Berta Sándor

3D-nyomtatóval készülhet a végtelen hatótávolságú jacht

A hajó legnagyobb hátránya a 200 millió eurós ára.

A Forakis tervezőcég a Pegasus nevű projektje keretében egy olyan jachtot álmodott meg, amely 88 méter hosszú és 3D-nyomtató segítségével, környezetbarát módon készíthető el. A hajó a különleges fényezésnek és az üvegfelépítménynek köszönhetően beleolvad a környezetébe.

A Pegasus legtöbb helyiségét ablakok vennék körül. Kivételt képezne a "zen terület", amely társalgóbútorokból és buja növényzetből állna és ahová egy "a természetben" meditációra alkalmas elvonulási helyet terveztek a szakemberek.

Helikopterleszálló nincs, de medence és több napozóterasz igen. A jacht felszereltsége elég versenyképes lenne, de meg sem közelítené a jelenleg legnagyobb megajachtokat. A felépítmények napkollektorként szolgálnak, amelyek a tengervíz hidrogénné alakításához szükséges áramot szolgáltatják. Ezt aztán üzemanyagcellák használják majd fel a fedélzeti áramellátáshoz és a meghajtórendszerhez. Ami megmarad, az akkumulátorokba kerül. Jozeph Forakis azt tervezi, hogy hidrogéntartályokat és lítium akkumulátorokat is használ majd az energiatároláshoz.

A hajó magja egy "életfa" lesz, amely nemcsak a friss levegőt biztosítja majd buja növényzettel, hanem lehetővé teszi a zöldségtermesztést is. Az "életfa" egyfajta zöld oszlop lesz, egy hidroponikus kert (ami azt jelenti, hogy a növények gyökerei tápoldatban lógnak), amely friss levegőt és még élelmet is biztosítana - egyfajta farm a nyílt tengeren.

Forakis célja az, hogy a hajó a már rendelkezésre álló és fejlesztés alatt álló technológiák kombinációjával "a fenntarthatóság, a hatótávolság és a szerkezeti integritás eddig nem látott szintjét" érje el. Konkrétan ez azt jelentené, hogy a hajótest és a felépítmény építését egy 3D-nyomtató venné át. A tervező szerint ez egy olyan könnyűszerkezetes szerkezetet eredményezne, "amely a hagyományos építéshez képest kevesebb energiával, anyaggal, hulladékkal, hellyel és idővel előállítható". Emellett kevesebb munkaerőre is van így szükség.

A külső kialakítás tekintetében a Pegasus egy ezüstszínű fémbevonatú orra támaszkodna, amely "kaméleonként" illeszkedne a víz színeihez és mozgásához. A felépítmény három üvegszárnyból állna, amelyek a vizet és az eget tükröznék. "Általában az ilyen méretű egyedi jachtok 150-200 millió euró körüli összegbe kerülnek, ami technológiai, kézműves és művészeti szempontból számos tényezőtől függ. A Pegasus természetesen új technológiai kutatást és fejlesztést igényel majd, ami megnöveli a költségeit" - taglalta a tervezőcég, amely elmondta, hogy már számos érdeklődő jelentkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!