Berta Sándor

A Microsoft szándékosan nehezíti a felhője elhagyását

Három felhőszolgáltató bepanaszolta az amerikai céget az EU-nál, amely inkább változtat, minthogy vizsgálat induljon ellene. Egy évek óta húzódó ügy végére kerülhet így pont.

Tavaly novemberben az Európai Felhőinfrastruktúra-Szolgáltatók Szövetsége (CISPE) hivatalos versenyjogi panaszt nyújtott be az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához a Microsoft ellen. Korábban hasonló keresetet adott be az OVH Group SAS és az Aruba. A piaci szereplők kifogásolták, hogy a redmondi konszern új szerződési feltételei, amelyeket a Microsoft egyoldalúan tavaly október elsején vezetett be, tisztességtelen gyakorlatot valósítanak meg és az óriáscég magatartása visszavonhatatlanul árt az európai felhő-ökoszisztémának. Véleményük szerint a Microsoft kihasználja az erőfölényét a szoftverek területén, korlátozza a választékot és növeli a költségeket, ez pedig torzítja a digitális gazdaságot Európában.

A Microsoft most felajánlotta, hogy megváltoztatja a felhőgyakorlatát azért, hogy elkerülje az Európai Unió trösztellenes eljárásának az elindítását és rendezze a kisebb riválisok által benyújtott panaszokat. Az amerikai társaság konkrét javaslatot terjesztett elő, amely az elnök, Brad Smith tavalyi bejelentésére épül. Az Európai Bizottság, amely az Európai Unió versenyhatóságaként jár el és az elmúlt évtizedben több mint 1,6 milliárd euró bírságot szabott ki a Microsoftra, már jelezte, hogy figyelemmel fogja kísérni a megállapodás megkötését.

A Microsoft közölte, hogy az európai felhőszolgáltatók visszajelzései nyomán tavaly októberben változtatásokat vezetett be licencelési gyakorlatában. "Hálásak vagyunk az eredményes beszélgetésekért, amelyek idáig vezettek minket, és nagyra értékeljük az azóta kapott visszajelzéseket" - jelentette ki a vállalat szóvivője. Az Európai Unió trösztellenes felügyelete és az OVHcloud nem kívánt nyilatkozni, míg az Aruba és a dán Cloud Community nem reagált azonnal a feltett kérdésekre.

A CISPE - amelynek tagjai közé tartozik a felhőalapú számítástechnikai piacvezető Amazon - rámutatott, hogy nem vesz részt a megállapodás kidolgozásában és megkötésében. "Volt egy kezdeti megbeszélésünk a Microsofttal, de nem láttunk semmi olyat, ami olyan változtatásokra utalna, amelyek biztosítják, hogy minden európai ügyfélnek lehetősége legyen arra, hogy az általa választott felhőben futtassa az általa kívánt szoftvert tisztességtelen licencfeltételektől vagy diszkriminatív árképzéstől mentesen. Ezért továbbra is fenntartjuk a panaszunkat" - szögezte le a CISPE szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #8
    Vagy én vagyok bamba, vagy a cikk nem arról szól ami a főcímben van.
    Konkrétan hogyan is nehezíti a felhője elhagyását a Microsoft?
    Én nem tapasztaltam ilyet, bár nem is áll szándékomban a cégem dokumentumait elköltöztetni.
    A 365 miatt pedig szerintem a legjobb választás. Aki pedig a google kémprogramjait használja, meg is érdemli.
    Van számtalan felhőszolgáltatás, nem hinném hogy tisztességtelen úton szerzett monopóliumot a MIcrosoft. Pont hogy inkább tisztességesen, és korrekt áron kínálja az összekapcsolt szolgáltatásait a Microsoft.
    Ez csak a konkurenciának nem tetszhet, a rinyáló hozzászólókat pedig nem értem. Van egy korrekt cég, erre betámadjátok.
    Nem a Microsoftot kellene feldarabolni, hanem a két legkártékonyabb óriást, a google-t és a facebookot törölni, instástól mindenestől.
  • wraithLord #7
    Igen, magánszemélyeknél legtöbbször talán inkább olyasmi a probléma, hogy mivel az van a Windowsban, azt használja, és eszébe se jut, hogy van más, ahogy az Internet Explorer esetében is volt. Szóval igazad van.

