Berta Sándor

Kartell­vádakkal illette a Yandex a Google-t

Az orosz keresőcég panaszt nyújtott be az amerikai vetélytársával szemben a helyi versenyhivatalnál.

A Yandex egy formális vizsgálat lefolytatását kérte a hivataltól, mert úgy érzi, hogy hátrányos helyzetbe került azáltal, hogy a Google a saját szolgáltatásait integrálta az Android mobil operációs rendszerbe. Az orosz társaság nemcsak a keresők, hanem a térkép- és a pénzügyi szolgáltatások területén is versenyez az amerikai konszernnel. A Yandex piaci részesedése az orosz keresőpiacon mintegy 60 százalék, míg az amerikai vállalaté körülbelül 33 százalék. A mobil keresésben a Yandex piaci részesedése csupán 44 százalék és mindezt arra vezeti vissza, hogy a Google számos szolgáltatását integrálta az Androidba. Ez különösen azért fontos, mert jelenleg az Oroszországban értékesített okostelefonok 86 százalékán fut az Android valamelyik verziója.

A Yandex hangsúlyozta, hogy sokan nyílt platformnak tartják az Androidot, azonban valójában a készülékgyártókat zárt programozói interfészek használatára kényszerítik. Azért, hogy az eszközeiken elérhető lehessen a Google Play, az összes Google-szolgáltatást integrálniuk kell és muszáj az is, hogy a Google legyen az alapértelmezett kereső. Emellett nem telepíthetik fel a termékeikre a társaság konkurenseinek szolgáltatásait.

A cég három olyan okostelefon-gyártót (Prestigio, Fly, Explay) is felsorolt, amelyek tavaly megtudták, hogy nem telepíthetik fel előre a szolgáltatásait az Androidot futtató készülékeikre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #9
    Akkor tehát ők is betudnák tartani, ha lenne egységes szabályozás.
  • Papichulo #8
    Nezdd, a monopoliummal vissza lehet elni, de egy kis ceg csak magat teszi tonkre, ha megprobalja a vasarloit olyan dolgokra kenyszeriteni, amit azok nem akarnak.
  • bdzsana #7
    Én értem, de nem értek vele egyet. Szerintem sokkal tisztább lenne akkor már, hogy jogszabályokkal tisztázzák milyen lehet és nem lehet egy operációs rendszer és az vonatkozzon mindenkire, azon felül meg ne pampogjon senki, ha valakinek túl jól megy, illetve de pampoghat és jöhetnek új szabályozások, de vonatkozzon az is mindegyik piaci résztvevőre.
    Magyarul úgy kell csökkenteni a monopol helyzetet, hogy közben meghagyjuk az egyenlő feltételek, és nem úgy hogy akinek jól megy csak azt csesztetjük.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.02.22. 15:21:43
  • Papichulo #6
    A konkret ugyben (IE) ez volt a birosag itelete, ebbol szerintem meg fogod erteni, hogy miert nem vonatkozik ugyanez az Apple-re:

    "Judge Thomas Penfield Jackson issued his findings of fact on November 5, 1999, which stated that Microsoft's dominance of the x86-based personal computer operating systems market constituted a monopoly, and that Microsoft had taken actions to crush threats to that monopoly, including Apple, Java, Netscape, Lotus Notes, RealNetworks, Linux, and others.[15] Judgment was split in two parts. On April 3, 2000, he issued his conclusions of law, according to which Microsoft had committed monopolization, attempted monopolization, and tying in violation of Sections 1 and 2 of the Sherman Antitrust Act. Microsoft immediately appealed the decision.[16]" (forras)
  • Papichulo #5
    Miért, te eltudod távolítani az összes gyári Google alkalmazást az Android készülékedről?

    Nem tudom, nincs android keszulekem. De el tudom kepzelni, hogy az o gyakorlatuk is aggalyos...
  • bdzsana #4
    Akkor lehet én vagyok a hülye, de én úgy gondolom, hogy ha van egy szabály akkor azt versenyben tartsa be minden szereplő, ne csak az aki aktuálisan jobban áll.
  • Major #3
    Miért, te eltudod távolítani az összes gyári Google alkalmazást az Android készülékedről?
    Utoljára szerkesztette: Major, 2015.02.22. 14:19:33
  • Papichulo #2
    (Érdekes, hogy az Applenél ilyen fel sem merült)

    Az OSX piaci reszesedese mindig is elhanyagolhato volt a Windowshoz kepest, igy oket erofolennyel valo visszaelessel vadolni erosen vicces lett volna... Az MS megoldasanal raadasul volt egy olyan gond is, hogy ezeket a "sajat termekeket" el sem tudtad tavolitani a rendszerbol (pl. IE)
  • bdzsana #1
    Én ezt sosem értettem, hogy miért baj, ha valaki csinál egy operációs rendszert és a saját termékeit integrálja bele. Ugyanilyen vádakkal vádolták Microsoftot is. (Érdekes, hogy az Applenél ilyen fel sem merült)

    Egyébként meg kínai gyártók érdekes módon megtudják oldani, hogy ne legyenek google szolgáltatások integrálva.

    Kíváncsi vagyok, hogy a Yandex amiatt fog-e a versenyhivatalhoz fordulni, hogy az orosz kormány, neki kedvező, de a googlenek hátrányos törvényeket hoz.