Gyurkity Péter

Nagyot gyorsulnak az Intel chipjei

A 13. generáció azonban csak a többszálas munkában hoz magával komoly előrelépést.

Az Intel kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy nem csúszik a cég 14. generációja, eközben azonban az is egyértelművé vált, hogy rengeteg új chip fut majd be a januári CES alatt. Most ez utóbbiak várható teljesítményét vesszük szemügyre, egy újabb kiszivárogtatás segítségével.

A napokban újabb rövid Twitter-bejegyzés látott napvilágot, amelyben két friss benchmark-eredményt látunk, azok főbb számaival. Ezekben egészen pontosan a Cinebench R23 által mért adatokat mutatják meg nekünk, mégpedig a most érkezőben lévő 13. generáció, vagyis a Raptor Lake több erős családtagja, valamint az őket közvetlenül megelőző Alder Lake hasonló példányai bevonásával. A mellékelt képekből azonnal kiderül, hogy az egyszálas mérésekben meglehetősen mérsékelt előrelépést tapasztalunk, ennek mértéke a pontos típustól függően 5 és 10 százalék között mozog, bár ezzel kapcsolatban rögtön érdemes megjegyezni, hogy (az előddel ellentétben) a Raptor Lake nem hoz magával komoly architekturális változásokat.

A többszálas feladatoknál már jóval nagyobb az eltérés a két generáció azonos tagjai között, hiszen amíg a legerősebb, nem a K-sorozatba tartozó példány, vagyis a Core i9-13900, alig 10 százalékkal múlja felül közvetlen elődét az egyszálas mérésekben, addig a többszálas változatoknál már 50 százalék feletti különbség mutatkozik. Ez elsősorban a magok számának köszönhető, hiszen az új példány 16 helyet már összesen 24 (8 erősebb és 16 szerényebb) maggal fut be, bár eközben a turbó-üzemmód frekvenciáját is sikerült növelni, 5,2-ről egészen 5,8 GHz-re, amihez picivel nagyobb, már 36 MB-os L3-gyorsítótár csatlakozik.

Sok múlik majd persze a hivatalos árakon, elsősorban ezek alapján döntik majd el a vásárlók, hogy milyen gyorsan váltanak az új generációra. Sajnos ezeket még nem vehetjük szemügyre, a CES azonban már nincs messze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Szerintem a gyorsulást egyáltalán nem játékokkal kéne mérni, de arra nem is érdemes generációt váltani, hiszen leginkább nem az a bottleneck.
  • Csaba161 #2
    Az lehet, hogy a játékok csak ennyivel gyorsulnak az AMD-vel, de nálam már a legutolsó AMD-vel is a Gaussian számítások 100%-kal gyorsultak az egyel régebbi generációhoz képest!!!!!
  • Balu777 #1
    Ez a 3-6-10% nem valami nagy durranás. Amiben csúcsra járat az Intel, az a 13900KS lesz kb. egy kazán hőtermelésével kombinálva. Az e magok számának növelése finoman szólva kb. úgy hasztalan. Érdemesebb górcső alá venni az Amd 3d cache-el szerelt zen4 procijait, amiknél egyes becslések szerint játékok alatt 20-30% előrelépés is lehet, na az ugrás a javából és rossz az Intelnek.