Berta Sándor

Elhunyt a Sonyt naggyá tevő menedzser

Újabb nagyszerű szakember távozott közülünk. A 81 évet megélt Norio Ohga nevéhez fűződik a zenei CD és a PlayStation bevezetése, s az ő vezetésével vált a Sony elektronikai konszernből játék-, film- és zenei nagyhatalommá.

Norio Ohga legendás menedzser volt, a japán óriáscéget 1982 és 1995 között vezette. A Sony közleményében Sir Howard Stringer elnök-vezérigazgató látnoki képességű tehetségnek nevezte a szakembert, akinek köszönhetően a vállalat a szabadidő-ipar úttörőjévé vált. Norio Ohga legnagyobb érdeme az volt, hogy rájött: a Sony több lehet egy egyszerű elektronikai konszernnél. A társaság meghatározó szereplője lehet a filmágazatnak, a szórakoztató-elektronikai piacnak, a zenei életnek és az elektronikus játékpiacnak.

Norio Ohga eredetileg operaénekes akart lenni. Rajongott Mozartért, Tokióban és Németországban végezte az iskoláit. Részt vett karmesteri és zeneszerzői tanfolyamokon. A Sonyhoz érdekes módon került: egyszer levelet írt a cégnek, amiben magnóinak gyenge hangminőségét bírálta. Masaru Ibuka és Akio Morita, a Sony két akkori alapítója meglepő módon reagált a kritikára: állást ajánlottak a fiatalembernek. 1953-ban a Sony tanácsadója, 1959-ben pedig a vállalat munkatársa lett. A zene iránti érdeklődése azonban egész élete során megmaradt. A Tokiói Filharmonikusokkal Wagner-műveket adott elő, az előadásokon 170 énekes (!) lépett fel.

A Sony későbbi felemelkedését pont vezetője zene iránti elkötelezettségének köszönhette. Elhatározta, hogy minőségi termékeket fognak gyártani. A Sony az 1980-as években felismerte a CD-ben rejlő lehetőségeket és a Philips holland elektronikai céggel közösen piacra dobta az első zenei CD-t. Norio Ohga megnyerte az ügynek Herbert von Karajant, aki egyébként régóta a barátja volt.

A Sony előretörését a hollywoodi stúdiók nem nézték jó szemmel, az amerikai társaságok tartottak attól, hogy az ázsiai konkurens miatt bezárhatják a boltot. Norio Ohga nem törődött ezekkel a véleményekkel, hanem ismét új vállalkozásba fogott: 1994-ben a Sony bemutatta a PlayStationt és ezzel belépett a játékkonzol-piacra is. Az adathordozó természetesen a CD lett.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bármennyire is kivételes tehetségű vezető volt Norio Ohga, voltak kevésbé sikeres ötletei és termékei. A Mini-Disc (MD) például közel sem lett elsöprő siker. Ennek ellenére Norio Ohga tevékenysége, a munka iránti alázata, a szorgalma, a zene és a technika iránti elkötelezettsége, valamint egyáltalán nem utolsósorban az embersége és a szerénysége mindenképpen tiszteletet parancsoló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #1
    A helysírás ellenőrző programok rákfenéje, hogy nem mindig az értelmes szó kerül oda ahová kéne. Tele van a cikk kimaradt betűkkel, amitől tök más értelme van a mondatoknak.
    Pl.: "Wagner-műveket adott el", nem inkább adott elő? :)

    Annak idején '84 körül az egyik munkatárs elő állt egy hülye ötlettel, amit akkor jegeltek mert drága volt MÉG, úgy hívták Plazma TV. A '86-os "Made in Japan" könyvben írt róla Morita-san.