Berta Sándor

Felgyorsítanák az olasz gazdaság digitali­zálását

Ehhez Giorgia Meloni állami ellenőrzés alá akarja vonni a Telecom Italiát, mert hibának tartja a '97-es privatizációt.

A Giorgia Meloni miniszterelnök által vezetett új olasz kormány a gazdaság digitalizációjának felgyorsítása érdekében első lépésként állami ellenőrzés alá akarja vonni a Telecom Italia (TIM) hálózatát. A TIM az európai uniós tagállam legnagyobb távközlési szolgáltatójának számít. "A hálózatnak állami ellenőrzés alatt kell állnia" - jelentette ki Adolfo Urso új olasz ipari miniszter Rómában egy gazdasági konferencián. A politikus mindezt azzal egészítette ki, hogy "hibának" nevezte a korábbi olasz telefonmonopólium 1997-es privatizációját.

Ez nem lenne egyszerű, mert az egykor monopóliumot élvező távközlési óriás 25 milliárd eurós adóssága emészthetetlen az olasz állam számára. Átvállalása hatalmas teher lenne az egyébként sem jól álló olasz költségvetésnek, és az olasz gazdaság gerincét képező kis cégek látnák hátrányát, melyek rövid lejáratú bankadósságra támaszkodnak. De valamit kezdeni kell azzal, hogy Olaszország lemaradt a többi európai országtól a nagysebességű internetes infrastruktúra kiépítésében a Telecom Italia eladósodása és működésképtelensége miatt. Ha az ország nem éri el a jobb szélessávú hozzáférésre vonatkozó uniós célokat, az veszélyezteti a jövőbeli EU-pénzek hatékony felhasználását.

Az új olasz kabinet vizsgálja azt is, hogy hogyan lehetne a TIM vezetékes hálózatát a rivális Open Fiber hálózatával egyesíteni azért, hogy egyetlen országos szélessávú hálózatot hozzanak létre. Az egyik lehetőség az úgynevezett Minerva projekt, amelynek keretében az Open Fibert ellenőrző állami hitelező, a Cassa Depositi e Prestiti (CDP) vételi ajánlatot tenne a Telecom Italiára. A TIM vezérigazgatója, Pietro Labriola által támogatott alternatív terv a hálózat leválasztását, majd az Open Fiberrel való későbbi egyesülést irányozza elő. "A kormány stratégiája az állam által ellenőrzött hálózat, ezért hamarosan döntést hoz arról, hogy miként lehet ezt a célt elérni" - mondta Urso, aki az Olaszország Testvérei nevű párt egyik vezetője. Ehhez a párthoz tartozik Meloni is.

A múlt héten Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter óvatosságra intett a Minerva tervvel kapcsolatban, mondván, hogy azt részletesen meg kell vitatni a kabineten belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!