Berta Sándor

A Web5-ötöt építi a Twitter alapítója

A virtuális térben a legfontosabb megoldandó probléma az azonosítás hiánya.

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és vezérigazgatója tavaly decemberben távozott a posztjáról. A menedzser nem sokat tétlenkedett, hiszen máris ambíciózus projektbe vágta a fejszéjét: megalkotja a Web5 nevű platformot. Az üzletember erről a Twitteren nyilvánosságra hozott bejegyzésében számolt be.

Az egyik bitcoin-konferencián ismertetett elképzelés lényege, hogy Dorsey szerint a Web3 nem elég decentralizált, ezért javasolta az új fejlesztési szintet, amely a Web5 és amelynek az infrastruktúrája lehetővé teszi a felhasználók decentralizált azonosítását. A Twitter és a Square társalapítója úgy vélte, hogy a koncepció minden bizonnyal a legfontosabb hozzájárulása az internethez. A TBD, amely a Dorsey Web5 ötlete mögött található cég, a mostani világháló központi problémájának nevezte az azonosítás hiányát és úgy vélik, hogy az interneten a személyazonosság és a személyes adatok harmadik fél tulajdonává váltak.

Az elképzelés jelenleg csupán egyetlen Powerpoint-bemutatóban és néhány GitHub-tárolóban található meg. Mike Brock, a TBD társalapítója máris reagált a Twitteren egy kritikára, amely szerint a vállalat a konkrét műszaki megvalósítással kapcsolatban még semmit sem tud felmutatni. A menedzser azt írta, hogy érti a kritikát, de rámutatott, hogy dolgozhattak volna egy magán GitHub-tárolóban és várhattak volna addig, amíg a komponensek elérik a teljes béta minőséget és megteszik a bejelentést. De a nyílt forráskódra és nyílt szabványokra épülő vállalkozásuk nem ilyen módon dolgozik. Ehelyett visszajelzéseket akarnak gyűjteni az online közösségtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)