Berta Sándor

Ugyanúgy terjednek a valódi és az álhírek

Az alkalmazott algoritmusok jelentős része hatástalan az álinformációkkal szemben.

A Cornell Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen gyorsasággal és mennyire széles körben terjednek a valódi és az álhírek. A szakemberek a Twitteren megjelentetett üzeneteket tanulmányozták és rájöttek többek között arra, hogy bizonyos álinformációk elleni stratégiák miért eredménytelenek.

A kutatók az úgynevezett Twitter-kaszkád strukturális tulajdonságait tanulmányozták. Ezek az értékek azt mutatják meg, hogy mennyire népszerű egy bizonyos tweet, továbbá hogy az és az arra adott válaszok miként terjednek a közösségi hálózatban. Minél többször osztanak meg a felhasználók egy Twitter-bejegyzést, annál nagyobb az úgynevezett kaszkádja. A tudósok mind a valódi, mind az álhírek kaszkádjait górcső alá vették, s olyan üzeneteket hasonlítottak össze, amelyek körülbelül ugyanannyi embert értek el.

A Cornell Egyetem munkatársai nem tudtak különbségeket kimutatni a valódi és az álinformációk kaszkádjai között. Bár az internetezők hajlamosak azt hinni, hogy az álhíreket sokkal többen osztanak meg, mint ahányan a tényeket, ez egyáltalán nem így van. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a valódi és az álinformációk egyformán gyorsan és ugyanolyan széles körben terjednek a világhálón.

Bebizonyosodott, hogy ha a tweetek kaszkádjait nem lehet egymástól megkülönböztetni, akkor egyetlen algoritmus sem tudja eltávolítani az álhíreket. A megoldást így egyedül a felhasználók médiakompetenciája jelentheti, vagyis előtérbe kerülhet az oktatás, a megszerzett tudás, a tapasztalat és a megérzések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #6
    "A Cornell Egyetem munkatársai nem tudtak különbségeket kimutatni a valódi és az álinformációk kaszkádjai között."

    Tehát konklúzió: Midenki azt hisz el, amit csak akar! ("A fejlődés szellemében szabadság-joga" van hozzá. Nyilván, a gyíkember-kíséletek eredményeként.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.11.16. 07:49:06
  • Tetsuo #5
    Sajnos a mindinkább divatos álhíres megbélyegzésnek köze nincs a tudományhoz vagy a valósághoz, hanem csak a politikához.
  • kvp #4
    Sajnos manapsag nem a valodi alhireket hivjak alhirnek, hanem az az alhir, ami az azt annak minositonek nem tetszik. Igy lehet, hogy a facebook es a youtube tele van laposfoldes es gyikemberes alhirekkel, de a valodi hireket sokszor tiltjak, mint alhirt. Lasd az amerikai penzbol mukodtetett kinai laborbol jott a jarvany kezdetu "alhireket". Ami ma hivatalosan alhir, az lehet hogy holnap mar koztudott teny. Vagy a forditottja, eppen ahogy a globalis vezetesnek megfelel.
  • 0Fritz #3
  • quatlander #2
    Tudod, azok a "hasznos" álhírek...
  • Sydra #1
    A tv-ből jön a legtöbb álhír, de azt valamiért senki nem akarja cenzúrázni. Ja hogy azok megfelelő álhíreket terjesztenek. :D