelő politikai válasz kulcsfontosságú elemeiről". A Nemzetközi Valutaalap hangsúlyozta, hogy az ilyen erőfeszítések a hatóságok számára prioritássá váltak, miután az elmúlt néhány évben számos kriptotőzsde és -eszköz összeomlott. Az IMB hozzátette, hogy a semmittevés most már "tarthatatlan".

A G20-államok döntéshozóinak indiai találkozója alkalmából készült listán a további tanácsok között szerepelt a túlzott tőkeáramlások elleni védelem, a kriptomegoldásokkal kapcsolatos egyértelmű adószabályok és törvények elfogadása, valamint a kriptopiaci szereplőkre vonatkozó felügyeleti követelmények kidolgozása és végrehajtása. Az IMF kiemelte még azt is, hogy az egyes országoknak nemzetközi megállapodásokat is létre kell hozniuk a felügyelet fokozására és a szabályozások érvényesítésére, valamint módot kell teremteniük arra, hogy nyomon kövessék a digitális pénzeknek a globális monetáris rendszer stabilitására gyakorolt hatását.

Az IMF igazgatótanácsának tagjai egyetértettek abban, hogy a kriptoeszközök széles körű elterjedése "alááshatja a monetáris politika hatékonyságát, megkerülheti a tőkeáramlás-szabályozási intézkedéseket, és súlyosbíthatja a költségvetési kockázatokat". Emellett abban is "általánosságban egyetértettek", hogy a kriptoeszközöknek nem szabad hivatalos valuta vagy törvényes fizetőeszköz státuszt adni, és bár az eszközök szigorú betiltása "nem az első számú legjobb megoldás", de a lehetőséget nem szabad kizárni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!