Berta Sándor

Átszervezi magát a Yandex

Feldarabolják a legismertebb orosz internetes társaságot, nagy a nyomás rajtuk az ukrajnai háború miatt.

Augusztusban a Yandex több részlegét is megvásárolta a VK és ennek köszönhetően a vállalat teljesen kivonult a médiából, s más technológiákra és szolgáltatásokra összpontosít. Most a Yandex hollandiai székhelyű anyavállalata bejelentette, hogy átszervezéseket hajt végre és az intézkedések által érintett fő területek a keresőmotor és a hirdetési részleg.

Az orosz internetes óriáscég a hazai piacon és a nyugati világban folytatott tevékenységét akarja szétválasztani. Az anyatársaság úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet fényében megvizsgálja a "csoport tulajdonosi és irányítási szerkezetének átalakítására vonatkozó lehetőségeket". A cég első számú prioritása, hogy lemond a Yandex-csoport azon részei feletti ellenőrzésről, amelyek a keresőmotort és a hirdetési részleget foglalják magukban. A folyamat még korai szakaszban van és végső soron a részvényesek jóváhagyására lesz szükség. Egy bizottság alakult, amely a különböző forgatókönyveket dolgozza fel. A hírre a moszkvai tőzsdén jegyzett Yandex-részvények 4,8 százalékkal estek.

Bennfentesek szerint a bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszterrel, hogy megvitassák a Yandex jövőjét. Putyin régi bizalmasa, Kudrin várhatóan csatlakozik a vállalathoz. Dmitrij Peszkov, az elnöki hivatal szóvivője azt mondta, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a találkozó hírét.

Oroszországban nyomás nehezedik a cégre azért, hogy tartsa be a törvényeket és az állami utasításokat, különösen az Ukrajna elleni háborúval kapcsolatban, amelyet Moszkva hivatalosan különleges katonai műveletnek nevez. Ugyanakkor szembe kell néznie a nyugati befektetők követeléseivel. A Yandex részvényei közül sok nyugati alapok tulajdonában van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!