SG.hu

Nyílttá tette a Twitter mögötti algoritmust Elon Musk

Megtudható, hogy mi alapján kerül ki valami az idővonalra és a tartalmakat hogyan rangsorolják és szűrik.

A Twitter kitette a GitHubra azt a kódot, amely kiválasztja, hogy mely tweetek jelenjenek meg egy adott felhasználó idővonalán és blogbejegyzésükben azt is részletezik, hogy az algoritmus mit vizsgál. Ez alapján az ajánló három fő szakaszból áll. Először összegyűjti "a legjobb tweeteket a különböző forrásokból, majd egy gépi tanulási modellel rangsorolja azokat. Végül kiszűri a blokkolt embereket, a már látott és a nem biztonságos tweeteket.

A poszt a folyamat egyes lépéseit részletesebben is elmagyarázza. Például megjegyzi, hogy az első lépés során körülbelül 1500 tweetet vizsgálnak meg, és a cél az, hogy a For You idővonal körülbelül 50 százalékban olyan emberek tweetjeit tartalmazza, akik be lettek követve, a másik 50 százalék pedig nem követett felhasználóktól származik. A rangsorolás célja, hogy "optimalizálja a pozitív elkötelezettséget (pl. lájkok, retweetek és válaszok)", és egy utolsó lépés megpróbálja biztosítani, hogy ne jelenjen meg túl sok tweet ugyanattól a személytől. Az egyéb részletek később derülnek ki, mert külső programozók még csak most nézik át a kódsorokat.


Elon Musk már jóideje megígérte ezt a lépést, már mielőtt az övé lett volna a platform arról kérdezte a követőit, hogy a Twitter algoritmusa legyen-e nyílt forráskódú. A válaszok mintegy 83 százaléka "igen" volt. Februárban azt ígérte, hogy ez egy héten belül megtörténik, mielőtt e hónap elején március 31-re tolta ki a határidőt. Musk szerint a megjelent anyag "az ajánló algoritmus nagy részét" tartalmazza, és azt mondta, hogy a többit a jövőben fogják kiadni. Reményei szerint független harmadik felek képesek lesznek elfogadható pontossággal meghatározni, hogy mit fognak mutatni a felhasználóknak. Ezzel az egésszel a terv e az, hogy ez legyen "a legkevésbé kijátszható rendszer az interneten", és olyan robusztus legyen, mint a Linux, a talán leghíresebb és legsikeresebb nyílt forráskódú projekt.

Musk előre jelezte, hogy mindez nem a széles nagyközönségnek szól, mert egy bonyolult kódról van szó, ami "túlságosan összetett és nem teljesen érthető belsőleg". Véleménye szerint az emberek "sok buta dolgot fognak felfedezni", de megígérte, hogy amint felfedezik a problémákat, kijavítják azokat. "A kód átláthatóságának biztosítása eleinte hihetetlenül kínos lesz, de az ajánlás minőségének gyors javulásához kell vezetnie" - tweetelte.


Különbség van a kód átláthatósága között, amikor a felhasználók láthatják majd azokat a mechanizmusokat, amelyek kiválasztják a tweeteket az idővonalukba, és a kód nyílt forráskódúsága között, amikor a közösség ténylegesen benyújthatja saját kódját megfontolásra, és felhasználhatja az algoritmust más projektekben. Utóbbihoz még a Twitternek sok munkát kell elvégeznie. Ez magában foglalja olyan rendszerek kidolgozását, amelyek eldöntik, hogy milyen a felhasználók által felvetett problémák érdemelnek figyelmet, és hogyan akadályozzák meg, hogy a rossz szereplők saját céljaik érdekében szabotálják a kódot. A Twitter szerint az emberek benyújthatnak majd olyan kérelmeket, amelyek végül bekerülhetnek a kódbázisába. Musk eddig is sok olyan dolgot ígért (például a felhasználók megkérdezését a fontosabb döntések meghozatala előtt), amit nem tartott be, így még kérdéses, hogy valóban elfogadnak majd-e közösségi kódot.

Musk korábban nyíltan kritizálta azt, ahogy a Twitter előző vezetése kezelte a moderálást és az ajánlást, de most főnökként neki is egyensúlyoznia kell különböző csoportok között. A felhasználókat bosszantja, hogy a For You oldalai az arcukba tolják a tweetjeit, a konzervatív támogatói pedig egyre jobban aggódnak amiatt, hogy mégsem lettek piedesztálra emelve. Kénytelen volt leszögezni, hogy a negatív és gyűlöletkeltő tartalmakat "maximálisan eltávolítják" az oldal új ajánló algoritmusai, amit más elemzők vitatnak. A lépés erős jelzés a Mastodon decentralizált közösségi hálózatnak is, amely egyre nagyobb teret nyer bizonyos körökben, és a Twitter társalapítója, Jack Dorsey is támogat egy másik hasonló projektet, a Bluesky-t, amely egy nyílt forráskódú protokollra épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #4
    Jó a reddit, csak meg kell érteni a működését. Az SG 100 ezer embert ki tud szolgálni X fórum kategóriában. Reddit meg 4 milliárdot szolgál ki végtelen kategóriában. Mindezt úgy, hogy kényelmesen kereshető, rangsorolható, rendezhető, egymásba ágyazható, szűrhető, script-elhető.
    Új felhasználó számára komplikáltnak tűnik (számomra is az volt), de alapvetően egy baromi hatékony rendszer. Nem véletlenül használja "mindenki", és nem véletlenül nincs ellenfele (illetve egy van, a 4chan, ami az ötlet alapját szolgálta anno).
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.04.12. 13:06:11
  • Tetsuo #3
    A reddit egy hulladék a régi fórumokhoz képest esztétikailag és funkcionalitásban pl. az sg.hu és a prohardver.hu fórumrendszeréhez hasonlítva.
  • Palinko #2
    Tiktok az időtemető pont az a lényege hogy elvessz. Twitteren ott vannak a hashtagek amik segítenek egy témába elmenni, meg a specifikus accountok követése, reddit meg kb fórum minden témához találhatsz redditen és a témán belül topicokat hozhatsz létre stb. Attól nem is tudom hogyan lehetne jobban rendezni... Inkább ezzel az a fura, hogy eddig is sokan csináltak ilyen social hacket meg viral szarokat tweeteltek csak most hogy ismerik majd az algot minél jobban exploitolható is lesz, bár gondolom itt inkább az a cél hogy olyan jó legyen az algo hogy az "exploitolás" igazából a jó content gyártása kell hogy legyen. Csak hogy attól még messze van sztem.
  • Tetsuo #1
    Rettenetesek az újabb közösségi platformok. Technikailag elcs*szettek. Az összehányt posztok, kusza témarendezések (ha van egyáltalán) lehetetlenné teszi, hogy normális kommunikáció alakuljon ki. Twitter, Tiktok, Reddit stb.