Berta Sándor

Már az égi HiFi-berendezéseket fejleszti Sidney Harman

A HiFi-világ úttörőjeként tartották számon és még 92 évesen sem hazudtolta meg magát: új vállalkozásba kezdett, új terveket akart megvalósítani. Bár Sidney Harman, a Harman Kardon cég társalapítója leukémiában szenvedett, ennek ellenére váratlan halála mindenkit megdöbbentett.

Sidney Harman 1918. augusztus 4-én született Montrealban és ismertté azután vált, hogy 1953-ban megalapította barátjával és üzleti partnerével, Bernard Kardonnal a Harman Kardon céget. A vállalkozás nevéhez fűződik a világ első HiFi-berendezéseinek megalkotása, amiknek köszönhetően először csendülhetett fel a zene abban a minőségben, ami ma már teljesen elfogadott és megszokott.


Sidney Harman 1955-ben

A Harman Kardon alaptőkéje mindössze 10 000 dollár volt, ennek ellenére a két szakember fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy megfelelő minőségű rádiókat fejlesszenek ki. Az első modelljük, a Festival D-1000 legendás lett. "Az első sztereóberendezés hatalmas sikernek bizonyult, az volt az akkori iPad. A zajos rádióadások egyértelműen a múlté lettek" - írta nem véletlenül Jonathan Alter, a The Daily Beast munkatársa.

Sidney Harman többször eladta a céget, de a szíve mindig visszahúzta, így később ismét megvásárolta a vállalatot. Az 1970-es évek végén elfogadta Jimmy Carter elnök ajánlatát és kereskedelmi miniszterhelyettes lett. A szakember 2008-ban visszavonult az üzlettől és lemondott az igazgatótanács elnöki posztjáról. De közel sem volt elégedett, újabb sikereket akart. Tavaly teljesen új vállalkozásba fogott, megvásárolta a Newsweek magazint, majd később összevonta azt a The Daily Beast online lappal. Rendszeresen kivette a részét a napi munkából. "A múlt héten mesélte nekem, hogy a magazin jó úton volt afelé, hogy nyereséges legyen" - emlékezett vissza Jonathan Alter.


A Newsweek és a The Daily Beast tulajdonosa feleségével, Jane-nel

Sidney Harman üzleti sikerei ellenére sosem felejtette el, hogy honnan indult. Bár mindig elegánsan jelent meg, de rendszeresen jótékonykodott és támogatta a művészeteket. Minden érdekelte. A család által bejelentett halálhír nem csak a kollégáit, hanem a piac szereplőit is sokkolta. "92 éves volt és arra várt, hogy mikor lesz több, mint 100 éves. Mi hittünk neki" - írta Jonathan Alter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #8
    szerintem meg nagyon morbid
  • Motoroj #7
    Sokkolni? Ja mert itt az a lényeg?
  • Amergin #6
    Függetlenül attól, hogy ki volt a fószer, 92 évesen meghalni természetes és nem vágom, hogy ez mitől "sokkol mindenkit"? Engem nem
  • Motoroj #5
    „A vállalkozás nevéhez fűződik a világ első HiFi-berendezéseinek megalkotása, amiknek köszönhetően először csendülhetett fel a zene abban a minőségben, ami ma már teljesen elfogadott és megszokott.”

    Ez a szó hogy hifi nem jelent már semmit, mikor minden műanyag dzsunka gagyit annak mernek hívni.
    Talán az audiofil és high end nem ennyire elcsépelt fogalmak még.
  • Molnibalage #4
    Ellképesztő lehet tanúja lenni annak, hogy mikor felnősz, sok helyen még az áram is unkium volt, most meg egy digitális világba tervezett volna eszközöket.
  • tyuklepes #3
    Teljesen jó cím. Bár az öregről nem nagyon hallottam még, csak említés szintjén, de R.I.P., letett ezt-azt az asztalra, tisztelet érte ...
  • qetuol #2
    először csak a címet olvasva azt hittem, valami repülő hangfalakat tervez...
  • smv #1
    Szerintem kicsit morbid a cím