Berta Sándor

Csúcstalál­kozót ren­dez­nek a mesterséges intelligencia katonai alkalmazásáról

A rendezvényen Oroszország nem vesz részt.

Hollandia, azon belül is Hága ad otthont a világ első olyan csúcstalálkozójának, amelynek témája a mesterséges intelligencia felelős katonai használata. A résztvevők között van az Amerikai Egyesült Államok, Kína és 48 másik ország. A tervek között szerepel egy olyan alapelvi nyilatkozat elfogadása, amelyet Hollandia és a társházigazda Dél-Korea dolgozott ki. A szervezők az ukrajnai háború miatt nem hívták meg az Orosz Föderációt.

"Ez egy olyan elképzelés, amelynek eljött az ideje. Megtesszük az első lépést annak megfogalmazására és kimunkálására, hogy mi lesz a mesterséges intelligencia felelős felhasználása a hadseregben" - jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter. Az esemény egy korai lépés lehet a mesterséges intelligenciáról szóló nemzetközi fegyverszabályozási szerződés egy napon történő kidolgozása felé, bár ez még távolinak tűnik. A vezető nemzetek eddig vonakodtak megállapodni a technológia használatára vonatkozó korlátozásokról, mert attól tartottak, hogy ezzel hátrányos helyzetbe kerülnének. A csúcstalálkozóval párhuzamosan mintegy 2000 ember, köztük szakértők és akadémikusok vesznek részt egy konferencián, amelynek témái között szerepelnek a gyilkos drónok és más harci robotok.

A hollandiai kínai nagykövetség szóvivője egy állásfoglalásra hivatkozott, amelyben Kína hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligenciával el kell kerülni a "stratégiai elszámolásokat" és biztosítani kell, hogy véletlenül se eszkalálódjon egy konfliktus.

Az egyes hagyományos fegyverekről szóló 1983-as egyezményhez tartozó ENSZ-országok 2014 óta tárgyalnak a halálos kimenetelű autonóm fegyverrendszerek - amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek ölni - lehetséges korlátozásáról. Hoekstra elmondta, hogy a csúcstalálkozó nem fogja helyettesíteni ezt a vitát, hanem a katonai mesterséges intelligencia más aspektusait is megvizsgálja. Ilyen aspektus például a fogalmak meghatározása, az, hogy miként lehetne biztonságosan használni a mesterséges intelligenciát a döntéshozatal felgyorsítására katonai környezetben és hogyan lehetne használni a legitim célpontok azonosítására. "Olyan területre lépünk, amelyet nem ismerünk, amelyre nincsenek iránymutatásaink, szabályaink, kereteink vagy megállapodásaink. De ezekre inkább előbb, mint utóbb szükségünk lesz" - tette hozzá Hoekstra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!