Gyurkity Péter

Egyszerűbb lesz a következő Intel Arc

Négy helyett már csak kettő eltérő vonalat vetnének be, lefaragva a költségeket.

Az Intel kapcsán már az új évben számoltunk be arról, hogy meglehetősen csúnya számokat közölt a cég, ezt megelőzően azonban az is egyértelművé vált, hogy 2 erős grafikus kártyával készülnek. Most ez utóbbi vonal szerepel ismét a hírekben, mégpedig a soron következő generáció egyes részletei miatt.

A napokban a cég részéről Tom Petersen beszélt a házon belüli elképzelésekről, amelyekből képet alkothatunk arról, hogy nagyjából mivel is készülnek az első generáció utáni időszakra. Megtudjuk, hogy a Battlemage néven emlegetett család már jóval egyszerűbb lesz, hiszen ez tulajdonképpen két eltérő vonalra épülne, amelyek sorrendben az Xe2-LPG és az Xe2-HPG jelzéseket kapják meg. Előbbi nyilván a jóval szerényebb, többnyire integrált megoldásokat foglalná magába, míg utóbbi az erősebb, már az asztali és noteszgépes szegmensbe szánt változatokat tartalmazná, bár ez utóbbi kapcsán még nem tudjuk megjósolni, hogy a teljesítmény terén mennyiben maradnának el a két nagy rivális, az AMD és az nVidia fejlesztéseitől.

A fenti kép jóval egyszerűbb az eredeti elképzelésnél, az Intel ugyanis annak idején 4 eltérő mikro-architektúrával állt elő. Az Xe-LP az integrált és a leggyengébb asztali kártyákat vonultatta fel, az Xe-HPG a legtöbb különálló asztali megoldást takarta, míg az Xe-HP már az adatközpontokba, az Xe-HPC pedig a nagy teljesítmény ígérő konfigurációkba kerülő kártyákat jelentette. Időközben persze sok minden megváltozott, az Xe-HP például a kukában végezte, mivel rájöttek arra, hogy a HPG és a HPC tagjaival ezt a területet is le tudják majd fedni. A fejlesztési költségeket ezzel persze nem spórolták meg, többek között emiatt is dönthettek az egyszerűsítés mellett – nem beszélve a szoftveres meghajtók által igényelt nagy munkáról, valamint a további járulékos kiadásokról.

Azt még nem tudjuk, hogy a Battlemage képviselői mikor jelennek majd meg a piacon, jó eséllyel azonban a jelenleginél nagyobb erőt (és nagyobb fogyasztást) vonultatnak majd fel ezen kártyák révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!