Berta Sándor

Hollandia nem szeretne új internetadót

Az ország elsőként szegült szembe a távközlési piac meghatározó szereplőinek és az Európai Unió illetékesének az álláspontjával.

Február elején derült ki, hogy az Európai Unió konzultálni fog a technológiai és távközlési szektorral arról, hogy az olyan óriáscégeknek, mint például az Alphabet, az Amazon.com, az Apple, a Google, a Meta és a Netflix szerepet kellene-e vállalniuk a távközlési költségekből. A vállalatok már akkor közölték, hogy az ötlet szerintük egy internetforgalmi adóval egyenértékű, amely beavatkozhat a minden felhasználót egyformán kezelő európai internetsemlegességi szabályokba. Az Európai Bizottság időközben elindította a 12 hetes konzultációt, amely május 19-én ér véget. Az IT-cégek álláspontja nem változott.

Hollandia most óva intett attól, hogy a legnagyobb technológiai társaságokat internetadóval sújtsák azért, hogy segítsenek kifizetni a több milliárd eurós hálózati beruházásokat. Az európai uniós tagállam azzal érvelt, hogy egy ilyen lépés sértheti a hálózatsemlegesség szabályait és áremelkedéshez vezethet az európaiak számára. Micky Adriaansens holland gazdasági miniszter reagált elsőként Thierry Bretonnak, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosának a múlt heti bejelentésére a konzultáció elindításáról. Adriaansens elmondta, hogy a holland kormány megrendelt egy tanulmányt az Oxera gazdasági tanácsadó cégtől, amely kimutatta egy ilyen adó hátrányait.

"Ez az intézkedés a felhasználókat fogja büntetni. Azok a fogyasztókat, akik előfizetési díjat fizetnek a távközlési szolgáltatóknak és stream- és videószolgáltatásokat is megrendelik. Az utóbbi díjak ugyanis emelkedhetnek, mivel az IT-cégek valószínűleg áthárítják majd az internetadót. Elemezni kellene a problémát és azt, hogy mi a normális piaci reakció ezekre a kihívásokra. Az első, hogy a kormányzat a helyén van-e, hogy megkönnyítse a helyzetet? Vannak-e más források is vagy csak a piacok felelőssége, hogy gondoskodjanak erről az infrastruktúráról? Úgy gondolom, hogy nagy az aggodalom, hogy az infrastruktúránk nem képes megfelelni az elvárásainknak és ambícióinknak. Megértem ezt az aggodalmat, de nem hiszem, hogy ez a helyes út, ráadásul főleg nem ilyen gyorsan megvalósítva" - tette hozzá a politikus.

Az Oxera tanulmánya alapján az európai távközlési szolgáltatókat az internetes adatforgalom erőteljes növekedése ellenére sem terhelik magasabb hálózati költségek. A vállalkozás azt is megállapította, hogy e vállalatok működési nyereségét növelte a hálózatok korszerűsítése, amely kevesebb alkalmazottat és alacsonyabb tőkeköltségeket eredményezett. "Az illetékre vonatkozó javaslatok elemzése azt mutatja, hogy egy ilyen politika nem bizonyíthatóan növeli a gazdasági hatékonyságot, és potenciálisan jelentős tranzakciós és létrehozási költségekkel járna" - állt az Oxera a jelentésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #1
    Nagyon helyes, támogatom! Így is dögre keresik magukat az infrastruktúra tulajdonosai és ez a "hozzájárulás" - ergo adó - biztosan a végfelhasználói árban csapódna le.

    El kellene gondolkozniuk, hogy érdemes-e tovább sarcolni a végfelhasználókat, mert ahogy egyre jobban csökkennek az előfizetések az ő zsebükbe is kevesebb folyik majd be.
    Arról nem is beszélve, amikor ezek a szolgáltatók a saját költségeiken állítanak be szerver-, felhő-, stb. parkokat hogyan járulnak hozzá majd ők ehhez, mert ugye , akkor nekik is be kellene ezekbe fizetniük a saját analógiájuk szerint.