Berta Sándor

Nincs internet a német hadihajókon

Csupán egyetlen fregatt, a Bayern jelent kivételt.

A német szövetségi védelmi minisztérium álláspontja alapján még évekig tart, amíg az ország haditengerészetének összes hajóján elérhetők lesznek a nyílt tengeren is használható WLAN-hálózatok. Ezért a német tengerészek még mindig műholdas telefonok segítségével próbálják tartani a kapcsolatot a szeretteikkel.

A Német Fegyveres Erők Szövetségének elnökségi tagja, Marco Thiele fregattkapitány bírálta az internet elterjedésének lassúságát a haditengerészet hajóin. "A fregattot leszámítva a haditengerészet egyetlen hajóján sincs valóban működő internet-hozzáférés, hogy a fedélzeten tartózkodók tarthassák a kapcsolatot a családjukkal, pedig ezt már évekkel ezelőtt megígérték" - mutatott rá Marco Thiele. A világ óceánjain zajló több hónapos bevetések során a legtöbb katona számára továbbra sincs lehetőség arra, hogy online kapcsolatba lépjen otthonával. A tiszt ezt "a józan ész megsértésének" nevezte.


"Egy fiatal ma már egész életében okostelefonnal járkál. Talán meg lehet nekik magyarázni, hogy több hónapig nem lesznek otthon, amikor tengerre mennek. De azt nem, hogy hónapokig nélkülöznie kell az okostelefont és az általa való kommunikációt. Ez nagyon megnehezíti a fiatalok toborzását" - jegyezte meg Thiele. A német védelmi minisztérium a kialakult helyzetet a műholdas rendszerek használatának technikai és üzemeltetési korlátaival indokolta, amelyekre a fedélzeti internethez sürgősen szükség lenne. Még 2018-ban arról számoltak be, hogy a megfelelő antennákra kiírt pályázat túl bonyolult volt.

Thiele öt évvel ezelőtt már kritizálta a dolgot. Akkor kifejtette: "A Bundeswehrnél sokan a saját maguk által írt szabályzatok mögé bújnak. Egyszerűen gyorsabban kell haladni, a műholdas hozzáférés szolgáltatójával kötött szerződések már évek óta érvényben vannak. Még 2015-ben a miniszter engedélyezte, hogy a terepen folyó támogatási kommunikációt (BKE) a haditengerészet minden hajóján lehet használni a német felségvizeken kívül. Egyedül a technikai kapcsolat nem működik." A haditengerészet vezetése nincs magára hagyva, vezető védelmi politikusok is panaszkodnak erre a helyzetre. Tobias Lindner, a Zöldek képviselője szerint "bár Németországban és a külföldi misszióknál biztosított az internet-hozzáférés, a védelmi minisztérium elhanyagolja a haditengerészetet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FICEK9 #2
  2023-ban tényleg érdekes dolog hogy technikai szempontból így áll a dolog.
  Viszont a magyarázat arra hogy miért is van szükség erre, az már számomra bizarr, nevetséges és sajnos a nyugati civilizáció sorvadását mintaként mutatja be:
  "Egy fiatal ma már egész életében okostelefonnal járkál. Talán meg lehet nekik magyarázni, hogy több hónapig nem lesznek otthon, amikor tengerre mennek. De azt nem, hogy hónapokig nélkülöznie kell az okostelefont és az általa való kommunikációt. Ez nagyon megnehezíti a fiatalok toborzását"
  Ó, te jó ég! Ne menjen az ilyen haditengerésznek! Szegény háborús veteránok foroghatnak a tengerfenéken. Engem inkább ne védjen olyan akinek fontosabb hogy szelfizzen egy nagy ágyúval (tisztelet a kivételnek).
 • kvp #1
  A nagyobb gond, hogy a fenti okok miatt a NATO amerikai fejlesztesu, ip alapu muveletiranyitasi rendszere sem elerheto, tehat a hajok gyakorlatilag nem vethetoek be a NATO koteleken belul. Es egyebkent bekeidoben nincs internet a katonak szamara, de szvsz. ez a kisebb baj, mert a nemet hajok az ido 99%-aban a kikotoben allnak.