    Viszont, ha nem csak a klasszikus tárhelyként való felhasználását vesszük, hanem ezerféle in-house applikáció van csatlakoztatva a felhőszolgáltatáshoz (vagy eleve része neki), vagy netán még hardverügyileg is a felhőhöz van kötve (lásd Apple), akkor azért ott is relatíve bonyolult tud lenni a helyzet.
  • dyra #6
    Az embereknek nem nehéz váltani lemásolja az adatait felmásolja az új helyre és kész. A cégeknek tojnák össze magukat. De ők nagyon.
  • wraithLord #5
    Tévedés, ilyen témában vastagon mindenki érdekes, nem csak a cégek, maximum nekik még nehezebb elhagyni, mert nem egyetlen magánszemély, hanem egy céges entitás.

    Nyilván nem konkrétan én vagyok érdekes, ahogy erre próbáltál - talán cinikusan - utalni, hanem a tömegek, akik használják, én is csak része vagyok neki.

    (Persze azok szempontjából lehet, hogy nem érdekesek a magánszemélyek, akik bepanaszolták a MS-t, nem tudom, ki panaszolta be. De a MS-nak és társai IT-óriásoknak igenis fontosak a magánszemélyek, a tömeg, többek között azért ülnek rajta a felhőszolgáltatásokon.)
  • dyra #4
    Nem is te vagy az érdekes hanem a cégek. Akik miután felköltöztek a felhőbe nem tudnak onnan váltani. Márpedig nagyon sokan az MS-et választják az AD és az Office 365 miatt. Ezen kívül kismillió felhős megoldásuk van és mivel a felhasználók is az MS szoftvereit ismerik így óriási versenyelőnyben vannak. Ha még nehéz is onnan váltani és még a rivális olcsóbb sem tud lenni vagy nem jelentősen kész is a monopólium. Már rég fel kellett volna darabolni az MS-t mert már semmilyen piaci verseny nincs ezen a platformon. Nincs alternatívája az Office 365-nek.
  • wraithLord #3
    Szerintem csak a Home szórakoztat online fiókkal.
    Mondjuk én Windows 10 Pro-t szoktam installálni, annál telepítésnél egy könnyen észrevehető egyszerű opció a helyi fiók létrehozása, a Windows 11 Pro telepítőjét nem ismerem. De mivel a 10-et lehet upgradelni 11-re, ha kell, viszont én nem akarok 11-et jelenleg, ezért nem fogok Windows 11 Pro telepítőt próbálgatni... :D
  • Zsombor99 #2
    Tényleg lehet panasz a Microsotra, mert csak extra trükközéssel lehet már csak Windows telepítésekor offline (helyi) fiókot létrehozni, vagyis már a rendszer telepítő is inkább a saját felhőjükbe próbálna terelni, ami teljességgel elfogadhatatlan!
  • wraithLord #1
    Én a felhőszolgáltatásokat csak megosztásra használom, nem használom fontos adatok, accountok appjainak stb. tárhelyeként.
    Régen encryptelve tároltam rajta adatokat. Nem azért encrypteltem, mert titkosügynök vagyok, hanem szimplán ne nézegessék/nézegesse bot a cuccaimat, otthon se rakok ki mindent az ablakba.
    Se a windowsos gépeimet, se a Debiant/Ubuntut nem hagyom feltölteni semmit felhőbe, az androidos telefonomat se hagyom backupolni vagy bármit feltölteni a Google-nek (remélem, nem is csinálja, de ki tudja).
    A tárolást manapság inkább NAS-sal oldom meg, amellett, hogy a gépeimben relatíve nagy tárhely van, a telefonomról meg bizonyos időközönként offline backupot csinálok, és lementem róla az esetlegesen számomra fontos cuccokat kábelen gépre.

    Eleve több felhőt használok megosztásra, pl. mert a OneDrive-om nagyobb, viszont a Google Drive jobb. Felhőszolgáltatás nem igazán épül be az "IT ökoszisztémámba", mert nem tetszik az elve, meg hogy szanaszét hevernek a cuccaim az éterben. Persze kétségtelenül kényelmes, és attól még a "digitális személyazonosságom" szanaszét hever, mert 800-féle accountom volt/van már az évek alatt, annak is feltörték a felét már párszor stb.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2023.03.31. 10:13:35