Gyurkity Péter

Búcsúzik az Intel 11. generációja

Ezen chipek mellett az alaplapok két sorozata is távozni fog, mégpedig egy éven belül.

Az Intel és az AMD versenyfutása az elmúlt hónapokban új sorozatok bemutatkozásával folytatódott, eközben azonban azt is megtudtuk, hogy utóbbi cég már nagy leértékeléssel csábította a vásárlókat. Most az Intel jelezte, hogy több termék visszavonultatására készül, így ezek példányait érdemesebb minél hamarabb beszerezni.

A napokban közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy egészen pontosan az asztali konfigurációkba szánt, 11. Core-generációt képviselő Rocket Lake tagjairól van szó, amelyek még 14 nanométeres gyártástechnológiával készültek. Ezek mellett a 400-as és 500-as sorozatba tartozó alaplapokat, pontosabban az azok szívét képező chipkészleteket nyugdíjaznák, a tervek szerint pedig erre egy éven belül, vagyis legkésőbb 2024 februárjáig kerítenek majd sort, vagyis a forgalmazóknak addig van még idejük beszerezni a megmaradt példányokat. A cég arra figyelmeztet, hogy a rendeléseket legkésőbb augusztusig érdemes leadni, ez egyaránt vonatkozik a 11. generáció tagjaira (a Core i5-, i7 és i9-chipekre), valamint az említett chipkészletekre.

A Rocket Lake búcsúja valószínűleg nem sokakat mozgat majd meg, a gyártó ugyanis azóta már két másik családot is piacra dobott, ezek pedig újabb, 10 nanométeres gyártástechnológiára épülnek. Érdemes azonban megjegyezni azt, hogy a 11. generáció sem volt egységes, amíg ugyanis az asztali példányok 14 nanométeres csíkszélességet vonultattak fel, addig a noteszgépekbe szánt változatok (a Tiger Lake tagjai) már 10 nanométeren készültek – ezen sorok is egy olyan laptopon íródnak, amely a Core i7-11800H chipre épül. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy az LGA1200-tokon alapuló megoldások mellett döntők még hosszabb ideig kitarthatnak ezen generáció mellett, ez ugyanis szintén komoly szempont.

Az Intel a 12. és 13. generáció után a sorrendben következő, a Meteor Lake névre hallgató családra fókuszál majd, ennek pontosabb részleteit az elkövetkező hónapokban ismerjük majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!