Berta Sándor

Észak-Korea által ellopott kripto­valutákat foglalt le Norvégia

Az eltulajdonított digitális pénzeket ritkán sikerül visszaszerezni.

A Group-IB IT-biztonsági vállalat jelentése alapján 2017 és 2018 között a Lazarus-csoport tagjai 571 millió dollár értékben szereztek virtuális fizetőeszközt a különböző kriptovaluta-tőzsdékről. 2019 augusztusában az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Észak-Korea Elleni Szankciós Bizottságának munkatársai azt írták, hogy az ázsiai ország az internetes kibertámadások segítségével már több mint 2 milliárd dolláros bevételre tett szert. Most a Reuters arról számolt be, hogy Norvégia rekordmennyiségű, 5,8 millió dollár értékű, észak-koreai hackerek által tavaly ellopott digitális pénzt foglalt le. Ezt közölte a norvég rendőrség.

"Ez az összeg az észak-koreai rezsim és az atomfegyverprogramjuk finanszírozására használható" - emelte ki Marianne Bender, Norvégia vezető ügyésze. Norvégia Okokrim néven ismert nemzeti gazdasági bűnözéssel foglalkozó egysége közölte, hogy a 60 millió norvég koronát "az egyik legnagyobb, Norvégiában valaha végrehajtott pénzlefoglalási akcióban" szerezte meg és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda kriptokövetési szakembereivel dolgozott együtt.

Az amerikai Chainalysis blokkláncelemző cég szerint a tavalyi év volt a legrosszabb a kriptopénz-rablások területén, a hackerek 3,8 milliárd dollárt loptak el, az Észak-Koreához köthető támadók vezetésével. "Amikor rossz szereplőkről értesülünk a platformunkon, beavatkozunk és megtesszük a megfelelő lépéseket, beleértve a pénzeszközök befagyasztását és a bűnüldöző szervekkel való együttműködést, hogy a virtuális fizetőeszközöket visszaadjuk jogos tulajdonosuknak" - mondta az akcióban a hatóságokkal együttműködő Binance szóvivője.

Észak-Korea 2022-ben több kriptovaluta-eszközöket lopott el, mint bármely más évben és külföldi repülőgépipari és védelmi vállalatok hálózatait vette célba - ez derült ki egy jelenleg bizalmas ENSZ-jelentésből, amelybe a Reuters munkatársai betekinthettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!